Kurpitsasämpylät (ei sis. kurpitsaa)

Jauhojen pöllyttäminen ei ole jaksanut kiinnostaa minua vähään aikaan. Tai ollakseni ihan rehellinen, sitten viime talven. Mitään erityistä syytä tähän ei ole, inspistä ei vaan ole ollut. Vehnähapanjuurikin kuoli laiminlyöytynä Kivistön jääkaapin perukoilla. Uutta en ole vielä tohtinut pistää alulle. Ruisjuuri sentään vielä porskuttaa, vaikka ei sekään viime aikoina tositoimiin ole päässyt.

Nämä sämpylät eivät hapanjuurta kaipaa ja ovat omiaan herättelemään uinuvan leipurin jauhopeukaloita. Ne syntyvät muutamassa tunnissa ja ovat parhaimmillaan leivontapäivänä nautittuina.

Tulevan pyhäinpäivän kunniaksi sämpylät saivat kurpitsamaisen ulkomuodon. Aika somia, vaikka itse sanonkin!

www.kivistossa.com

Kurpitsasämpylät (n. 8 kpl)

3 dl maitoa
1,5 tl kuivahiivaa
3 rkl sokeria
2 munaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
40 gr pehmeää voita
(8 cashew-pähkinää)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva ja sokeri (voit halutessasi korvata osan tai kaiken maidon myös vedellä). Anna seistä n. 5 minuuttia, jotta hiivaa ehtii herätä.

Sekoita sillä välin isossa kulhossa jauhot ja suola. Lisää kuiviin aineisiin kananmunat ja nesteseos ja sekoita esim. haarukkavatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina sitten jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa 8-10 minuuttia. Taikina on todella tahmeaa mutta huomaat kyllä vaivatessa, kun sitkoa alkaa syntyä ja taikina irtoaa alustasta. Siirrä vaivattu taikina öljyttyyn kulhoon, peitä ja anna kohota kaksinkertaiseksi, n. 1-2 tunnin ajan.

www.kivistossa.com

Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle leivinalustalle. Jaa taikina 8-10 osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Leikkaa kuhunkin sämpylään terävällä veitsellä n. 6 viilto ikään kuin tekisit kukan terälehtiä. Anna sämpylöiden kohota liinalla peitettynä n. tunnin ajan.

Lämmitä uuni 200-asteeseen. Voitele halutessasi kohonneet sämpylät kananmunalla ja tuikkaa jokaisen keskelle pähkinä kurpitsan kannaksi. Paista n. 15 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita.

Advertisement

8 thoughts on “Kurpitsasämpylät (ei sis. kurpitsaa)

Add yours

  1. Tavallaan ihanan lohdullista, että sinullakin joskus tulee kausia, ettei huvita ja että juuri kuolee. Välillä vähän väsyttää! Hyvä uusi startti ja somia ovat. Itsekin tajusin juuri, etten edes muista kunnolla milloin olisin leiponut.

    1. Kyllä se leipomistauko tekee ihan hyvää. Nyt on taas virtaa etsiä sitä täydellistä hapanleivän reseptiä 🙂

    1. On se kumma, että välillä se vaan häviää tyystin! Olen kuolannut muuten kohta viikon sen sun juustokakun kuvia, mielettömän upea kakku!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: