Sorsaa ja päärynää – eli kuinka kaamos murhataan

Tummat illat, tummat maut, lohduttavat pataruoat. Viime viikonlopun uunissa haudutettu sorsapaisti räjäytti potin. Siinä oli jotenkin kaikki kohdillaan – juuri siihen hetkeen, kynttilöillä valaistuun tupaan, erään Italiasta tuliaisina saadun punaviinin kylkeen. Ja juuri tähän aikaisin alkavien iltojen ja synkkyyden väsyttämään olotilaan, jossa melkein nukahtaa seisaalleen, jossa tekee mieli kiukutella aamuisin kuin lapsi, jossa pystyy ajattelemaan vain seuraavaa hetkeä, jolloin saa nukkua.

Wild Duck with Pears - Kivistössä Foodblog www.kivistossa.comSorsan kanssa oli tarkoitus hauduttaa kotimaisia omenia, mutta eipä noita enää kaupassa näkynyt. Sen sijaan törmäsin mielettömiin ahvenanmaalaisiin pieniin päärynöihin, joiden mahtava aromikkuus sopi sorsalle erinomaisesti. Lisäksi pataan paiskottiin perunoita, porkkanoita, kuivattuja tatteja ja timjamia.

Haudutuksen lopuksi tateista, haudutusliemestä ja sorsaa mehustamassa olleesta pekonista keitettiin kasaan kastike, johon lisättiin loraus kermaa. Vähän hyvää leipää, paljon punaviiniä. Aterian jälkeen sängyllä puolimaratoni ranskalaista poliisisarjaa takan räiskyessä. Vähän suklaata. (Levy).

Pakollisesta valveillaoloajasta pitää yrittää ottaa irti jotain hyvää.

Sorsapaisti päärynöiden kera

2:lle

1 sorsa
suolaa ja mustapippuria
1 sipuli
3 pientä päärynää
2,5 dl lihalientä
0,5 dl portviiniä
2 perunaa
1 porkkana
4 viipaletta pekonia
2 oksaa timjamia
(kourallinen kuivattuja tatteja)
Voilastuja tai voisulaa
0,5 dl kermaa

Ota sorsa huoneenlämpöön n. tuntia ennen paistamista, lämmitä uuni 150 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa se ja ota mahdollinen sisällä oleva kaula talteen. Hiero linnun pintaan ja sisälle reilusti suolaa ja mustapippuria. Kuori porkkana, perunat ja sipuli. Lohko sipuli neljään ja paloittele perunat ja porkkana muutamaan suurehkoon palaan. Lohko yksi päärynä neljään – muut odottelevat vielä vuoroaan.

Työnnä sorsan vatsaonteloon sipuli- ja päärynälöhkot. Laita sorsa kannelliseen pataan ja peitä rintaliha pekoniviipaleilla. Kaada pohjalle liemi ja portviini. Lisää perunat, porkkana, timjami ja halutessasi tatit. Sienirajoitteiselle resepti toimii hyvin ilman sieniä.

Laita pata kannella peitettynä uuniin kahdeksi tunniksi. Nosta kansi pois ja ota pekonit syrjään. Leikkaa päärynät puoliksi ja lisää pataan. Sivele sorsan pinta voisulalla ja laita takaisin uuniin n.20-30 minuutiksi, kunnes pinta on saanut väriä.

Nosta sorsa ja lisukkeet tatteja lukuunottamatta padasta ja kääri folioon. Kuori liemestä enin rasva päältä ja kaada se kattilaan. Hienonna pekoni ja lisää tattien seuraksi liemeen. Keitä lientä kokoon noin 10 minuuttia ja suurusta lopuksi kevyesti esim. Maizenan ruskealla suurusteella. Lisää kerma ja kuumenna.

Kääri hyvyydet foliosta, leikkaa sorsa paloiksi, kokoa lautasille ja hölvää kastikeella. Tapa pieni pala pimeyttä nautiskelemalla hävyttömästi.

Advertisement

6 thoughts on “Sorsaa ja päärynää – eli kuinka kaamos murhataan

Add yours

    1. Oho, sun kommentti tuli läpi! Joo, päärynät on. Vaikka tunnen kyllä ihmisiä, jotka eivät hyväsky hedelmiä pääruokiin. Kummallisia.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: