Pretzel-sämpylät

Mari lähetti minulle Pinterestissä jo jokin aika sitten pretzel-sämpylä pinnauksen ja toiveen siitä, että saisin leipoa niitä hänelle ensitilassa. No, ensitilaa sai vähän aikaa odottaa mutta sämpylätilauksen tekijä oli silti oikein tyytyväinen.

www.kivistossa.com

Tein pretzel-sämpylät samalla ohjeella kuin vuosi sitten helmikuussa esitellyt pretzel-nakkipiilot. Alla ohje vielä kertauksen vuoksi.

Pretzel-sämpylät (n. 8 kpl)

3,5 dl lämmintä vettä
1 rkl sokeria
2 tl kuivahiivaa
9,5 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
2 rkl sulatettua voita (n. 30 g)

3 litraa vettä
2,5 dl ruokasoodaa
(1 muna kevyesti vatkattuna)
merisuolahiutaleita

Yhdistä suuressa kulhossa lämmin vesi, sokeri ja hiiva. Anna seisoa viitisen minuuttia kunnes seos alkaa kuplia ja vaahdota. Lisää jauhot, suola ja sulatettu voi. Sekoita aineet puuhaarukalla ja sen jälkeen vaivaa kunnes taikina on sileää ja irtoaa kulhon reunoista. Jatka vielä vaivaamista viisi minuuttia, kunnes taikina on joustavaa, pehmeää ja hieman tahmeaa.

Ota taikinapallo pois kulhosta ja öljyä kulho kevyesti. Laita taikina takaisin ja pyörittele niin, että se on kauttaaltaan öljyn peitossa. Peitä kelmulla ja anna kohota taikina kaksinkertaiseksi (n. tunnin ajan).

Laita uuni lämpenemään 220-asteesen. Kuumenna kattilassa vesi, liuota siihen ruokasooda ja pidä kuumana. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle leivinalustalle ja painele siitä ilmat pois. Pyöräytä taikina palloksi ja jaa se kahdeksaan yhtä suureen osaan. Muotoile osat palloiksi ja laita pallot yksitellen tai kaksi kerrallaan n. 30 sekunniksi soodaveteen.

www.kivistossa.com

Nosta sämpylät reikäkauhalla uunipellille, leikkaa niihin terävällä veitsellä ristiviillot ja ripottele päälle sormisuolaa. Jos haluat sämpylöihin kauniin kiiltävän pinnan, voit voidella ne soodakylvyn jälkeen kevyesti vatkatulla kananmunalla ja ripotella suolan sen jälkeen. Paista 10-12 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita.

Huom! Ruokasoodaa tulee keitinveteen tosiaan tuo 2,5 desiä. Soodakylvyllä edesautetaan pretzeleiden paistopinnan värin muodostumista.

Advertisement

21 thoughts on “Pretzel-sämpylät

Add yours

 1. Minäkin kerran tein pretzeleitä ja hämmästelin tuota soodamäärää, mutta tottelin 🙂 Nättejä nuo sinun tilaussämpyläsi!

  1. Juu kyllä se soodan määrä tosiaan ekalla kerralla vähän ihmetytti. Tilauksia on kiva toteuttaa, kun toimitusaika ei oo niin justiinsa :).

 2. Tämä on ihan ensitila ottaen huomioon, että teidän pretzelpiilot ovat olleet minun to-do-listalla julkaisusta alkaen. Kyse ei edes ole unohduksesta, vaan ne ovat toistuvasti mielessä… Vapuksi oli suunnitteilla.

  1. Ne sopii kyllä vappuun kuin vappunenä päähän! Hämmästyin taas kuinka vaivattomia nää oli leipasta.

 3. Tää kuulostaa niin hienolta, että pitää toteuttaa vieraiden edessä – ihan pokkana (eikös sämpylät aina uiteta ensin…) Tosin riskinsä siinä on, näin vähemmän leipovana. Kauniita!

  1. Merja tätä taikinaa on kyllä tosi helppo käsitellä, joten ihan varmasti onnistut! Vaikka vieraiden edessäkin 🙂

  1. Me ostettiin Kivistöön joskus pakon sanelemana sellainen jättipurkki soodaa. Olin ihan varma, että se riittää loppuelämäksi, mutta sitten keksin bagelit ja pretzelit. Kohta saa taas mennä soodakaupoille.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: