Torstain drinkkivinkki: Kriikunalikööri x2

Tämän torstain drinkkivinkin saa juodakseen torstaina puolen vuoden päästä. Mutta ei se siitä huonoa vinkkiä tee. Hyvää kannattaa odottaa ja muita viisauksia.

Kriikunalikööri www.kivistossa.comKivistön pihassa kasvaa vanha kriikunapuu. Sen hedelmät ovat mehukkaita ja hyviä, mutta pieniä, sellaisia isohkon karviaisen kokoisia. Hermo ei oikein riitä hillonkeittoon, kun kattilallisessa hilloa on satoja kiviä ja syöminenkin on silkkaa kivien syljeksimistä. Niinpä olemme jo ensimmäisestä vuodesta lähtien upottaneet runsasta kriikunasatoa likööriin.

Liköörin tekeminen on helppoa, mutta vaatii hiukan odottelua. Se on juotavissa aikaisintaan puolen vuoden päässä projektin aloituksesta. Kriikunalikööri on paksua ja lempeää, ja siihen tuovat luonnetta kivet, joista irtoaa hennon mantelista aromia juomaan. Lopputalven kylmissä viimoissa liköörissä maistuu lohduttava loppusyksyn aurinko.

Kriikunalikööri www.kivistossa.comKun likööri on valmis ja pulloon valutettu, teemme uuden satsin hautumaan samoista hedelmistä. Juomasta tulee tiukempaa, maku-uutettua  kriikunaviinaa. Toinen satsi muhii lähes saman ajan, viidestä kuuteen kuukautta, ja se sopii digestiiviksi ja juomasekoituksen pohjaksi.

kriikunaviina, www.kivistossa.comJos pihassa ei satu olemaan kriikunapuuta, likööriä voi tehdä samaan tapaan mistä tahansa kivellisestä hedelmästä: luumusta ja kirsikasta ainakin saa hyvää juomaa – ja tekisi mieleni kokeilla joskus nektariinia ja aprikoosiakin. Mittasuhteet ovat suurpiirteiset, tässä ei kannata turhaan jännittää. Kaikki riippuu siitä, minkä kokoisen lasipurkin löydät. Meillä on liköörin valmistukseen kahden litran säilöntätölkki, siihen uppoaa lähes kokonaan 0,75 viinapullo ja siitä hiukan alle litran valmista juomaa. Ja reseptihän menee suunnilleen näin.

Kriikunalikööri (X2)

2 litran lasinen puhdas säilöntätölkki
2 litraa huuhdottuja kypsiä kriikunoita
Sokeria
n. 40-prosenttista kirkasta maustamatonta viinaa

Laita kriikunat tölkkiin. Kaada päälle sokeria niin, että 1/3 tölkillisestä peittyy sokeriin. Täytä tölkki viinalla ja laita pimeään valmistumaan. Kääntele tölkkiä aluksi usein, jotta sokeri liukenee tasaisesti. Jossain vaiheessa, kun yhtäkkiä tajuat unohtaneesi koko liköörin, olikin varmasti jo aika lakata kääntelemästä sitä. Anna muhia vähintään 6 kuukautta.

Valuta valmis likööri puhtaaseen pulloon. Meillä pullo säilytetään lämpimässä hyllyllä – aromit ovat erinomaiset, kun likööri ei ole täysin kylmää!

Vaihe II

Jätä kriikunat tölkkiin ja kaada niiden päälle jälleen noin 40-prosenttista kirkasta viinaa, kunnes hedelmät ovat peittyneet. Laita takaisin pimeään ja unohda viideksi-kuudeksi kuukaudeksi. Valuta sen jälkeen puhtaaseen pulloon ja nautiskele digestiivinä tai drinkeissä.

 

 

Advertisement

14 thoughts on “Torstain drinkkivinkki: Kriikunalikööri x2

Add yours

 1. Oih, tästä jutusta tuli ihan veikkohuovis- ja hamsterivibat, ihanaa!

  PS: Mahtava tarjotin, lienee vintagea…? (eli saako ostettua mistään)

  1. Voi apua Riitta! Nyt heitit sellaisen kulttuurisen viitteen, että mä olen pihalla. Voisin sanoa, että niin muuten tuleekin, mutta en oikeasti tajuaisi 😀

   PS. Kiitos, se on ehkä mökkiperintöä tai Liisan perheen perintöä (miten on Lissu?), mutta ei ainakaan siis ihan ihan hiljattain ostettu. Tuollaista slaavilaisuuttahan siinä on, pitäiskö sun lähteä pieneen reissuun idän suuntään?

   1. Se on itse asiassa Mari sun vanha. Muistelen, että sun alkukodista Lohjalta kaivettu aarre :).

 2. Hmmm.. Tuota pitäisi kokeilla. Kriikunoita ei ole, mutta luumuthan on nyt sesongissa. Oletteko tehneet vastaavaa marjoista? Toimiskohan mustaherukka hyvin..

   1. Minä kokeilin mustaherukoista niin, että keitin herukoista ensin mehua ja upotin sitten ne marjajämät vodkaan. Raporttia pukkaa blogiin, kunhan tuo on pullotusvalmista (ja tietysti myös hieman maisteltavissa siinä vaiheessa, eka kokeilu niin lopputuloksesta ei ole kuin arvailuja). 🙂 En muista ulkoa, mistä blogista idean bongasin, kaivan senkin tiedon sitten ajallaan näkyville.

   2. Mainiota hyötykäyttöä! Me juuri viikonloppuna kompostoitiin mäski; ei käynyt mielessäkään.. Raporttia odotellessa!

 3. Oivoi, meidän kriikunapuut hävitettiin piharemontin yhteydessä, juuri tuosta syystä kun hermo meni niiden kivien kanssa teutaroidessa. Mutta toisaalta, nykyään pihassa häärii kaksi valkotassuista koiraa, parempi ehkä sittenkin ettei niitä(kin) tahroja kulkeudu lattioille. Toimisikohan karviaisista?

  1. Niissä kriikunoissa nyppii myös ne versot, joita ne kasvattelee pitkin pihoja! Että ymmärrän ratkaisun kyllä.

   Hmm, miksei onnistuisi karviaisilla! Jos kokeilet, raportoihan sitten kans.

 4. Kriikunalikööri on ihanaa 🙂 Kokeilepa joskus niin, että laitat kriikunat ensin kolmeksi neljäksi kuukaudeksi vodkaan ja sokeroi vasta sitten. Maku on ihan erilainen ja maistuu enemmän kriikunalta, ei niinkään sokerilta. Sokeri tavallaan suojaa hedelmiä ja marjoja, eikä maut irtoa niin hyvin. Meillä on tehty lähes 30 erilaista likööriä ja määrällisesti reilusti yli 100 litraa. Kun tajuttiin tuo sokerin lisääminen myöhemmin, avautui liköörien kanssa aivan uusi maailma 🙂

  1. Anu, kiitos erinomaisesta vinkistä! Viimeistään ensi vuonna tuolla systeemillä.

   Teillä on tosiaan aika hurja kokemus likööreistä! Omppulikööri alkoi heti houkuttaa, puut notkuvat hedelmiä ja jotain tarttis keksiä.

  1. Kiitos raportista Jenni! Komean väristä juomaa 🙂 Yritin kommentoida blogiisikin, mutta blogger aina hylkii mun mobiililaitteita..

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: