Pizzaa grillistä

How to grill pizza www.kivistossa.comTämä juttu on osa Kivistön Big Green Egg –yhteistyösarjaa.

Näillä helteillä, kun aurinko on lämmittänyt seinät ja katot ikilämpimiksi, ajatuskin uunin lämmittämisestä tekee olon tukalaksi. Kivistön ruoanlaitto, sikäli mikäli tehdään jotain kypsennettävää, on siirtynyt tehokkaasti ulos. Niinpä grilli lämpiää harva se ilta, ja kesäpizzojakin on paisteltu muutamia kertoja.

Pizzan paistaminen grillissä on muutakin kuin kuuman keittiön välttelemistä. Maukkain ja rapein pizza syntyy kuumemmassa kuin useimmat uunit antavat myöten, eikä hento hiilillä grillaamisen makukaan pahaa lopputuotteelle tee. Grillailipa hiilillä, briketeillä tai kaasulla, grillipizzan tekijän kannattaa ehdottomasti satsata pizzakiveen, jonka päällä pizzan saa paistettua rapeaksi. Grillin epäsuora lämpö taas pitää huolta siitä, että pohja ei heti kättelyssä pala suoraan kovimman kuumuuden päällä.

Epäsuoralla lämmöllä saa tehtyä paljon muutakin kuin vaan pizzaa, mm. hauduteltua pitkään matalalla lämmöllä bbq-ribsejä tai muita hitaasti kypsennettäviä ruhonosia. Kannattaakin ottaa omasta grillistään parhaat tehot irti opettelemalla suoran ja epäsuoran kypsennystekniikan salat; ne ovat eri grilleissä hiukan erilaiset.

Grillipizzan ABC (+ D)

A. Tee hyvä taikina, josta saa tehtyä hyvän ohuen pohjan. Kivistössä tehdään yleensä näppituntumalla ja joskus onnistutaan erinomaisesti, toisinaan ei. Jos haluat onnistua aina, ota käyttöön Suolaa ja hunajaa –blogin mittasuhteet ja vaivaamisohjeet.
B. Valmistele kaikki täytteet etukäteen, jotta olet täydessä valmiudessa, kun grillisikin on. Keitä mieluiten oma tomaattikastike hyvistä raaka-aineista.
C. Lämmitä grilli kuumaksi, ainakin 300 asteeseen, mieluiten hiukan yli. Käytä epäsuoraa lämpöä ja nosta pizzakivi kuumenemaan grilliin heti lämmityksen alussa.

Big Green Eggissä epäsuora lämpö tehdään lisäosan – plate setterin – avulla, joka on keraaminen alusta. Se nostetaan sytytettyjen hiilien päälle ja se päästää hiilien lämmön alustan reunojen raoista suojaten grillattavaa ruokaa liian kuumalta suoraan alhaalta tulevalta lämmöltä. Tämän jälkeen lämpötilaa säädellään ilmanottoaukkojen avulla, eikä grilliin tarvitse lisäillä hiiliä lämpötilan pitämiseksi, kuten brikettigrilleissä tyypillisesti epäsuoralla lämmöllä grillaamisessa.

Plate setterin yläpuolelle asetetaan ritilä, jonka päälle laitetaan pizzakivi, joita on tietysti markkinoilla jokaiseen grilliin juuri oikean kokoisena. (Kuvassa näkyvä Kivistön kivi on grilliin hiukan pieni, eikä BGE-kivi).

D. Kauli tai muotoile käsin taikinasta ohuita pizzapohjia. Täytä pizza nopeasti, ettei pohja vety ja nosta grilliin suoraan kuuman pizzakiven päälle. Helpointa tämä on, jos käytössä on pizza- tai leipälapio. Sulje kansi ja grillaa noin 10 minuuttia, kunnes pohja on rapea ja juusto sulanut.

On makuasia, haluaako juusto päällimmäiseksi vai täytteiden alle. Me laitamme juuston aina kastikkeen jälkeen ennen täytteitä, jotta täytteet eivät haudu muhjuksi sulavan juuston alla vaan saavat osansa kuumuudesta.

Valkoinen herne-tillipizza

pizza bianco with peas and dill. Kivistössä Foodblog. www.kivistossa.com

Tämän kesän herkullisin pizza syntyi hernekulhon ja omien tillien tarjoamasta inspiraatiosta. Se on valkoinen pizza, eli pohjalla on tomaattikastikkeen sijaan ranskankermaa. Siihen tarvitset

 • ranskankermaa
 • mustapippuria
 • hiukan juustoraastetta
 • pekonia (toimii myös hyvin ilman)
 • tuoreita herneitä
 • varhaissipulia renkaina
 • tilliä silputtuna

Levitä ranskankerma pizzapohjalle ja rouhi päälle mustapippuria. Levitä pohjalle juustoraastetta ja sen päälle loput täytteet tilliä lukuun ottamatta. Paista rapeaksi, ripottele pinnalle tilli ja nauti kuumana.

Huom! BGE:llä korkeissa lämpötiloissa (300 C) grillatessa kansi täytyy avata varovasti. Grilli on hyvin tiivis ja saa kaiken happensa lämpötilan säätöaukkojen kanssa. Niinpä hyvin korkeissa lämpötiloissa hiilet saattavat hetkellisesti leimahtaa korkeisiin liekkeihin, jos kansi avataan oikein reippaasti ja grilliin humahtaa kerralla valtavasti happea. Sama on vaarana, jos sulkee reippaasti hapenottoaukkoja laskeakseen korkeaa lämpötilaa, mutta ei odottele riittävästi lämmön laskua.

kivistö yhteistyössä

Advertisement

14 thoughts on “Pizzaa grillistä

Add yours

 1. Me hankittiin uuteen Weberiin just tänään pizzakivi. Aiemmin pizzat on paistettu kaasugrillissä, suoralla lämmöllä ja hieman erilaisella tekniikalla – hyvää tulee niinkin. Nämä ohjeet, ja valkoisen hernepizzan huumava idea, tulevat taatusti pian käyttöön!

  Aurinkoa Kivistöön!

  1. Oliko tekniikkanne se, että ensin ritilän päällä väri toiselle puolelle, sitten täyttö paistetulle puolelle ja lopuksi toinen paisto? Sellaisia ohjeita näkee myös aika paljon, mutta en ole vielä kokeillut.

   Aurinkoa riittää, toivottavasti Oulussakin!

 2. Onks tuo vihree muna hyvä, tai siis hintansa väärti? Ja minkä kokoinen olis paras, niitä kun on useita. Kyselee epäileväinen espoolainen 🙂

  1. Heipähei epäileväinen 🙂 Kaikkihan riippuu siitä, millaisia ominaisuuksia arvottaa, mitä yleensä grillailee ja paljonko haluaa perehtyä. Yritän sanoa asiasta tässä lyhyesti (ahhahah). Jossain vaiheessa todennäköisesti kirjoitamme pidemmältikin aiheesta.

   Tämä tulee nyt näkökulmasta “grillaan paljon ja haluan kokeilla erilaisia juttuja, en pelkästään makkaraa ja paprikaa” (koska pelkään makkaran ja paprikan grillaamisvälineeseen ei mun mielestä kannata laittaa isoja määriä rahaa, edes vaikka espoolaisstatus vaatisi hienoa peliä pihaan) + siitä näkökulmasta, että en ole mikään bbq-peto, joka tosta noin vaan osaa grillata kaikkea mahdollista millä tahansa vehkeellä.

   Vs. samanhintainen kaasugrilli: valitsisin tämän koska tahansa. Makusyistä. Kaasulla grillaaminen ei maistu ruoassa samalla tavalla, vaikka kaasu vaivaton onkin. Jos laittaa paljon rahaa grilliin, pitää lopputuloksen olla oikeasti grillimaukas. IMO.

   Briketti: Yritin aiemmin perehtyä grillaukseen brikettigrilleillä ja turhauduin siihen, että lämpötilan säätäminen oli vaikeaa ja sytyttäminen rasittavaa ja erityisesti pahalta haisevaa. Pitkät bbq:t onnistuin aina vähän munaamaan, lämpö loppui kesken, unohdin vahtia jne. Jätin homman lopulta lähes kokonaan muille ja laitoin aina varalta uunin päälle :D. Jos jaksaa opetella ja briketöidä, pääsee halvemmalla hyvään lopputulokseen.

   BGE:llä on perehtyminen on helpompaa. Jätin muille ainoastaan kokoamisen (joka oli kinkkistä), muuten ei tarvitse tukeutua siihen, että joku kärsivällisempi hoitaa. Lämpötilan säätämisen oppii nopeasti. Sytyttäminen on pikkuharjoittelun jälkeen helppoa. Pitkä haudutus käy kuin tanssi – etenkin kun insinööri on rakentanut puhaltimen, joka pitää lämpötilan vakaana. Tuhkajätettä tulee brikettiä vähemmän ja puoliksi palaneita hiiliä ei ollenkaan, koska systeemin voi helposti sammuttaa ja jatkaa samoilla hiilillä seuraavan kerran. Grilli antaa erinomaisen maun.

   Miinuspuoli on se, että kaikki muukin BGE-brändätty kuin vain grilli on verrattain kallista: lisäosat, härskin hintaiset sytytyspalat ja BGE:n omat hiilet, joiden hankkiminen on lisäksi osoittautunut aika hankalaksi. Lisäksi painavaa munaa ei liikutella ihan hirveästi samalla tavalla kuin keveitä pallogrillejä, se tarvitsee kiinteän paikan pihasta. Mutta poiskaan on enää hankala vaihtaa yhteistyön päättyessä, kyllä tässä sen verran laitteen tekemään lopputulokseen on rakastunut.

   Koosta: meillä on lainassa M-koko, joka on riittänyt lähes kaikkeen muuhun paitsi kerran, kun tein 7:lle ahneelle ribsinhimoiselle syöjälle ribsejä. Silloin oli vanha Weber tukena. Noin neljälle hengelle M vaikuttaisi sopivalta. S olisi ollut meidän käyttötarpeelle liian pieni, L ehkä hiukan liioittelua ja kalliiden hiilien tuhlaamista.

 3. pitääskö mun kokeella tuota hernepizzaa, mä kun en oo vielä ikään saanu tehtyä hyvää valkoista pizzaa? Mikä musson vikana?

  Grillipizza noin niinkun yleensä sitävastoin täys 10!

  1. Teepä hei! Kokeile! Jos tääkään ei ole sun mielestä hyvää, sun vika on siinä, että et ehkä tykkää valkoisesta pizzasta lainkaan. Ja sekin on ihan ok.

 4. Minä luulen, että Kivistön näppituntumalla syntyy kyllä taikina 😉
  Ajattelinpa kysäistä teiltä asiantuntijoilta pizzakivistä, kun halkaisin sen edellisen grilliin. Onko suosituksia, olen miettinyt, että neliönmallinen olisi kaltaiselleni tunarille hyvä muoto. Noinkohan osuisin tuohon pyöreään…

  1. Sellainen neliskanttinen keraaminen on hyvä ainakin uunikäytössä. Meillä se ei mahdu muotonsa vuoksi yhteenkään grilleistä, joten päädyimme siksi tuohon pyöreään. Laitoitko kiven grilliin muuten heti lämmityksen alussa? Kun se saa kuumeta pikkuhiljaa sen ei pitäisi haljeta. Tuo meidän vuolukivinen on myös vähän turhan ohut. Paksumpi luovuttaisi lämpöä tasaisemmin. Mutta siis keraamista neliskanttista suosittelen!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: