Mince pie – täynnä tymäkkää makua

Mince Pie- Kivistössä Foodblog www.kivistossa.comKivistössä ei ole paljoa jouluteltu muuta kuin cocktailien kanssa. Viime viikonloppuna innostuin kuitenkin sen verran jouluisesta lumitunnelmasta, että päätin kokeilla ensimmäisen kerran brittien jouluherkkua mince pie’ta.

Jos joskus on tätä pientä leivonnaista maistanut, tietää, ettei sillä ole juurikaan jauhelihan kanssa tekemistä vaikka täytteestä käytetäänkin nimitystä mincemeat. Alunperin piiras on tehty lampaan tai naudan lihasta, kuivatuista hedelmistä, sokerista ja mausteista – makumaailma alkuperä lienee Lähi-Idässä. Vuosisatojen kuluessa täytteestä ovat vähitellen tippuneet lihat pois, vaikka lihaisiakin reseptejä vielä jonkin verran näkee.

Mince Pie- Kivistössä Foodblog www.kivistossa.com

Aitoon täytteeseen kuuluu laittaa ihraa, siis eläinten sisäelinten ympärillä olevaa rasvaa, mutta sitä ei meillä kaupoissa näy. Niinpä päädyin tekemään täytteestä vielä askelen modernimman ja käytin voita. Ihran tehtävä on paitsi antaa makua, myös säilöä täyte – se kestää oikein säilytettynä hyvänä vuosia. Minä tein kutenkin täytettä vain yhteen leivossatsiin ja heti käytettäväksi, enkä tuntenut suuria tunnontuskia ohjeen vääristelemisestä.

Täyte kuuluisi kai tehdä vähintään 2 viikkoa ennen käyttöä, jotta maut muhiutuvat mukavasti. Nyt, kun vielä on viikko aikaa itse juhlaan, kannattaa keittää täyte kaappiin vartomaan. Minä hätähousuna ja ex tempore-ideoijana käytin täytteen heti, eikä sekään pahaa ollut. Harmittaa vain näin jälkikäteen, etten tehnyt tuplasatsia – olisin hyvin voinut jouluna paistaa vielä toiset leivonnaiset.

Nämä pikkuiset kakkuset pursuavat jouluisaa makua, ja todennäköisesti menekki per syöjä on yhdestä kahteen istuntoa kohti. Nimittäin jo yhdessä pienessä on mausteiden ja sitruksen ilotulitusta kerrakseen. Leivokset on helpoin paistaa pinnoitetussa muffinssivuoassa tai muussa jämäkässä kolovuoassa. Meillä oli käytössä minimuffinssivuoka, joten teimme pikkuleivoksia – suurempi muffinssivuoka käy myös hyvin.

Mince pie

24 minileivosta – isompia vähemmän

Täyte
1 hapan omena
1/2 appelsiinin mehu ja kuori
1 sitruunan mehu ja kuori
75 g sulttaanarusinoita
75 g rusinoita
75 g punaherukoita (pakasteesta)
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
165 g sokeria
65 g voita
2 rkl konjakkia tai brandya

Taikina
1 annos murotaikinaa keltuaisella
(ohje Kivistön keittiön kulmakivissä)

Kuori ja leikka omena kuutioiksi, raasta sitrusten kuoret ja purista mehu. Kuutioi voi. Sekoita kaikki ainekset voita ja konjakkia lukuunottamatta kattilassa ja kuumenna porisevaksi. Sekoita joukkoon voikuutiot ja keitä pienellä lämmöllä noin 30-40 minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut ja seos on hillomaista. Jos laitat täytteen säilytykseen, steriloi sopiva lasipurkki. Anna täytteen jäähtyä hiukan ja sekoita joukkoon konjakki. Purkita ja laita jääkaappiin muhimaan.

Tee murotaikina ja laita se jääkaappiin lepäämään noin 30 minuutiksi. Kauli 2/3 taikinasta ohueksi ja ota muotilla tai lasilla ympyröitä, jotka peittävät muffinssivuoan pohjan ja reunat. Isoissa vuoissa taikinan ei tarvitse yltää ihan ylös asti, jotta täytteen ja taikinan suhde pysyisi sopivana.

Täytä taikinakupit täytteellä ja kauli loput taikinasta ohueksi. Leikkaa taikinasta toisella muotilla juuri taikinakupin suun kokoisia ympyröitä, sivele reunat kevyesti vedellä ja nosta kannet leivosten päälle. Painele taikinan reunat kiiinni ja tee terävällä veitsellä kanteen reikä, josta höyry pääsee ulos. Paista 200 asteessa n. 20 min, kunnes kannet ovat saaneet keveästi väriä. Tarkista vielä kypsyys: nosta yksi leivos varovasti kuopastaan ja tarkista, että taikina on pohjastakin kypsä. Mikäli ei ole, jatka paistamista vielä hetkinen.

Hunnuta leivokset tomusokerilla ja tarjoa lämpöisinä tai kylminä.

Mince Pie- Kivistössä Foodblog www.kivistossa.com

Advertisement

7 thoughts on “Mince pie – täynnä tymäkkää makua

Add yours

 1. Ai ne tehdään näin! Nimi on toki tuttu, mutten koskaan ole syventynyt piirakoiden sielunelämään sen tarkemmin. 🙂 Kuulostavat kyllä ihanilta!

  1. Mince pien sielunelämä 😀 Ne on ihania, vaikka joulutorttujen sijaan välillä. (Herraisä, mä en ole syönyt YHTÄÄN joulutorttua vielä)

   1. Mä olen syönyt yhden joulutortun 🙂
    Mince Pien nimen olin kuullut, mutta kyllä olis mennyt päin seiniä jos olis pitänyt arvata mitä nuo pitää sisällään!

   2. Söin ekan vuosia sitten Borough Marketilla tsäkävalinnalla leivonnaiskojusta ja meinasin kualla järkytykseen, kun maistoin. Odotin nimen perusteella kans vähän jotain muuta kuin makeaa täytettä 😀

 2. Kiva etta suomalaisessakin ruokablogissa on Mince Pie ohje 🙂 ne on kylla hyvia, vaikka yksi kerrallaan on aika sopivasti, ovat niin imelia. Kiinnitin huomiota tuohon punaherukoihin ohjeessa, ja kun en ole varma onko tassa kyse suomalaisesta sovelluksesta vai tahattomasta kaannosvirheesta niin ajattelin mainita asiasta 🙂 eli naissa taman tyyppisissa englantilaisissa ohjeissa ‘currants’ ei ole herukoita vaan toisen sorttisia rusinoita, eroja voi katsoa vaikka tasta linkista:
  http://britishfood.about.com/od/glossary/g/driedfruit.htm

  Suomessa en muista currantteja koskaan nahneeni kaupan hyllyssa mutta taalla Englannissa ne ovat joka marketin valikoimissa 🙂 Mutta veikkaan etta noista mince piesta tuli kylla hyvia myos noiden viinimarjojen kanssa, koska tayte on niin “raskasta” niin mukavasti varmaan raikasti sita. Olen nahnyt myos ohjeita joihin tulee kuivattuja karpaloita.

  Ja kiitokset tunnelmallisesta ruokablogista ja inspiroivista drinkkivinkeista 🙂

  1. Moi RainDrop! Hauskaa että kommentoit, olinkin tulossa tätä asiaa juuri tekstiin selittelemään 🙂 Kyse on todellakin mun käännösvirheestä ja hätäisestä taustatyöstä. Huomasin jouluruokajuttuja netissä etsiessäni, että currant tässä yhteydessä on mainitsemasi rusina – jota täältä ei tosiaan saa. Tein siis huomaamattani voin lisäksi muutenkin suomalaistetun ohjeen 😉

   Kiitos kehuista, kiva kun jaksoit kommentoida. Mukavia pyhiä!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: