Päärynä-rosmariinihillo

Kuka sanoo, että vain syksyllä saa hillota?

Kaupoissa on vielä tarjolla hyvänmakuisia, laadukkaita päärynöitä, niinpä päätin jakaa tämän viime syksynä tekemäni päärynähillon reseptin. Me saimme päärynöiksemme satokaudella ämpärillisen suloisenmakeita kotimaisia pikkuruisia päärynöitä Liisan työkaverilta. Kiitos päärynöistä vielä sinne, jaksaisipa meidänkin päärynäpuu jo tehdä satoa!

Resepti on luottohillokirjastani Blue Chair Jam Cookbookista, ja sehän tietysti tarkoittaa kahden päivän hilloprojektia. Mutta kuten aiemminkin, ensimmäisenä päivänä preppaillaan ja muhitetaan makuja, toisena keitetään. Siis jaettua työmäärää tuplatyön sijaan.

Pear Rosemary Jam - Kivistössä Foodbloge www.kivistossa.com

Päärynä on hillossa minun makuuni yksinään liian makeanparfyyminen raaka-aine. Tämän hillon jujupa onkin rosmariini; se tuo makuun tarvittavaa terävyyttä ja ronskia luonnontuntua. Käsin pyöritettävä soseutin on tarpeen tässä reseptissä, sen puutteessa sauvasekoitinkin voisi varmasti toimia.

Pear Rosemary Jam - Kivistössä Foodbloge www.kivistossa.com

Päärynä-rosmariinihillo

n. 5 kpl 1,5 dl:n purkkia

1,5 kg päärynöitä
600 g sokeria
2 dl sitruunamehua (n. 5 sitruunaa)
1 iso tai 2 pientä rosmariinin oksaa

1. päivä
Kuori päärynät ja poista kodat. Leikkaa palasiksi ja laita isohkoon kulhoon. Sekoita sokeri ja sitruunamehu päärynöihin ja laita muovikelmu suoraan päärynäseoksen päälle niin, että väliin jää mahdollisimman vähän ilmaa, joka voisi tummentaa päärynöitä. Peitä kulho lautasella tai kannella ja nosta yöksi jääkaappiin.

2. päivä
Kaada päärynät hillokattilaan, nosta käsikäyttöinen soseutin valmiiksi tyhjän kulhon päälle ja siirrä sivuun hetkeksi. Keitä seosta jatkuvasti sekoitellen n. 15 minuuttia, kunnes päärynäpalat alkavat olla läpikuultavia.

Soseuta pehmenneet päärynät päärynöidenmehutuskulhoon ja siirrä seos takaisin kattilaan. Keitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen 15-20 minuuttia, kunnes hillo alkaa paksuuntua. Tähän voi mennä kauemminkin, etenkin, jos käytössäsi ei ole laakeapohjaista kattilaa. Niinpä on tärkeää oppia lukemaan hilloa, tämän yksilön kypsymisen näkee siitä, että se ei vaikuta enää vetiseltä.

Suosittelen lämpimästi myös lusikkatestiä, ohjeet löytyvät hilloartikkelistani rapaperihillon ohjeesta. En itse viitsinyt sitä juuri tässä tapauksessa tehdä ja hillo jäi vähän toiveitani löysemmäksi. Opetus: aina pitäisi viitsiä!

Kun hillo on valmis, laita rosmariini uuttumaan sen sekaan. Anna olla muutama minuutti, sekoita hilloa ja maistele, onko rosmariinia makuusi riittävästi. Jos on, poista oksa, jos ei ole, jätä hetkiseksi ja maistele uudelleen.

Purkita hillo kuumiin pestyihin ja steriloituihin purkkeihin. Hillo säilyy hyvänä ainakin 10 kuukautta.

Katso myös
Hilloamisesta
Syksystä ja omenahyytelöstä
Kvitteniä ja kuparia

 

Advertisement

6 thoughts on “Päärynä-rosmariinihillo

Add yours

    1. En mäkään, mutta onneksi on muitakin syömässä! Itseasiassa mä tykkään enemmän ke(h)itellä hilloja kuin syödä niitä. Just tajusin.

  1. Hmm, päärynä ja rosmariini, mielenkiintoista. Enpä ole tuota kombinaatiota ennen testannut mutta nyt tulen kyllä varmasti kokeilemaan. Kiitos vinkistä!

  2. Oi ihanuutta! En ole suuri päärynöiden ystävä mutta hillona voisin tykätä ja rosmariiniä löytyy heti ulos mennessäkin liikaakin. Kiva kombo!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: