Rapeaa leipää, päärynähilloa ja brie-juustoa

Grilled Cheese with Pear Jam, Rosemary and Brie - Kivistössä foodblog www.kivistossa.com

Grilled cheese on minulle lapsuuden herkku. Nuoruutensa valtameren takana asunut äitini tarjosi meille lapsille välillä kanankoipi-riisipadan ja kotlettien sijaan Amerikan ruokamuistojaan: majoneesi-kananmuna-tonnikalaleipiä, Campbellsin tomaattikeittoa, grilled cheeseä, coca colaan hukutettua vaniljajätskiä.

Grilled Cheese with Pear Jam, Rosemary and Brie - Kivistössä foodblog www.kivistossa.comGrilled cheese on pannulla rasvassa tai voileipägrillissä paistettu kerrosleipä, jonka välissä on juustoa ja mielihalujen ja -kuvituksen ehdoilla myös jotain muuta. Meillä kotona välissä oli yksinkertaisesti juustoa tai joskus juustoa ja kinkkua. Nyt ruokamuistot joutuvatkin tuunatuiksi: tämä grilled cheese on alkuperäistä esikuvaansa hienostuneempi, mutta kuitenkin tutun tuhti tapaus.

Minun mielestäni grilled cheese pitää paistaa rasvassa pannulla. Juustoa pitää olla kunnolla. (Jos järkytyt määrästä, laita vähemmän!) Tuhtiahan siitä tulee, mutta eipä kai näitä kukaan päivittäin vetelekään. Tuhtiutensa vuoksi tämä yksi annos riitti kahdelle naiselle lounaaksi. Se nautittiin auringonpaisteessa voipaperista ulkotöiden lomassa, kun miehet olivat noutamassa Kivistöön uutta vauvaa: kalastusvenettä.

Grilled cheese briestä ja päärynähillosta

1 leipä

2 viipaletta hyvää vaaleaa leipää
75-100 g brietä
2-3 rkl päärynä-rosmariinihilloa (tai mitä tahansa päärynähilloa)
n. 1 oksa rosmariinia
mustapippuria
kourallinen huuhdeltua tuoretta pinaattia
rasvaa paistamiseen (mieluiten ei öljyä)

Levitä hillo toiselle leipäpalalle ja hienonna päälle rosmariinia makusi mukaan. Rouhaise mukaan hieman mustapippuria. Leikkaa brie viipaleiksi ja levitä kerrokseksi hillon päälle. Nostele viimeiseksi pinaattia ja laita toinen leipäviipale kanneksi.

Kuumenna pannulla rasva ja laita leipä paistumaan. Paista keskilämmöllä niin, että juusto ehtii sulaa hyvin. Kun leipä on tummunut, käännä se ympäri ja paista väri myös toiselle puolelle painamalla leipää kevyesti pannua vasten. Leikkaa valmis leipä kahtia ja nautiskele kuumana.

ps. Truly Kira oli äskettäin tehnyt samanlaista herkkua päärynästä, salviasta ja cheddarista. Kannattaa kurkata sekin!

Grilled Cheese with Pear Jam, Rosemary and Brie - Kivistössä foodblog www.kivistossa.com

Advertisement

8 thoughts on “Rapeaa leipää, päärynähilloa ja brie-juustoa

Add yours

  1. Meilläkin tejtiin näitä lapsena. Ei tosin Amerikan makumuistona, eikä näin fiinejä, mutta kotona oli sellainen metallinen voileipägrilli, jolla leivät tehtiin liedellä. Ihan paras vehje. Tämä menee testiin, vaikka ehkä pitää oikaista päärynä vain sellaisenaan leivän väliin, kun meillä ei hillokattila ole paljon kuumentunut…

    1. Joo, semmoista liesigrilliä hiplailin taannoin jollain kirpparilla. Se oli hieno, mutta maltoin jättää ostamatta.

      Kyllähän hilloa kaupastakin saa! Tosin tuore päärynäkin toimii taatusti. Ja mitäs sitä hilloa ostamaan, jos sitä ei muuten tule kulutettua.

  2. Kuulostaa taivaalliselta. Päärynä-rosmariinihilloa tuli kerran itsekkin keitettyä. Itse keitetyistä hilloista suurin suosikkini on kuitenkin persikkahillo, sen tuoksun kun saisi hajuvedeksi niin olisin ikionnellinen :).

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: