Nektariinihillo – Se aika vuodesta

Reseptien dokumentointi raahaa jälkijunassa. Lomalla ei olisi kolmeen viikkoon ollut muuta kuin aikaa, mutta kroppa ja pää huusivat helteessä koneen ääreltä riippukeinuun, riippukeinusta grillaamaan, joskus remppaamaan tai kasvimaata nyppimään.

Koko kevään työ- ja vapaa-ajan projektien parissa sanaista arkkuani tyhjennettyäni minulla ei ollutkaan enää hurjasti annettavaa. Ideoita ja toteutuksia, mutta vähän lopullista dokumentointia. Päätin, etten anna sen häiritä. Täytyi ensin tankata: lukea kirjoja, tehdä ruokaa, nappailla kuvia ja luottaa, että hyvät reseptit jaksaa jakaa myöhemminkin.

Tässä yksi niistä, yli kuukausi sitten keitetty nektariinihillo, josta tuli luonteikasta ja herkullista. Samalla avaan hillokauden. En tiedä, montako uutta dokumentoinnin arvoista hilloreseptiä kauden aikana tulee, mutta varoituksen sana jo nyt. Saattaa tulla.

Nectarine jam - Kivistössä Foodblog - www.kivistossa.com
Alkuperäisenä ajatuksena oli keittää persikkahillo, mutta nektariinit olivat kaupassa houkuttelevampia – eikä niitä tarvitse kuoria, kuten persikoita. Hilloon kannattaa valita kypsiä kiinteänpuoleisia kavereita, jotta lopputulos on optimaalinen.

Nektariinihillo

n. 1,2 litraa hilloa

1,4 kiloa nektariinilohkoja (n. 1,7 kg nektariineja)
850 g sokeria
1 dl vastapuristettua sitruunamehua
(1 rkl kirschwasseria)

1. päivä
Valitse hilloon kypsiä, mutta kiinteitä hedelmiä, ja käytä vain vahingoittumaton hedelmäliha, jottei huono hedelmä pääse mehustumisprosessissa pilaamaan koko erää.

Lohko nektariinit 8 osaan ja laita ne suurehkoon muovi- tai lasikulhoon. Kaada päälle sokeri ja sitruunanmehu ja sekoita sokeri hyvin hedelmälohkojen joukkoon. Peitä seos huolellisesti muovokelmulla suoraan hedelmien päältä niin, että kelmun alle jää mahdollisimman vähän ilmaa. Näin hedelmät eivät pääse tummumaan. Nosta kulho kylmään mehustumaan 48 tunniksi.

3. päivä
Kun neste on irronnut hedelmistä ja sokeri on isoilta osin liuennut, seos on valmista keitettäväksi hilloksi. Pese ja steriloi hillopurkit ja laita 3-4 lusikkaa pakkaseen hillon testaamista varten. Kaada hedelmät laakeapohjaiseen kattilaan ja kuumenna mahdollisimman nopeasti kiehuvaksi. Keitä sekoitellen 10 minuuttia ja nosta kattila liedeltä.

Kuori kaikki vaahto hillon pinnalta reikäkauhalla. Murskaa perunasurvimella n. 2/3 hedelmistä muusiksi. Mitä enemmän survot, sitä sileämpi on lopputulos. Minä pidän sattumista hillossa, joten jätin lohkoja mukaan runsaasti.

Nosta kattila takaisin hellalle. Keitä hilloa sekoittaen usein pohjia myöten 20-40 minuuttia. Jos hillo alkaa tarttua kattilan pohjaan, vähennä lämpöä. Keittoaika riippuu mm. hellan tehosta ja kattilan laakeudesta ja lämmönjohtavuudesta.

Valmista hillo alkaa olla, kun se on selkeästi paksuuntunutta ja kiiltävää. Tee lusikkatesti: jos hillo ei valu juurikaan vaan on paksua ja kiinteähköä (Kts. kohta paljon sokeria sisältävät paksut hillot) hillo on valmista. Kuori vaahto hillon päältä ja sekoita halutessasi 1 rkl Kirschwasseria joukkoon.

Kirschwasser tuo hilloon mukavan pienen aromin ja luonteikkaan tunnun, ja saa hillon sopimaan hyvin monenlaiseen leivontaan (esimerkiksi kakkujen ja pikkuleipien täytteeksi) ja jälkiruokiin. Jos hillonkäyttösi rajoittuu lähinnä jugurtin päälle, Kirschwasser kannattaa jättää pois!

Purkita kuuma hillo steriloituihin purkkeihin ja anna jäähtyä rauhassa. Säilytä hillo viileässä.Nectarine Jam

Advertisement

15 thoughts on “Nektariinihillo – Se aika vuodesta

Add yours

 1. Tein viime vuonna nektariini-habanerohilloa, josta tuli aivan jumalaisen hyvää. Meillä ei oikein olla hilloihmisiä, mutta niin vaan ne hillopurkit hupenivat pannukakkujen, jäätelön ja paahtoleipien päälle ennen kuin huomasikaan 🙂 Nektariini on kyllä ihan paras hillojen raaka-aine!

 2. Nektariinit ovat ihania. Minä tässä tein sellaista melkein hilloa, joka syötiin nopeasti. Maustoin sen kuivatulla laventelilla ja siinä oli taas sellainen yhdistelmä, jota pitää tehdä toistekin.

 3. Edellinen kommentti meni roskapostiin ,saapa nähdä tuleeko tämä perille.Anyway,nektariinihillo on ihanaa niinkuin itse nektariinitkin,ja olenkin tehnyt niistä joskus hilloa,mutta ilman tuota viinanlisäystä.Mikä innostaankin kokeilemaan taas hillontekoa mutta taidan lisätä omaani rommia…..

   1. Sepä se on se ongelma. En menisi vannomaan, mutta sain ihan taivaallista aprikoosihilloa Kämpissä brien ja croissantin kanssa ja siitä asti se on ollut minulla pakkomielteenä. Nyt jo lähes vuoden. Joten ehkä se on pakko vaan yrittää. Silläkin uhalla, ettei tule kovin kummoista.

 4. Kiitos reseptistä, täytyypä tekaista muutama purkki. Kävisköhän sekaan mausteeksi esim. raastettu sitruunan tai limetin kuori, kaneli, muskottipäkinä tai jopa chili? 😉 … kirschwasserin puuttueessa sekaan vois varmaan lorauttaa vaikka Jallua? Oliskohan ananashillo mistään kotoisin aromikkaiden hedelmien joukosta puheenollen?

  1. Varmasti kävisi mausteeksi noista mikä tahansa. Halusin tällä kertaa tehdä puhtaasti hedelmäisen ilman mausteita, mutta tuossa aiemmin esim. Chocochilin Elina kertoi tehneensä chilillä maustettua versiota. Sehän näissä hilloissa on parasta – voi kokeilla ja soveltaa mielinmäärin!

   Söin ananashilloa viime jouluna kaukana tropiikissa ja se oli kyllä tosi hyvää. Voisikin selvitellä, onnistuisiko sellaisen keitteleminen, kypsiä ananaksia kun löytyy aika hyvin. Kiitos inspiraatiosta!

   1. Jostain syystä nuo erikoishillot koukuttaa. Granaattiomenahillokin kiinnostaisi kokeilun kohteena, sillä siirappinakin se on hyvää. Viimeksi tein savupaprikahilloa ihan alusta lähtien kaikki ainekset valmistellen ja hyväähän siitä tuli.

   2. Savupaprikahillo kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, ja sattumoisin juuri ihailin granaattiomena-karpalohillon ohjetta! Tulisi vain varmaan jo hiukan hintavaksi, kun granaattiomena on yleensä aika kovissa kilohinnoissa meillä.

   3. Jo vain, maailma on pieni ja pyöreä 😉 Joskus Lidlissä on granaattiomenoita myynnissä yllättävän edullisesti ja torstaina noita nektariinejakin saa tosi halvalla, siis sieltä ostetaan mistä havimmalla saa! S-Marketit myyvät venäläisten tuotteiden ryhmässä granaatiomenamehua sopuhintaan, jopa ilman säilönta-aineita ja lisättyä sokeria. Itse laitoin marja-aroniamehun sekaan vadelmamehua ja maku on kyllä erehdyttävän samankaltainen ja superfoodinakin se varmasti pärjää tuontitavaralle kaikin puolin.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: