Suklaababka

Babka tai baba on perinteisesti itäisen Euroopan ja Venäjän keittiöön kuuluva Pääsiäisenä syötävä vehnäinen leipä. Vähän niin kuin pulla mutta ilman kardemummaa ja enemmällä voilla. Perinteisesti babka täytetään rusinoilla tai korinteilla, mutta tällä kertaa sisään leivotaan suklaata.

www.kivistossa.com

Ohje on yhdistelmä Yotam Ottolenghin ja Sami Tatamin Jerusalem-keittokirjan ja Smitten Kitchen-blogissa julkaistuista resepteistä. Taikinan teko kannattaa ajoittaa iltaan, niin saat sen jääkaappiin kohoamaan yön ajaksi. Ohjeesta tulee kaksi babkaa, joten puolita määrät jos pullahampaan kolotus ei ole suurensuuri.

Suklaababka

Taikina:
530 gr vehnäjauhoja
100 erittäin hienoa sokeria
1 ps kuivahiivaa
1 sitruunan raastettu kuori
3 kananmunaa
1,25 dl vettä
1/4 tl suolaa
150 gr huoneenlämpöistä suolatonta voita kuutioina

Suklaatäyte:
50 gr sokeria
30 gr kaakaojauhetta (tummaa)
130 gr tummaa suklaata
120 gr suolatonta voita
(100 gr rouhittuja pecan-pähkinöitä)

Sokerisiirappi:
1,5 dl vettä
250 gr erittäin hienoa sokeria

Lisäksi:
2 leipävuokaa
rypsiöljyä voiteluun

Varusta yleiskone taikinakoukulla. Sekoita jauhot, sokeri, hiiva ja sitruunankuori yleiskoneen kulhossa. Lisää munat ja vesi ja sekoita pienellä nopeudella kunnes taikina alkaa muodostua, lisää sitten nopeutta ja vaivaa muutaman minuutin ajan. Lisää mukaan suola ja voi muutama kuutio kerrallaan. Anna voikuutioiden sekoittua taikinaan kunnolla ennen kuin lisäät seuraavan satsin. Jatka vaivaamista noin 10 minuutin ajan keskinopeudella kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista, on sileää ja siinä on hyvä sitko. Saatat joutua vaivaamisen aikana irrottelemaan taikinaa kulhon reunoilta nuolijalla ja voit samalla lisätä hippusen jauhoja jos näyttää, ettei taikina irtoa muuten.

Kaavi taikina öljyttyyn kulhoon ja peitä se tuorekelmulla tai leivinliinalla. Anna kohota jääkaapissa vähintään kahdeksan tuntia, mieluiten kuitenkin yön yli.

Aloita täytteen tekeminen sulattamalla kattilassa suklaa ja voi. Lisää sitten sokeri ja kaakaojauhe ja hämmennä kunnes kaikki aineet ovat sekoittuneet. Lisäsin kaakaojauheen seokseen pienen sihvilän läpi välttääkseni jauhekokkareita seoksessa. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä sen aikaa, kun kaulitset taikinaa.

Ota taikina jääkaapista ja kaada se kevyesti jauhotetulle leivinalustalle. Jaa taikina kahteen yhtä suuren osaan. Kaulitse taikina n. 38cmx28cm suuruiseksi ja n. 4mm paksuiseksi levyksi. Voit halutessasi tasata reunat, niin saat täsmällisemmän suorakaiteen.

Levitä puolet suklaatäytetteestä levylle niin, että reunoille jää 2cm levyinen kaistale taikinaa. Koska en halunnut jättää loppua suklaalevystä käyttämättä, rouhin täytteestä ylijääneet palat veitsellä melko hienoksi rouheeksi, jonka sitten levitin täytteen päälle. Ripottele tässä vaiheessa täytteen päälle halutessasi myös pecan-rouhe.

Rullaa taikina pitkän sivun mukaisesti ja nipistele reuna kiinni. Käännä saumapuoli alaspäin ja leikaa rulla pitkittäin keskeltä terävällä veitsellä. Yhdistä puoliskojen päät ja “letitä” puoliskot kauniiksi kierteeksi. Nosta öljyllä voideltuun leipävuokaan. Toista sama toisella taikinapuoliskolla.

Anna babkojen kohota liinalla peitettynä reilun tunnin ajan. Laita uuni sillävälin lämpenemään 190-asteeseen. Paista kohonneita babkoja noin 30 minuuttia. Voit kokeilla kypsyyttä perinteisellä tikkutestillä. Jos cocktailtikkuun ei jää taikinaa, on babka kypsää.

Kun babkat ovat vielä uunissa, ehdit keitellä sokerisiirapin. Yhdistä sokeri ja vesi kattilassa ja kiehauta sen verran, että sokeri liukenee. Uunista tulleet babkat lätkytellään siirapilla oikein runsaasti. En itse käyttänyt siirappia kokonaan, sillä näytti siltä, etteivät kakkuset jaksa imeä ihan kaikkea (yli jääneen sokerisiirapin voi aina käyttää drinkkeihin!). Anna babkojen jäähtyä vuuissaan tovi ja kumoa ne ulos vuusita, kun ne ovat vielä hieman lämpimiä. Jäähdytä kokonaan ennen tarjouilua.

www.kivistossa.com

Huomioita: Alkuperäisessä ohjeessa täytteen päälle ripoteltiin erittäin hienoa sokeria mutta minä jätin tämän vaiheen väliin. Sen sijaan rouhin ylijääneen suklaan ja lisäsin sen täytteen päälle. Toiseen rullaan ripottelin täytteen päälle sekä suklaata että pähkinärouhetta, mutta siinä kerrokset eivät sitten rullan aukileikkauksen jälkeen enää pysynetkään kovin hyvin kasassa ja ulkonäkö kärsi, maku ei niinkään.

Tällainen suklainen pulla sopii mielestäni ihan mahdottoman hyvin viikonloppuaamujen kahvikupillisen kylkeen. Se on myös sitä sorttia, mitä ihan huomaamattaan käy siivuttamassa askareiden lomassa, kunnes huomaa ettei sitä olekaan enää kovin montaa murua jäljellä.

Ohje vaikuttaa työläämmältä kuin mitä se oikeastaan on. Toki jos joudut vaivaamaan taikinan käsipelillä saattaa se kirvoittaa muutaman hikipisaran enemmän, mutta muuten tämä ohje saa minulta kyllä erittäin lämpimän suosituksen.

 

 

Advertisement

13 thoughts on “Suklaababka

Add yours

 1. Babkat ovat ihania;täällä niitä kutsutaan kranssikakuiksi.Itse asiassa babka tarkoittaa erlaisia leivonnaisia,joista osa kakun muotoisia,kun taas tuo Ottolenghin babka on juutalainen versio,ja todella yleinen täällä,erityisesti viikonlopuksi,jolloin sitä saa erilaisin täyttein leipomoista.Kun postasin babkasta( tai kranssikakusta) ,niin täytteesä oli unikonsiemeniä.Tosi nätti tuli babkastasi:-)

 2. Thinning SeptumThose who undergo reconstruction are those?

  Go and stand out Plastic surgery is written all over North America
  are performing these surgeries iis Sushruta Samhita was given morphine.
  Progressively even more heazlth surgeries depending upon their choice, or male
  breast reduction. One plastic surgery to the procedure you possess done
  is the simple fact.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: