Kahden kalan piiras

Ruotsalaisen Lantliv lehden ruokaversio, mat & vin, on herkullista luettavaa. Se on onnistunut inspiroimaan ruuanlaittoon useammin kuin kerran ja viimeisimmässäkin numerossa on monta kutkuttavaa ohjetta. Tämä kahden kalan piiras -tai ehkä ennemminkin muhennos – on Jamie Oliverin käsialaa ja alkuperäinen resepti löytyy myös hänen nettisivuiltaan.

www.kivistossa.com

Ohje on melko monivaiheinen mutta maku palkitsee. Ohjeessa perunamuussiin ei laiteta lainkaan keltuaista mutta kehotan sen lisäämään ja ehkä myös tilkkasen maitoa. Tökköä muussia ei ole niin helppoa muovata kauniiksi pinnaksi. Sovelsin ohjetta kokkauksen aikana ja alla muunneltu ohje.

Kahden kalan piiras

1 kg perunoita
1 sitruuna
40 gr voita
200 gr pakasteherneitä
1-2 dl tuoretta tilliä silputtuna
2 porkkanaa
2 sipulia
oliiviöljyä
0,5 l maitoa
250 gr lohta (fileenä)
250 gr kuhaa (fileenä)
65 gr vehnäjauhoja
1,5 rkl siemensinappia
40 gr raastettua cheddaria
suolaa
mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 180-asteeseen ja vettä kiehumaan kattilaan perunoita varten. Kuori perunat ja pilko tasakokoisiksi paloiksi. Lisää perunat kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja keitä kypsiksi, n. 15 minuutin ajan. Pese perunoiden kiehuessa sitruuna ja raasta sen kuori. Muussaa kypsät perunat, lisää suolaa ja sitruunankuori ja voi.

Laita jäiset tai vähän sulaneet herneet kulhoon ja lisää tilkka kuumaa vettä. Surauta karkeaksi soseeksi sauvasekoittimella. Lisää hernesose perunamuussiin ja lopuksi vielä silputtu tilli.

Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit. Kuumenna uuninkestävässä kasarissa tilkka oliiviöljyä ja kuullota porkkanoita ja sipuleita miedolla lämmöllä n. 15 minuutin ajan välillä sekoittaen. Älä ruskista.

Porkkanoiden ja sipuleiden kuullottuessa kuumenna kesikokoisessa kattilassa maito. Kun maito lähes kiehuu, lisää kalat (nahkoineen päivineen) ja keitä kymmenisen minuuttia. Kypsennysaika riippuu käyttämäsi kalafileen paksuudesta. Ei haittaa jos kala ei tässä kypsy täysin läpi sillä se ehtii kypsyä loppuun uunissa. Ota maito pois liedeltä, nosta kalat reikäkauhalla maidosta ja poista fileistä nahka.

Sekoita sitten jauhot porkkanasipuliseokseen ja lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Kun kastike on saostunut, mausta se suolalla ja mustapippurilla.

Lisää kalat kastikkeeseen ‘murustellen’ ja sekoita joukkoon myös raastettu cheddar ja puolikkaan sitruunan mehu. Peitä kastike perunamuussilla ja koristele pinta haarukan tai lusikan avulla. Paista uunin keskitasolla 30-40 minuuttia.

www.kivistossa.com

Tarjoile raikkaan omenalla ryyditetyn sienisalaatin kera.

Advertisement

2 thoughts on “Kahden kalan piiras

Add yours

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: