Ottolenghin kirkas kanakeitto

Kanakeitolla uskotaan olevan parantavia voimia. Maistettuani tätä keittoa uskon sen itsekin. Pelkän liemen hörppiminen olisi riittänyt minulle, mutta vatsa täyttyi nopeammin, kun liemeen lisättiin pasta ja kukon liha*. Yotam Ottolenghin ja Sami Tamimin tiiliskivimäinen Jerusalem on täynnä toinen toistaan herkullisemman kuuloisia reseptejä ja sieltä tämänkin keiton resepti löytyy.

www.kivistossa.com

Ainesosalista on pitkä, mutta aktiivista kokkaamista tässä ei ole juuri pilkkomisoperaatiota pidempään, ellet sitten päädy tekemään pastaa itse niin kuin me teimme. Pastalla korvasimme alkuperäisreseptin knaidlach-pyörykät, jotka tunnetaan myös matzo-pyöryköinä. Resepti niihin löytyy esimerkiksi hs.fi:n Ruoka-sivuilta. Suosittelen liemen valmistamista jo edellisenä päivänä, sillä maut tasaantuvat ja tiivistyvät upeasti yön yli seisseessä liemessä.

Liemi on huumaavan tuoksuista ja hurmaavan makuista. Ihan harmittaa, ettei sitä jäänyt yhtään yli pakkaseen. Miksiköhän muuten Ottolenghi on ollut (ainakin minusta) enemmän valokeilassa kuin Sami Tamimi (jonka sukunimi taipuu mielessäni aina Tatamiksi).

Kirkas kanakeitto (4-6 henkilölle)

1,5-2 kg luullista (luomu) broileria (joko yksi kokonainen lintu tai esim. koipireisiä ja siipiä)
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
2 porkkanaa
4 lehtisellerin vartta
2 sipulia
1-2 naurista
50 gr lehtipersiljaa
50 gr korianteria
n. 5 timjaminoksaa
1 rosmariininoksa
20 gr tilliä (ja vähän extraa keiton päälle)
3 laakerinlehteä
100 gr inkivääriä
20 mustapippuria
5 maustepippuria
suolaa
rypsiöljyä paistamiseen
vettä

Tarjoiluun: Leveää nauhapastaa. Me teimme itse leveää ja lyhyttä nauhapastaa mutta voit hyvin korvata sen kaupan valmiilla tuorepastalla, jonka voi sitten ennen kypsentämistä pätkiä lyhyemmiksi.

Aloita kuorimalla ja pilkkomalla porkkanat, nauriit ja sipulit suurehkoiksi lohkoiksi ja paloiksi. Pese selleri ja pätki paloiksi. Niputa tuoreet yrtit puuvillalangalla jättimäiseksi bouquet garniksi (suosittelen kimpun tuoksuttelua, nousee hymy suupieliin). Kuori ja viipaloi inkivääri. Jos sinulla on kokonainen broileri, irroita koivet ja siivet sekä halutessasi rintaleikkeet.

Kuumenna isossa kattilassa tai padassa tilkka rypsiöljyä ja paista lihoihin kaunis pinta ja siirrä ne sitten syrjään odottamaan. Kaada tai pyyhi jäljelle jäänyt öljy pois kattilasta. Lisää viini ja anna sen porista kevyesti muutaman minuutin ajan. Laita broileri takaisin kattilaan ja lisää vettä sen verran, että liha peittyy. Anna porista miedolla lämmöllä 10-20 minuuttia aina välillä kuorien pinnalle kertynyttä vaahtoa.

Lisää pilkotut kasvikset, yrttikimppu, musta- ja maustepippurit, laakerinlehdet sekä inkivääri ja 1,5 tl suolaa. Lisää vettä sen verran, että kaikki ainekset peittyvät. Kuumenna liemi uudelleen kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja anna porista miedolla lämmöllä n. 1,5 tuntia kuorien tarvittaessa pinnalta vaahtoa. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että ainekset pysyvät peitossa.

Kun liha alkaa irrota luista, nosta siivet ja muut broilerin osat pois liemestä. Riivi liha luista, laita lihat kulhoon liemitilkan kera ja sitten jääkaappiin odottamaan. Laita luut takaisin liemikattilaan ja jatka keittämistä vielä tunnin ajan. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan.

Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää pasta. Kun pasta on lähes kypsää lisää broilerin liha liemeen lämpenemään. Tarjoile keitto tillisilpun kera.

www.kivistossa.com

*Saimme Juhan työkaverilta syksyllä kaksi kukonpoikaa, joista toinen käytettiin tähän soppaan.

Advertisement

6 thoughts on “Ottolenghin kirkas kanakeitto

Add yours

    1. Pikaisen nettiselailun jälkeen olen taipuvainen uskomaan samaan. Mutta mitäs tuosta, ihania reseptejä ovat laatineet 😊

  1. Ihana kanakeitto,vähän samantapainen kuin mitä mummoni aikoinan teki.mutta hienommaksi duunattuna.Miksi Ottolenghi enemmän valokeilassa…kirjoista Tamami ollut mukana vain ensimmäisessä kirjassa ja tuossa Jerusalem.-kirjassa,muut kirjat pelkästään Ottolenghin käsialaa.Ottolenghi on paljon aktiivisempi kuin Tamami,ja hänellähän on se palsta Guardianisssa,TV-sarjat ym ym….

    1. Siinä siis syy! Mä olen jotenkin ajatellut heidän toimivan edelleen kaksikkona. Jostain kyllä luin tänään, että Ottolenghi on näistä kahdesta ulospäinsuuntautuneempi.

  2. Ihanan kuuloinen keitto, varmasti jokaisen tekovaiheensa arvoinen. Ja joo, nyt kun sanoit, niin ei kukaan puhu Tahinista eikunsiis Tamamista koskaan.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: