Mitä viedä mökkituliaisiksi? (Sis. kesäarvonnan)

www.kivistossa.com

Kesä on mökkivierailuiden kiireisintä aikaa, ja viemisten keksiminen saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia. Päänvaivaa aiheuttaa erityisesti ihka ensimmäinen kyläily, jos ei ollenkaan tiedä minkä tyyppiselle mökille on menossa. Niinpä me täällä Kivistössä päätimme auttaa asiassa ja kokosimme ideoita mökkituliaisiksi. Osa ideoista löytyy pienemmänkin pitäjän kyläkaupasta tai pitkäripaisesta, osa taas vaatii hieman ennakkosuunnittelua.

www.kivistossa.com

Kun mökki tai mökkiläinen on uusi tuttavuus

 • Kahvi- tai teepaketti (ihan oikeasti!) toimii aina, jos ei muuta keksi. Ainakin Kivistössä kahvia kuluu lähes paketillinen viikossa, joten tämä tuliainen tulee yleensä tarpeeseen.
 • Viini ja saunaolut ovat myös hyviä tuliaisia. Astetta persoonallisemman tuliaisen saat pakkaamalla pullon esimerkiksi viilentäjäpussiin.
 • Useimmilla mökeillä myös saunotaan ahkerasti. Tulitikut, saunatuoksut ja laudeliinat ovat kivoja tuliaisia saunojille.
 • Kuka ei tykkäisi kukista? Kesäkukkia on hyvin saatavilla jopa ruokakaupoista mutta suosittelemme vierailua pienempien taimitarhojen myymälään jos sellainen matkalle sattuu. Niistä löytää usein vähän erikoisempia kesäkukkia kuin perusmarketeista.
 • Kun porukkaa on enemmän, on tiskivuori väistämättömästi edessä jossain vaiheessa. Useimmilla mökeillä ulkotiskataan eikä luontoon viitsi kaataa kuormittavia pesuaineita. Esim. Lilly’s Eco Cleaniltä löytyy luontoystävällinen pesuainesarja. Mummi ja minä -sarjan tuotteille taas erityismaininta sievistä pakkauksista.
 • Porkkananippu, mansikkatuokkonen, sieviä nauriita, pussillinen makeita herneitä. Torituliaiset toimivat aina.

Kun tunnet jo kesäpaikan ja omistajat

 • Yrttien tai muiden hyötykasvien taimet sopivat erityisesti silloin, kun tiedät vastaanottajan harrastavan hyötyviljelyä.
 • Jos mökillä ollaan ruokasuuntautuneita, erilaiset keittiötekstiilit kuluvat kovassa käytössä. Miksi et veisi tuliaisiksi iloisen väristä keittiöpyyhettäPatalapuille ja pannunalusillekin on aina käyttöä.
 • Mökin kirjahyllyä voi täydentää mökkiläisten kiinnostuksen mukaan. Luonnosta kiinnostuneille voi viedä tarkkailun tueksi erilaisia luontokirjoja. Vaikkapa Suomen luonto-tunnistusoppaan, joka esittelee 800 lajia, jonkin sopivan värikasvion, tai Kivistön suuren suosikin – tuliaisiksi saadun soivan lintukirjan, jonka parissa viihtyvät kaikenikäiset. Puutarhatonkijan iloksi löytyy paljon kirjoja, yksi meidän luetuimmistamme on Onnellisen puutarhurin vuosi. Aloittelevalla sienestäjällä ei voi olla liian monta sienentunnistusopasta, kokeneempi sienestäjä taas saattaisi arvostaa vaikkapa kiinnostavaa ja viihdyttävää uutuutta Sieniä ja ihmisiä –kirjaa.
 • Vaikka kesällä ei juurikaan tule kynttilöitä poltettua, voi syksyn varastoja kartuttaa jo silloin. Paketillinen kruunukynttilöitä on kiva kaivaa ensimmäisinä pimeinä iltoina esiin, sytyttää kynttilät ja muistella kesän leppeitä iltoja.
 • Haluatko saada mökkikuulumisia silloinkin, kun et ole kylässä? Vie tuliaisiksi nippu postikortteja ja arkillinen postimerkkejä. Lomalaisella on aikaa kytätä posteljoonin saapumista ja kortin voi tuikata hänelle matkaan jos ei jaksa lähteä kylille asti viemään.
 • Jos tiedät mökkiläisen hamstraavan kirppislöytöjä ja tykkäät niistä itsekin, voit piipahtaa matkan varrella olevalle kirpputorille ja tuoda mukanasi vaikka jonkin nätin yksittäisen lautasen.

Mitä taas ei kannata viedä? Jos et ollenkaan tunne mökkiä, ei ainakaan kannata lahjoittaa sisustustavaroita. Romantillisen pienen pitsiverhomummonmökin omistaja ei välttämättä arvosta puisia kylttejä, joissa on jokin sauna- tai kossunjuontiloru. (Huumori on yleensäkin kovin vaikea laji sisustuksessa.) Luonnontilaisen harmaan lautamökin erähenkinen omistaja ei taas ehkä halua sieviä elokuiseen tummaan iltaan istuvia sisustusvaloja tai paperilyhtyjä nurkkiinsa. Kesäkassillinen keksejä hapantuu helposti kaapissa pehmeäksi mössöksi jos mökillä ei satu olemaan joukkueellinen keksimonstereita. Hätäpäissä marketista mukaan napattu mökkituliaisina mainostettu muovisälä hyydyttää kesähymyä. Ja tarvitseeko joku oikeasti ilmapuntaria?

Kesän ja mökkivieraiden ilostuttamina haluamme antaa tuliaisia teille ja arpoa taannoisesta yhteistyöstämme yli jääneitä Karkkipäivä-keittiötekstiilejä. Paketissa on neljä tablettia, keittiöpyyhe, patalappu ja -kinnas sekä essu. Arvomme 2 pakettia.

Arvontapalkinto

Jätä meille kommentti 20. heinäkuuta mennessä niin olet mukana arvonnassa. Voit vaikka kertoa lisää hyviä tai huonoja tuliaisideoita, niin saadaan vinkkilistaa pidemmäksi! Liitä kommenttisi yhteyteen myös sähköpostiosoite, josta sinut tavoittaa. Arvomme kaksi pakettia ja voittajille ilmoitamme voitosta henkilökohtaisesti.

Advertisement

78 thoughts on “Mitä viedä mökkituliaisiksi? (Sis. kesäarvonnan)

Add yours

 1. Listauksesta puuttui sammutuspeite. Sellaisesta tuskin kukaan mökkiläinen kieltäytyy. Peruspunaisen lisäksi markkinoilta löytyy väritykseltään ja kuvioiltaan hyvinkin monenlaisia, viranomaisten turvallisuusmääritykset täyttäviä, sammutuspeittojapeittoja. Osallistun samalla arvontaan. Terveisin Hannu Räty, sp. hannu.raty@kolumbus.fi

 2. Hyviä vinkkejä! Hyvä ensiapupakkaus, jossa on kunnollisia sidetarpeita on myös osoittautunut hyvin tarpeelliseksi. Ja varsinkin lapsiperheissä laastareita ei ole koskaan liikaa. Torituliaiset,
  uudet perunat, porkkanat, herneet, mansikat ja muut marjat käyvät yleensä kaikille.
  Osallistun arvontaan

 3. Ihan mahtavia vinkkejä, varsinkin tuo postikortit ja -merkit! Kyllä ne ruoka- ja juomalahjat toimii tässäkin, joku itseleivottu tai kokattu ilahduttaa myös 🙂

 4. Ihana lista!
  Hyttyssavut ja niille sopivat “astiat”, servetit, kauniit kertakäyttöastiat (jos niitä mökillä tietää käytettävän).

 5. Luontoystävälliset tiskiainesarjat mainittiin jo. Luonnossa hajoavia kotimaisia Herbinan shampoita ja hoitoaineita saa tavallisesta marketistakin 🙂

 6. Meillä ei ole sähköjä ja kukat on minimissä, kun mökillä ei enää kesäisin asuta.

  En sähköttömän mökin käyttäjänä olis kauheesti arvostanut, jos tuliaiseksi olis kannettu keittiöpyyhkeitä tai patalappuja. Pois ne viedään kuitenkin, kun mitään tekstiileitä ei puulla lämmitettävässä mökissä säilytetä. Mitään siellä ei voi pestä, joten uusi tuodaan tullessaan, kun edellinen viedään mennessään.

  Nykyään koitetaan pitää istutuksetkin minimissä. Kukat olis pakko istuttaa johonkin, vaikka tekis mieli nakata suoraan kompostiin ylimääräinen riesa.

  Mun mielestä ainut järkevä tuliainen on jotain syötävää tai juotavaa. Se kuluu pois aika nopeasti ja jokaisella mökillä on joku ratkaisu peruselintarvikkeiden säilytykseen. Meillä se on maakellari.

  1. Ai niin, emme myöskään arvosta luontoystävällisiä pesuaineita, kun niillä ei rasva irtoa käsitiskissä ollenkaan. Kokeiltu on ja aina palattu fairyyn, vaikkei sitä niin mukava lepikkoon olekaan kaataa.

  2. Maakellari on kyllä ihana olla olemassa! Ruoka ja juoma ovat tosiaan yleensä kaikille mieluisia tuliaisia 🙂

 7. Kivoja tuliaisia mökille ovat yleishyödylliset jutut, tosin riippuu tietty millanen mökki kyseessä mutta esim. kaffepaketti,kynttilät, servetit tai kahvin kera jotain itsetehtyä. Ja joku kiva ulkopeliki on yksi idea esim mölkky tai tikkataulu tms.

 8. Tähän aikaan kesästä veisin tuliaiseksi itse keräämiäni kantarelleja, jos niitä sattuisi löytymään juuri ennen vierailua. Voi olla tietty hankala juttu, jos on vasta menossa mökille (=metsään). Mutta joskus tämä voisi toimia, kun on tullut enempi luuhattua metsässä.

 9. Itse suosin kovasti juoma-, ja etenkin ruokalahjoja. Varsinkin itse tehtyä sapuskaa; purkki sinappia, hilloa, leipää, tms.

  Omalla mökillä kun ei ole sähköä, eikä juoksevaa vettä, niin tulee käytettyä kertakäyttöisiä lautasia jonkun verran. Ne voi sitten polttaa grillissä, eikä jää liikaa jätettä. 🙂

 10. Sisko tuli kerran shampanjapullo, pakastetut kuningaravun jalat ja aiolipurkki laukussaan – siitä tuli yksi kesän parhaista illoista! Ihanaa vaihtelua perusperuna ja sillit-päiviin.

 11. Ruoka- ja juomatuliaisten puolesta liputan minäkin. Toki jos tuntee mökin/mökkeilijän, voi viedä jotain kestävämpääkin tavaraa, itse ainakin arvostan siistejä keittiötekstiilejä tms., ei niitä koskaan ole liikaa.

  1. Tuo tunteminen on aika tärkeää, ettei tule vieneeksi tavaraa, joka kasautuu nurkkiin käyttämättömänä. Meillä tekstiilejä kuluu myös, sitten niitä raijataan aina kaupunkiin pestäviksi ja tuoksuvina takaisin.

  1. Arvaapa Hannele, juuri piipahti pihassa ihana (Campa-)pariskunta, joka toi purkillisen hurmavan vihreää ja tuoksuvaa lipstikkasuolaa. Erinomainen tuliaisidea!

 12. Vien ja vastaanotan mieluusti jotain itsetehtyä, viimeksi taisi kyläreissulle tarttua viemiseksi omatekoista marjamehua ja saaristolaisleipää. Entäpä paikallisia (siis tuojan paikkakunnan) ruokia ja elintarvikkeita.

 13. Hyviä vinkkejä! Itse olen vienyt mökkituliaiseksi kynttilöjä ja sellaisia pidempään säilyviä käyttötavaroita ja tarpeita joita nyt mökillä aina tarvitsee. Ovat olleet mieluisia.

  1. Kynttilöitä kuluu Kivistössäkin ihan kiitettäviä määriä vuodessa, kun mökkeillään ympäri vuoden 🙂

  1. Se on ehkä hieman aliarvostettu tuliaisviejien näkökulmasta, vaikka saajaa se ilahduttaa ihan varmasti 🙂

 14. Tämä kuulostaa pahalta, mutta ihan oikeasti toimii (ainakin itse ilahdun): wc-paperi ja talouspaperi! Kulutustavara, joka ei pahene, mutta jota joka mökillä aina jossain vaiheessa on Ihan Liian Vähän. Käsisaippuakaan ei ole huono tuliainen ollenkaan, etenkään jos vie vaikka kokonaisen saippualajitelman (hei, onhan niitä käyttökohteita: vessa, kyökki, sauna..)! Omalle mökille ei välttämättä raaskii viedä mitään hienoa saippuaa, vaan sitä mitä halvalla saa lähikaupasta…

 15. Kahvipaketti ja pullaa. 🙂 Varsinkin itse leivottu pulla katoaa mökkipaikassa nopeasti parempiin suihin.

 16. Suklaa on hyvä tuliainen, paitsi jos on ihan törkee helle tai menee laihduttajien mökkileirille 😀

 17. Viinapullo on huono tuliaisidea sellaiseen perheeseen missä tietää että siitä ei tuu kuin sanomista, vaikka olisikin esim. perheen isännälle mieleen

 18. Tuoreruokaa korillinen, ehkä viereen vaikka säilykkeitäkin mutta ehdottomasti myös päivän lehti, vaikka iltapäivälehti.

 19. Voisihan viedä vaikka jotain puuhaakin kuten ristikkolehtiä tai muita aikakausilehtiä ja jos lapsia on, niin heille jonkin pihapelin tai vastaavaa 🙂

 20. Toisin mukanani mansikoita/herneitä, suklata ja kahvia. 😀 Vessapaperi on minusta tosi hauska idea (kerran olen siskoltani saanut tullessaan tuliaiseksi mm. vessapaperia sun muuta taloustavaraa ja ilahduin kovasti!) myös, jos mökkipaikka on esim. läheisen huumorintajuisen ystävän tai esimerkiksi rakkaan sisaruksen. ♥

 21. Suklaata, sipsejä, herkkuja mutta myös peruselintarvikkeita kuten kermaa, maitoa, kurkkua, tomaattia, kananmunia.

 22. Kynttilät, grillaustarvikkeet (jos mökiltä grilli löytyy kuten yleensä), erilaiset tekstiilit kuten keittiöpyyhkeet… Tuliainen riippuu paljolti myös paikasta ja isäntäväestä 😀

 23. Kaikenlaiset saunatarpeet on kivoja viemisiä, tietty sillä edellytyksellä että mökillä on sauna

 24. Syötävä on aina hyvä mökkituliainen. Myös mausteet voisivat olla kivoja viemisiä, nitä kun ei tule useinkaan mökille kauheasti hankittua

 25. Viiniä ja herkkuja, teetä ja kahvia, kynttilöitä ja saunatuoksu, pelikortit ja Afrikan tähti… Riippuu vähän kyläpaikasta ja kuinka hyvin tuntee mökkiväen. Ja tosiaan tuo jonkun ehdottama wc-paperi on tosi hyvä ajatus, joskus olen tuparilahjaksi vienyt säkillisen vessapaprua

 26. Mä itse arvostan syömistä/juomista, joten mielelläni sitä ostan myös viemisiksi. Jotain vaikkapa kahvipöytään, ettei isäntäväen tarvitse stressata kahvipullasta

 27. Karkkia reilusti, juotavia myös. Sitten jotain säilyvää siihen viereen, vaikkapa astiapyyhe kivalla kotimaisella printillä, esim. Polka Jam

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: