Kookossorbetti – Sorbé Koko

Palm tree, Guadeloupe - Kivistössä Foodblog www.kivistossa.fiVuosi sitten tähän aikaan alkoi jo hiukan kutitella. Edessä oli häämatka Karibialle Guadeloupeen, pois talven pimeydestä. Mies vaahtosi jo hyvissä ajoin kookossorbetista, jota sai kuulemma joka tien mutkasta, ja joka oli oikeaa paikallista herkkua. Minä tuhahtelin – enhän todellakaan pidä kookoksesta missään makeassa. Bounty on pahin painajaiseni ja olen mm. menestyksekkäästi valehdellut Farangissa olevani pahasti allerginen kookokselle jälkiruoassa, ja samaan hengenvetoon sanonut, ettei se suolaisessa curryssä tietenkään haittaa. Mielenkiintoinen allergia, henkistä laatua.Sorbetiere
Sitten tuli matkan ensimmäinen päivä ja ensimmäinen kadunkulma. Rouva, joka laittoi mieheni hommiin pyörittämään jäätelömasiinaa. Jos nimittäin haluaa sorbettia, on kuulemma syytä työskennellä sen eteen. Kun ukon hauis oli ollut koetuksella noin 15-20 minuuttia, hän sai kookossorbettinsa (Sorbé Koko paikallisella kreoli-ranskalla). Maksua vastaan tietenkin. Minäkin suostuin maistamaan sitä inasen ja taivas, että se olikin hyvää. Hedelmäistä, mausteista, kermaista mutta keveää. Ei yhtään tunkkaista, kuten bountyt ja kookosjäätelöt. Sen jälkeen söin yhden yleensä useamman  joka päivä.

Sorbetinmyyjiä saarilla todellakin oli joka kulmassa. Kaikilla myyjillä oli vanhat käsikäyttöiset jäätelökoneet, jonne he lisäilivät isoista kylmälaukuista jäätä. Eikä sorbettia ostaneet vain turistit, paikalliset jonottivat sitä hellevirkistykseksi pienissä kylissä, jonne autotta lomakeskuksissaan ja Club Medeissään talvea viettävät ranskalaiset eivät koskaan eksy.

Suomeen tultuamme alkoi armoton reseptitestaus. Olin jo paikan päällä selvitellyt, mitä kaikkea kylmässä herkussa on: tuoretta kookosmaitoa, kondensoitua maitoa, mausteita ja limeä. Kotona kaivelin vielä kirjallisuutta ja nettiä. Lopputulos olisi aavistuksen raikkaampi, jos olisi niitä tuoreita suuria vihreitä kookoksia, joista nesteen valuttelisi tähän sorbettiin, mutta kun ei ole, niin purkkikamalla mennään.

www.kivistossa.com Coconut Sorbet Guadeloupe style - Kivistossa Foodblog
Ohjeesta jää valitettavasti yli puolikas kookosmaitotölkki, mutta tässä nämä suhteet ovat nyt minun suuhuni optimaalisimmillaan ja tupla-annos olisi valtava. Suunnitelkaa siis seuraavaksi päiväksi vaikka joku helppo arki-curry.

Jälkiruoan koostumus on pehmismäinen, sen saa aikaan kondensoitu maito. Minulla ei ole jäätelökonetta, joten lisäsin vielä hiukan glukoosisiirappia pehneyden varmistamiseksi, jäätelökoneella sen voinee jättää väliin.

Homma on helppoa kuin palmun alla makaaminen. Hiukkasen Karibian tuulia pimeään marraskuuhun, olkaapa hyvät.

Sorbé Koko

1 tlk kondensoitua maitoa
1,5 tlk (400 ml tlk, yhteensä 6 dl) kookosmaitoa
2 rkl glukoosisiirappia
maustemitta kanelia
1/2 vaniljatangon siemenet
1/2 limen mehu
1 limen kuori raastettuna

Sekoita kaikki ainekset hyvin ja laita pakkaseen 1,5 tunniksi. Vatkaa hiukan jähmettynyt massa sähkövatkaimella ilmavaksi ja laita takaisin pakastimeen. Pakasta vähintään 5 tuntia vatkaten jähmettyvää seosta n. 1,5 tunnin välein.
Tai käytä jäätelökonetta.

Ps. tsekkaa myös guadeloupelainen Torstain drinkkivinkki

Advertisement

12 thoughts on “Kookossorbetti – Sorbé Koko

Add yours

  1. Mulle kanssa tuollaista sorbettia! Pitkään luulin minäkin, etten pidä kookoksesta, syyllisiä olivat 80-luvun mauttomat kookoshiutaleista tehdyt kakkuset, hyi kauhistus. Oikeasti se on tosi hyvää, sekä jälkkäreissä että monissa keitoissa ja pääruoissa.

    1. Totta! Niissä kakkusissa on varmasti syytä mullakin, ja kookos+suklaa-yhdistelmässä. Suolaisessa kookosta en ole jostain syystä taas koskaan kaihtanut.

  2. Minä näin Helsingin rautatieasemalla toissa lauantaina naisen, joka söi Bounty-patukkaa. Piti oikein tiirata näinkö oikein ja oli siinä ja siinä, etten mennyt kysymään, että anteeksi, mutta tykkäätkö tuosta oikeasti, vai ostitko sen vahingossa 😀 Luimupupun neuvoin olen hieman päässyt kookoksen makuun, muttei se vieläkään ole tajuntaa räjäyttänyt.

    1. Hahaa! Olisitpa mennyt 😀 Mä kun luulin että olin suunnilleen ainoana kookosvammainen, kun kaikki tunkee sitä ties mihin superpuurohin nykyään. Niitä en pysty vieläkään kokeilemaan, kookosmaitoon keitettyjä riisipuuroja sun muita.

    1. Kiiiitos että kysyit! Oli tosiaan hiukan moniselitteinen, mä en jostain syystä osta koskaan niitä pahvipakkauksia, joten en edes tajunnut ajatella. Kyseessä on säilyketölkki eli 4dl+2dl. Täsmennän tuohon reseptiinkin.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: