Talvigrillaamista ja naudanrinta-bbq

Tämä kirjoitus on osa Kivistön Big Green Egg-yhteistyötä.

Aina ei mene kaikki putkeen Kivistössäkään. Siinä missä possu-bbq:t sujuvat kuin vettä vaan, olemme muutaman kerran jäystäneet kengänpohjaa naudan rinnan ja ribsien muodossa. Kysehän ei oikeastaan ole mistään muusta kuin ajoissa aloitetusta hauduttelusta; molemmat vaativat kymmenisen tuntia kypsennystä matalalla lämmöllä, mutta välillä ei vaan kykene muuhun kuin “ai niin, se lihahan pitäis laittaa suolaan, kuka laittaa grillin päälle, kellohan on jo vaikka mitä, noooh, eiköhän se siitä“. Ei se aina siitä. Sen kun muistaisi.

www.kivistössä.comNaudan rinta, brisket, on nyt selätetty, ja pääsemme vihdoin sillä keulimaan. Samalla saimme kyseenalaisen kunnian kokeilla pakkasessa bbq:ta: lämpötila pysytteli tiukasti pakkasen puolella koko päivän. Tähän testiin olemmekin Big Green Eggin halunneet laittaa: pakkaset kun yleensä lopetavat pitkän grillissä hauduttelun melkomoisen kokonaan.

Munan keraaminen kuori eristää lämmön niin tehokkaasti, että emme huomanneet eroa syttymisessä, lämpenemisajassa tai kypsentämisen tehokkuudessa. Pakkanen oli maltillinen, n. 7 astetta, mutta kokemus lupaa hyvää kovempiinkin pakkasiin. Ainoa ero kesägrillaamiseen lieneekin, että kantta ei kannata availla valtavan usein: talvella ei siis grilliin mitään, joka vaatii jatkuvaa valelemista. Jokainen kannen avaus päästää kylmää ilmaa grilliin, ja lämpö nousee takaisin haluttuun hiukan lämpimiä kelejä hitaammin.

www.kivistossa.com

BBQ-Brisket

kokonainen naudan rinta (rasvalla), n. 2-3 kg

Mausterubi:
2 rkl fariinisokeria
3-4 rkl suolaa (me laitoimme n. 2 rkl ja liha oli hieman liian suolaton)
2 rkl savupaprikajauhetta
2 rkl paprikajauhetta
2 rkl oreganoa
1 rkl mustapippuria
1 rkl cayennepippuria
2 tl sinappijauhetta
2 tl juustokuminaa (jauhettuna)

Lisäksi:
n. 1 l savustuslastuja (esim. hickory tai mesquite, huom. ei leppälastuja*)
2-3 dl omenamehua (riippuen käyttämäsi astian koosta)
1 iso foliovuoka

* Leppälastujen aromi on hiukan liian kitkerä lihalle, ja kalansavustuslastut ovat turhan pientä hiutulaa suoraan hiilille lisättäviksi. Makeampi savu sopii lihalle paremmin ja jenkkityyliset suuret palat bbq:lle.

Sekoita rubin ainekset ja maista seosta. Lisää tarvittaessa suolaa, sokeria tai muita mausteita. Hiero rubi lihaan huolellisesti ja kääri liha sitten tiukasti tuorekelmuun ja anna maustua jääkaapissa yön yli.

Ota liha huoneenlämpöön heti aamulla herättyäsi. Laita savustuslastut veteen likoamaan ja sytytä grilli. BGE:ssä savustuksen ajaksi hiilien ja ritilän väliin laitetaan keraaminen lämmöntasaaja ja sen päälle iso foliovuoka rasva-astiaksi. Päällimäiseksi tulevat ritilä ja savustettava tuote.

Naudan rintaa savustetaan ensin n. neljä tuntia 100 asteessa. Me käytämme lämmönsäätämiseen pid-säädintä, joka huolehtii lämpötilan pysymisestä halutussa asteessa. Lihan laitoimme ritilälle rasvapuoli ylöspäin eikä sitä käännetty savustamisen aikana kertaakaan.

Liotettuja savustuslastuja lisättään kahteen otteeseen savustamisen aikana iso kourallinen kerrallaan.

Kun liha on savustunut, se siirretään suureen foliovuokaan. Vuokaan kaadetaan omenamehua sen verran kuin vuoan laidat antavat myöten. Grillin lämpötila nostetaan 150 asteeseen ja lihan kypsennystä jatketaan vielä 3 tuntia. Kun liha lähes hajoavaa, se nostetaan pois grillistä ja kääritään folioon vetäytymään n. 20 minuutiksi ennen ruokailua.

Kypsennyksen loppupuolella kannattaa jo testailla lihan mureutta. Me kypsensimme oman briskettimme lähes ylikypsäksi mutta liha pysyi leikatessa vielä kasassa. Alla oleva kuva on seuraavalta päivältä ja liha näyttää siksi hyvin tiiviiltä.

www.kivistossa.com

Omenamehuliemi kannattaa myös ottaa talteen. Sen kannattaa antaa jäähtyä kunnolla niin, että rasvan saa kuorittua pinnalta pois. Liemestä voi jatkojalostaa esim. BBQ-kastikkeen tai pohjan lihapadalle.

Advertisement

12 thoughts on “Talvigrillaamista ja naudanrinta-bbq

Add yours

  1. Minulla on vain yksi briskettikokemus, ruoka tuli valmiiksi monta tuntia sen jälkeen, kun perhe oli jo aikaa nukkumassa 😀 Hyvää, mutta 6 tuntia myöhässä.

    1. Kuulostaa tutulta :)! Joskin meillä on sitten syöty sellaista sitkeää lihaa, kun ei ole enää jaksettu odottaa lihan kypsymistä..

    1. Hyvä kun kysyit, unohdimme täsmentää sitä. Leppälastujen aromi on lihalle liian kitkerä . Lisäksi meikäläiset kalan savustamiseen ja pönttöihin tarkoitetut lastut ovat turhan silppua suoraan hiilille lisättäviksi – ne liian palavat nopeasti.

    1. Se on kyllä hyvää lihaa, kun vaan kypsennykseen on käytetty riittävästi aikaa. Ohjenuorana: kun tuntuu, että eiks se nyt jo olis, anna olla vielä tunti 😀 Kerro sitten, miten meni!

  2. Aina on hyvä sää grillata, vai miten se meni. Meitä ohikulkijat tosin katsoivat vähän kieroon, kun joskus opiskeluaikoina teki mieli grillata ehkä tammikuussa, joten kaivettiin pallogrilli metrin lumihangesta ja pistettiin kai makkarat ja täytetyt paprikat tulille. Jos en ihan väärin muista, niin ne myös syötiin asianmukaisesti pihalla grillin ääressä. 🙂

    Pakko kyllä myöntää, että teidän talvigrillauksen tuotokset näyttävät aika paljon sitä tavan grillimakkaraa herkullisemmalta!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: