Torstain drinkkivinkki – Ti’Punch

www.kivistossa.com

Torstain drinkkivinkki tuo lähestyvän kuumuuden ja kesän kunniaksi terveiset tropiikista. Terveiset tulevat Guadeloupelta, joka on Ranskan merentakainen departementti ja Karibianmerellä sijaitseva saariryhmä. Vietin siellä kotiranskikseni kanssa viime joulun tienoon.

Tuo trooppinen paratiisi vei sydämemme ikuisiksi ajoiksi, eikä vähiten romminsa vuoksi. Ranskankielisellä Karibialla rommi tehdään yleensä aina tuoreesta sokeriruokomehusta, siinä missä englannin- ja espanjankielisillä alueilla rommi on tyypillisimmin on tislattu sokerintuotannon sivutuotteesta melassista. Sokeriruokomehusta tislattu Rhum Agricoleksi kutsuttu juoma palautti uskoni siihen, että rommi voi olla hyvää. Saaren pehmeät, hedelmäiset ja vivahteikkaat vaaleat juomat olivat jotain aivan muuta kuin tylyt ja tuimat suuret kuubalaiset nimet, ja ikäännytetyt rommit olivat mausteisia, pyöreitä ja tummia – täydellisiä aterianpäättäjiä.

Ti'Punch at Guadeloupe www.kivistossa.com

Drinkkivinkki-tähteämme Ti’Punchia juodaan Karibian ranskankielisillä alueilla. Limetistä, ruokosokerista ja vaaleasta rommista sekoitetun juoman saa jokainen tehdä itse mieleisekseen. Ravintoloissakin pöytään tulee – usein tilaamatta ja myös lounaalla – yksinkertaisesti limettiä, ruokosokeria, ruokosokerisiirappia ja pullo rommia.

Ti’Punch on erityisesti aperitiivi, ja tyypillisimmillään se on juuri tämä limettiversio. Joissain ravintoloissa tarjolla oli myös valmiiksi hedelmistä, sokerisiirapista ja rommista sekoitettua paksua makeaa juomaa samalla nimellä. Lopulta kuitenkin limettiversio maistui parhaiten ja päädyimme jo ensimmäisen päivän iltana ostamaan bungalowiimme oman pullon, sokeria ja limettejä. Ti’Punchista tuli jokailtainen hauska rituaali, ja juoman tuoksu vie varmasti loppuelämän noihin maagisiin trooppisiin pimeisiin iltoihin. Ti’Punchin ohje on yksinkertaista yksinkertaisempi, ja se tulee tässä:

Ti’Punch

– Vaaleaa (ruokosokerimehusta tehtyä) rommia
– Limetinpalasia
– Ruokosokeria
– (Ruokosokerisiirappia)

Nosta pöytään jokaiselle juojalle lasit ja lusikat. Tömäytä keskelle pöytää rommipullo, limettiä ja sokeria. Anna jokaisen tehdä omanlaisensa juoma, tai kuten sielläpäin sanotaan, valmistaa oma kuolemansa. Ideana on laittaa lasin pohjalle limettiä ja sokeria, kaataa rommi päälle ja sekoitellen nautiskella. Toiset pärjäävät pelkällä sokerilla, toiset käyttävät pelkkää siirappia, toiset molempia. Minä käytän pelkkää ruokosokeria.

Suuntaa-antavana ohjeena sanoisin, että yhteen annokseen (n. puoli desiä rommia) on hyvä varata kolmisen limetinpalasta ja noin kolme lusikallista sokeria.

Guadeloupe

Kaksi elämänohjetta annan teille hyvät lukijat:
1) Jos joskus tulee mahdollisuus lähteä Guadeloupelle, lähtekää! Pariisin kautta pääsee perille.
2) Jos jossain törmäät Rhum Agricole’iin, osta ja maista. Käsityksesi rommista muuttuu.

Advertisement

6 thoughts on “Torstain drinkkivinkki – Ti’Punch

Add yours

  1. Jaan tuon rommirakkauden,sillä entinen asuinmaani Venezuela on myös osittain Karibiaa ja romminvalmistusperinteet vahvoja siellä.:Joka paikassa sitä olikin sitten,jälkkäreissä.drinksuissa vaikka missä .

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: