Tuliainen Lyonista: voittamaton puy-linssisalaatti

Pääsiäisen Burgundi-reissun päätteeksi piipahdimme Lyonissa. Vierailu oli minulle toinen tuohon uskomattomaan ruokakaupunkiin ja sen tunnelma saa minut valtoihinsa – täällähän voisi asua. Tällä kertaa löysimme aukionkin, jonka reunuksillle voisimme muuttaa. Aukiolla on kaikkea, mitä itseäänkunnioittavalla ranskalaisella aukiolla kuuluukin olla: kahvila terasseineen, pari pientä ravintolaa, lehtikiska ja leipomo. Ehkäpä perustan sinne jonain päivänä Kivistön haarakonttorin.

Uuden kotiaukiomme läheisyydestä löysimme myös erinomaisen ravintolan, Le Bouchon des Fillesin, kahden sisaren näkemyksen perinteisestä lyonilaisesta ravintolasta. Bouchonien ruoka on tyypillisesti tuhtia ja tummaa – äijäruokaa. Nämä sisaret halusivat kuusi vuotta sitten perustaa bouchonin, jossa myös naiset viihtyisivät. Perinteikästä, tuttua, mutta keveämpää. Keveydestä en tiedä, taapersimme paikalta melkoisen täysinäisinä, mutta paikka hurmasi raikkaalla konstailemattomuudellaan, hyvillä hienostuneilla mauillaan ja ilmapiirillään. Ja punaisella tapetilla.

Le Bouchon Des Filles, Lyon
Le Bouchon des Filles, 20 Rue Sergent Blandan, Lyon

Parhaissa ravintolakokemuksissa korostuu yksi asia: odotukset ylittyvät. Sen tyttöjen bouchon teki useasti – ja etenkin alkuruokana tarjotun salaatin osalta. Ainoana alkuruokana tarjoiltu “salaatti” osoittautui valikoimaksi erilaisia herkullisia makuja: runsas vihreä salaatti ranskalaisentuimalla etikkakastikkeella, marinoituja sillifileitä ja herkullinen tuhti linssisalaatti, jonka toisinnan tässä.

Salad of Lentils de Puy  - Kivistössä Food Blog www.kivistossa.com

Resepti on oma kehitelmä sen mukaan, mitä tarjoilija kertoi salaatissa olevan. Eikä muuten oltu ainoita, jotka reseptin perään kyselivät.

Puy-linssisalaatti

4 dl puy-linssejä
1 porkkana
1 sellerinvarsi
1 suuri salottisipuli
1 tl suolaa
1,5 dl majoneesia
1,5 rkl dijon-sinappia
1,5 rkl sitruunanmehua
lehtipersiljaa

Leikkaa kuorittu porkkana, sellerinvarsi ja sipuli noin linssien kokoisiksi pieniksi kuutioiksi. Huuhdo linssit hyvin. Laita kattilaan 6 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää suola, vihanneskuutiot ja linssit. Keitä matalalla lämmöllä noin 35 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Kun linssit ovat kypsiä, valuta mahdollinen ylimääräinen vesi pois ja kaada salaatti kulhoon jäähtymään.

Linssien kiehuessa sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Kaada kastike jäähtyneen salaatin sekaan ja tarkista suola. Koristele lehtipersiljalla.

 

Advertisement

8 thoughts on “Tuliainen Lyonista: voittamaton puy-linssisalaatti

Add yours

  1. Onko vinkkejä mistä puy-linssejä löytyisi? Olen haeskellut niitä jo pidempään, mutta missään ei ole tullut vastaan.

    1. Punnitse ja säästä -kaupoissa myydään irtotavarana, ja Ruohonjuurissa olen nähnyt myös. Lisäksi Stockmanilla ja joissain K-Supereissa olen nähnyt Urtekram-merkkisinä. Toivottavasti löydät!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: