Leipää grillistä

Leivän paistaminen grillissä on kiinnostanut minua jo pitempään mutta tavallisella hiiligrillillä, joita Kivistössä on tähän asti ollut käytössä, en ole jaksanut puuhaan ryhtyä. Big Green Eggin keraamisen kuoren yksi parhaita puolia on lämmön tasainen jakaantuminen, joka helpottaa myös lämmönsäätelyä. Näin ainakin siis oman kokemuksen mukaan.

www.kivistossa.com

Minullla oli paistamisessa käytössä BGE:hen erikseen myytävä lämmöntasaaja (plate setter), jota siis käytetään silloin, kun halutaan grillata/paistaa epäsuoralla lämmöllä. Kyseessä on siis keraaminen levy, joka asetetaan hiilien ja paistoritilän väliin sen jälkeen, kun hiilet ovat syttyneet kunnolla. Uskoisin, että ilman lämmöntasaajaakin paistaminen onnistuu, mutta pitäisin lämpötilan silloin matalampana.

Ensimmäisenä testasin BGE:n “uunitoimintoa” hampurilaissämpylöillä, jotka leivoin hodarisämpylöiden ohjeen mukaan. Kuumensin grillissä vuolukivisen paistokiven ja asettelin sämpylät leivinpaperipalasten päällä kivelle. Sämpylät voi laittaa suoraan kiven päälle, mutta liikuttelu paperin avulla oli helpompaa.

www.kivistossa.com

Sämpylöiden pinta jäi hieman vaaleammaksi kuin sähköuunissa paistetuissa. Pohja sen sijaan sai vähän enemmän väriä ja kuori oli yhtä rapea. Paistoaika oli sämpylöissä aika tarkalleen sama kuin uunissa paistettaessakin. Sämpylöitä kannattaa tosin tarkkailla paiston aikana, ettei pohja pääse kärähtämään.

Kun “lämmittelykierros” onnistui yli odotusten, pääsi seuraavaksi testiin tuhti maalaisleipä. Ohje on Jauhot Suussa-blogin pain de campagne rustique, jota olin testannut aikaisemmin. Alla ohje puolitettuna, eli taikinasta tulee yksi suuri limppu, jota Mari kuvaili pehmeäksi versioksi hapankorpusta.

Pain de campagne rustique (1 leipä)

200g (ruis)hapanjuurta
250g vettä
200g vehnäjauhoja
125g ruisjauhoja
75g grahamjauhoja
10g merisuolaa

Pane kaikki ainekset suolaa lukuun ottamatta kulhoon ja vaivaa taikinaa pienimmällä nopeudella 13 min. Lisää suola, lisää hieman nopeutta ja jatka vielä 5 min. Pane taikina öljyttyyn kulhoon, peitä kelmulla tai liinalla ja anna kohota 2 tuntia (Jonna ohjeisti painelemaan taikinan kaksi kertaa kokoon kohotuksen aikana, mutta minä unohdin tämän tyystin). Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja muotoile taikinasta pyöreä kiinteä pallo ja pane se jauhotettuun nostatuskoriin saumapuoli ylöspäin. (Huom. jos et omista nostatuskoria, vuoraa jokin pyöreäpohjainen kulho leivinliinalla ja jauhota se.) Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi n. 2 tuntia huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli.

Sytytä grilli ja kun hiilet ovat syttyneet laita grilliin lämmöntasaaja, ritilä ja sen päälle paistokivi. Kuumenna grilli 250°C:een. Big Green Eggissä tämä tapahtuu avaamalla niin ala- kuin yläluukutkin täysin auki. Sytytyksestä kesti n. 45 minuutista tuntiin, että haluttu lämpötila saavutettiin.

www.kivistossa.com

Kumoa leipä leivinpaperille ja viillä leivän pinta terävällä veitsellä. Liu’uta leipä lastan tai pizzalapion avulla paistokivelle ja paista 10 minuutin ajan 250-asteessa. Säädä sitten ilmanottoaukot pienemmälle niin, että lämpötila laskee n. 200°C:een. Paista leipää vielä n. 50 minuuttia.

www.kivistossa.com

Tarkkaile leivän pohjaa paiston aikana, sillä se kärähtää herkemmin kuin sähköuunissa paistettaessa. Leipä on valmis, kun pohjaa kopauttaessa kuuluu kumea ääni.  Jäähdytä leipä ritilällä ja tarjoa se esimerkiksi kypsien tomaattien, avokadon ja buffalomozzarellan kera.

www.kivistossa.com

Huomioita seuraavaa paistokertaa varten: paistolämpötila kannattaa ehkä säätää alemmaksi kuin alkuperäisessä ohjeessa. Vaikka käytin lämmöntasaajaa, oli altapäin tuleva lämpö sen verran kova, että pohjasta tuli liian tumma. Muuten leivän rakenne oli samanlainen kuin sähköuunissa paistettuna. Yhtenä kikkana voisi kokeilla vesiastian laittamistä lämmöntasaajan päälle. Vesihöyry tekisi kuoresta varmasti vielä rapeamman ja se auttaisi pitämään lämmön tasaisempana.

Entä tuoko leivän paistaminen grillissä mitään lisämakua tai -arvoa leipään? Siinä mielessä kyllä, että leivän kuoressa oli selkeästi maistettavissa grillihiilten aromi. Seuraavalla kerralla lisään hiilien päälle savustuslastuja lisämakua tuomaan. Grillin käyttämistä uunina puolustaa myös se, että kesäkuumalla ei pienessä tuvassa välttämättä viitsi lämmittää sähköuunia. Ja onhan se kiva kokeilla uusia juttuja!

Käykää kurkkaamassa myös Kaikki äitini reseptit-blogin trendikkäiden za’atar leipien ohje, jotka nekin paistettiin Big Green Eggissä.

kivistö yhteistyössä

 

 

 

Advertisement

6 thoughts on “Leipää grillistä

Add yours

  1. Sissi 😉 Meilläkin treenataan leivän paistamista grillissä, mutta ollaan vasta flatbread-vaiheessa eli huomattavasti teitä jäljessä… Tänään alan treenata pizzaa grillissä, saa nähdä mitä tulee.

      1. Voi ei! Meillä on pizza kyllä onnistunut mutta tuo uusi vuolukivinen leivinkivi halkesi särölle ekassa paistossa.

    1. Nää on kivoja kokeilla ja harjoitella, vaikkei niitä onnistumisia aina tuliskaan. Mä uskon siihen, että sinnikkyys palkitaan jossain vaiheessa 🙂

  2. Normaalisti olen ihan tyytyväinen kaasugrilliimme, mutta nyt iski pitkästä aikaa hiiligrillikateus! 😉 Näyttää niin herkulliselta tuo leipä ja pelkkä ajatus siitä hiiligrillin tuomasta mausta sai kyllä veden kielelle. Eikä mulla edes ole nälkä!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: