Labneh-piirakka

Tällaisena päivänä, kun talvi pistää keväälle jauhot suuhun , voi hyvällä omalla tunnolla pysytellä sisätiloissa ja pölläytellä tuvankin jauhoista valkoiseksi. Lohtua muuttuneeseen maisemaan tarjoaa esimerkiksi tämä muheva valutetusta jugurtista tehty piirakka.

Innostuin tilaamaan iPadille Saveur-lehden, jonka uusimassa numerossa oli kuukauden raaka-aineena jugurtti. Jutun yhteydessä oli useampi mielenkiintoinen resepti, joista ensimmäisenä tartuin tähän labneh-piirakkaan. Suomen kaupoista ei tietääkseni ole saatavilla valmista labnehia mutta onneksi sen valmistaminen on helppoa.

Labneh tart

Pääsiäinen on jo kuukauden päästä ja väitän, että tässä on kova kilpailija perinteiselle rahkapiirakalle pääsiäisen kahvipöytiin.Täyte on todella täyteläistä ja tämä piirakka riittääkin hyvin 6-8 kahvittelijalle.

Labneh-piirakka

Labnehia varten:
n. 600 gr turkkilaista jugurttia
1 tl suolaa

Piirakkapohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
0,6 dl sokeria
1/4 tl suolaa
110 gr suolatonta voita sulatettuna
(3/4 tl vaniljauutetta)

Täyte:
n. 500 gr labnehia
0,6 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta
1 maustemitta suolaa
1-2 rkl sitruunanmehua
2 munaa

Labneh kannattaa laittaa valumaan piirakan valmistusta edeltävänä iltana. Sekoita jugurttiin ensin suola ja kippaa se sitten harsokankaalla vuorattuun siivilään ja aseta se kulhon päälle. Anna valua vähintään 12 tuntia. Jugurtista irronnut hera kannattaa säästää vaikka leivän leivontaan.

Seuraavana päivänä laita uuni lämpiämään 175-asteeseen. Sulata voi ja anna jäähtyä hieman. Sekoita kulhossa jauhot, sokeri ja suola. Lisää mukaan voi ja vaniljauute ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Minä käytin halkaisijaltaan 18cm korkeareunaista irtopohjavuokaa sillä halusin täytettä paksulti. Alkuperäisessä ohjeessa ohjeistetaan käyttämään 22 cm halkaisijan irtopohjapiirakkavuokaa. Painele taikina vuuan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja peitä taikina leivinpaperilla ja kaada päälle painoksi esim. kuivattuja herneitä. Paista pohjaa uunissa 13-15 minuuttia tai kunnes reunat ovat haalean kullanruskeat. Poista paperi ja painot ja paista vielä 8-10 minuutin ajan, jäähdytä.

Laske uunin lämpötila 150-asteeseen. Sekoita täytteen aineet kulhossa ja kaada jäähtyneen pohjan päälle. Paista kunnes täyte on lähes hyytynyt. Jos teet piirakan korkeampana versiona hyytymisessä kestää pidempään, n. 40 minuuttia. Jos taas käytät matalampaa vuokaa riittää paistamisajaksi n. 20 minuuttia. Tarkkaile siis täytteen hyytymistä hytkäyttämällä vuokaa muutaman kerran paiston aikana. Jäähdytä valmis piirakka ennen tarjoilua.

Labneh tart

Advertisement

21 thoughts on “Labneh-piirakka

Add yours

 1. Et usko, mutta meilläkin valutettiin labnehia viime yönä. Aion tosin säilöä sen yrttiöljyyn pallukoina. Juuri jännitän, mahtavatko pysyä koossa.

  Vinkkinä: Muistelen, että Saveurin uusin numero on luettavissa sähköisesti Helsingin kaupungin kirjaston lehtipalvelusta netistä. Ei tallenna vanhoja numeroita, mutta uusin olisi aina siellä.

  1. No äläs! Ihan varmasti pysyy kasassa. Yrttiöljypallukat kuulostaa taivaallisilta. Taisin jo sitoutua vuoden tilaukseen mutta hyvä vinkki, pitää käydä kurkkimassa mitä muuta siellä on tarjolla.

   1. Opin juuri viikko sitten, että siellä on joku 150 erilaista ulkomaista lehteä luettavissa sähköisesti. En ole ehtinyt tutustua vielä kunnolla, mutta jotenkin muistelen, että kirjastovirkailija vilautti minulle juuri Saveuria. Kirjasto on todella mahtava.

 2. Niin kaunis on torttu, niin korkeat reunat, syön lautasen reunalta viimeiset murut ja labneh’in rippeet, niin labneh’n rippeet… (alko laulattaa)

  1. Kannattaa kokeilla ihan sellaisenaankin, vaikka pitaleivän kyljessä ja yrteillä maustettuna! Se on tosi herkkua ja helppo tehdä.

   1. Kiitos Hanna! Voisin kyllä lappaa suuhuni pelkkää labneh-täytettäkin niin että napa paukkuis.

 3. Katsotaan nyt jos pääsen kommentoimaan,edellinen kommentti meni varmaan roskapostiin..
  Labneh on ihanaa,olen tehnyt vuosia sellaista kun ihastuin täällä ensimmäistä kertaa asuessa ja jatkoin sitten sen tekemistä Suomessakin:Tosin täällä on yksi meijeri,jonka valmis labneh on vielä parempi kuin se kotona valutettu.Ihana piiras!

  1. Jotenkin muistelin, että olit jo kommentoinut mutta eipä täällä tosiaan mitään ollut! Teillä siellä on varmaan tosi hyvä valikoima valmista labnehia. Sinne pitäisi kyllä päästä ruokamatkalle!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: