Éclair, tuo herkkupaukku

Lime and mint éclairs - Kivistössä Foodblog www.kivistossa.comVuosi sitten eräänä hiukan sateisena iltana ajellessamme pimeällä burgundilaisella maalaistiellä näin ukkosen nousevan taivaanrannasta ja innoissani huudahdin ranskaksi salamaa. Kuski parka polkaisi jarrua hätääntyneenä. “Missä sä sen näit?!” “Öö, taivaanrannassa, salama, lightning you know.”

Salama on éclair. Minä huusin sanglier. Se on villisika. Se on jumalattoman iso ja se voi pärähtää Ranskassa tielle ja se on yhtä vähän leikin asia kuin hirvi auton edessä. Säikähdyksestä selvittyään kuski nauroi mulle – ei mun kanssa – tovin ja pilkan määrä on sittemmin ollut suuri. Onneksi mies sanoo joskus suomeksi viilisika. Sekin on sopivan hauskaa, tasoissa ollaan siis.

Salamaleivokset on herkkuani. Tein niitä taannoin ensimmäistä kertaa, en ole mikään näpertäjäleipuri ja sellaiselta eclairien tekeminen on minusta vaikuttanut. Nyt kuitenkin pakotin Liisan lupautumaan tarvittaessa apuriksi ja ryhdyin hommiin.

Herkullisia niistä tuli, eikä Liisan apuunkaan tarvinnut turvautua kuin munien vatkaamisessa taikinaan. Kaksi kipeää käsivartta on parempi kuin yksi.

Mutta tehkää te nätimpiä, meidän yksilöistä tuli vähän semmoisia jauhotoukan näköisiä. Ja tuollaisia mattapintaisia. Lähdettiin vähän soitellen sotaan ilman kunnon tyllia, ja meinattiin tehdä minejä, mutta näistä tuli lopulta tällaisia välimallin kavereita. Ja pintamattauskin jäi vähän kysymysmerkiksi, taikinan ohjeen pitäisi olla ihan täyttä asiaa, leipurimestari Conticinin resepti.

Lime and mint éclairs - Kivistössä Foodblog www.kivistossa.com

Éclairit limecurd-minttutäytteellä

n. 14 välimallikokoa, oliskohan 6-8 täysmittaista

Täyte

5 dl täysmaitoa
0,5 vaniljatanko
1 limen kuori
1 dl limecurdia
30 g jauhoja
20 g maizenaa
3 keltuaista
15 g sokeria

Taikina

0,75 dl maitoa
0,75 dl vettä
55 g voita
70 g jauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 rkl sokeria
3 pientä munaa
3 rkl hienonnettua tuoretta minttua

Tee ensin täyte: mittaa kattilaan maito ja curd, raasta joukkoon limenkuori ja puolikas halkaistu vaniljatanko. Kuumenna hitaasti kiehumispisteeseen sekoittaen välillä, jotta curd sulaa. Sekoita maizena ja jauhot keskenään. Vatkaa sokeri ja keltuaiset hyvin sekaisin (mutta ei vaaleaksi vaahdoksi) ja siivilöi jauhot sekaan. Sekoita hyvin.

Kaada 1/3 kuumasta maitoseoksesta muna-sokeri-jauhoseokseen ja sekoita. Kaada sitten kaikki takaisin kattilaan ja kypsennä miedohkolla lämmöllä kiehumispisteen alapuolella kunnes seos paksuuntuu eikä maistu enää kananmunalle. Kaada kulhoon, peitä kelmulla ja nosta jäähtymään. Sekoita hienonnettu minttu jäähtyneeseen täytteeseen.

Tee tuulihattutaikina: laita maito, vesi, voi, suola ja sokeri laakeapohjaiseen kasariin ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Kun seos kiehahtaa, nosta pois lämmöltä ja vatkaa sekaan jauhot. Nosta takaisin liedelle ja kypsennä taikinapohjaa koko ajan sekoittaen 2 minuuttia, kunnes se on kiinteää ja irtoaa kasarin reunoista.

Nosta taas pois lämmöltä ja sekoita raivoisasti puuhaarukalla vatkaten taikinaan kananmuna yksi kerrallaan niin, että lisäät uuden vasta, kun edellinen on täysin sekoittunut taikinaan.

Nostele taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperin päälle tasaisella pyöreällä tyllalla haluamasikokoisia taikinapötkylöitä. Paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia (riippuen leivosten koosta), kunnes taikina on kypsää.

Jos tuulihattupötkylät vähän jäähtyessään lähtevät littaantumaan, taikina on jäänyt sisältä vielä kosteaksi. Meillä vahingonkorjausliike, uuniin takaisin laittaminen, onnistui korjaamaan tilanteen.

Jätä leivoskuoret jäähtymään. Kun ne ja täyte ovat täysin jäähtyneitä, on aika täyttää éclairit. Tee pienten leivosten pohjaan yksi pieni reikä, isojen pohjaan 2. Valitse pienipäinen tylla ja nostele täytettä pursotinpussiin. Pursota tekemiisi reikiin täytettä, kunnes leivokset ovat täynnä.

Voit koristella éclairit sokerikuorrutuksella tai tomusokerilla.

 
Advertisement

17 thoughts on “Éclair, tuo herkkupaukku

Add yours

 1. Yksi suurimpia suosikkejani patonkimaan leipomusten joukossa. Kotona en ole vielä saanut leivontaprojektia suoritettua vaikka aikonut olen vuosia…

  1. Nämä kuuluvat kyllä herkästi aikomiskategoriaan. Ja projekti-. Mutta ei se ollutkaan niin kamalaa. Kannattaa ryhtyä!

   Mulla oli tosin samalle päivälle patonkimaam haukikvenelliprojekti. Yksinään sekin ihan kohtuumukava.

   Molemmat yhdessä oli un peu trop.

 2. Minulla ei mitään järkevää sanottavaa, mutta sait niin paljon hymyjä aikaa tällä puolella ruutua, että pakko tulla kiittämään. Viilisika, sillä menee johtoon.

 3. Voihan villisika! 😀 Salamat on ihania, mä oon joskus kokeillut tehdä niitä perinteisiä, vaniljaa sisään ja suklaata päälle. Tosi hyviä, mutta vähän pitkäpiimäisiä väkertää.

  1. Mä olen päästänyt täysin irti kielenkäytön nolostelusta. Ihanan vapauttavaa, ja mielenkiintoista. Esim. ranskantunnilla selittelin että olen ollut poissa, koska mulla on ollut mahalaukku (tripe) eikä flunssa (grippe). Noi ruokaan liittyvät sanat näyttävät olevan aina ekana tulossa suusta!

   Salamatouhu vaatii vähän päättäväisyyttä, jos ei ole leipuriluonne. Mutta aamiaiséclaire seuraavana aamuna palkitsee aika mukavasti.

 4. Ma oon vaantanyt vaan noita suklaalla paallystettyja kermavaahtotaytteisia eclaireja taalla kanaalin toisella puolella ja kokemuksen mukaan sahkovatkaimellakin sekoitetut munat toimii ihan hyvin, jos ei satu olemaan varaparia kasia tarjolla 🙂

  1. Just tänä aamuna puhuttiin, että voisi tehdä perinteisiä suklaa-kerma- tai suklaa-vaniljakreemiversioita seuraavaksi.

   Hyvä muuten tietää, että Liisan voi korvata sähkövatkaimella 😉

 5. Nam, nam – meillä ei noita ole vielä saatu aikaiseksi esittelykelpoiselle tasolle… jotenkin onnistun aina pilaamaan tuulihattutaikinan, kun on tarkoitus tehdä noita. Jonkunlainen kohtalonoikku siinäkin.
  Viilisika ei kuulosta yhtään pelottavalta, villisika kylläkin… itse kuuntelen jokaista puskien kahahdusta Ardechen kukkuloilla kävellessä.

  1. Joskus on vain sellaisia, jotka ei koskaan onnistu. Sen jälkeen, kun mulla majoneesi juoksettui ekan kerran se ei vaan ole onnistunut. Kohtalo.

   Näin kerran sellaisen sian kahdella ällällä tien vieressä hämärällä ja kyllä säikäytti. Onneksi se on ollut lähin kontakti. Toivottavasti pysyykin, paitsi jos kaveri on kypsennettynä lautasella!

 6. Hyvän tarinan kautta reseptiin 🙂 pitäisi pian tehdä noita. Pääsiäiseksi on aina tullut tehtyä, tiedä sitten miksi 🙂

 7. Eclairesa tarjottiin vastikään serkkuni synttäreillä, ja succee oli melkoinen. Näissä sinun eclaireissasi on kerrassaan mahtavan kuulloinen täyte!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: