Tandoori-kanaa ja rotia/chapatia

Mausteinen grillattu broileri, täyteläinen kotijuusto ja raikas porkkanaraita kääräistään intialaisen ohutleivän eli rotin tai chapatin sisään. Kukaan ei kaipaa haarukkaa eikä veistä, mutta talouspaperia on hyvä olla käsillä. Tiedät kyllä, ettet voi olla liioittelematta täytteiden kanssa, ja sitten ne valuvat suupieliä ja sormia pitkin. Mutta se kuuluu asiaan.

www.kivistossa.com

Työjärjestys meni meillä niin, että liha laitettiin aamulla marinoitumaan ja leivät paistettiin valmiiksi ennen vartaiden kypsentämistä. Leipien tekeminen kannattaa aloittaa n. tuntia ennen kuin vartaat menevät uuniin tai grilliin. Ohje leipiin on suoraan Journey Kitchen blogista, jossa on hyvät kuvalliset ohjeet koko prosessista.

Tandoori-kanavartaat (4:lle)

n. 600 gr luutonta broilerin reisilihaa (kulkee nimellä paistileike)
2 dl maustamatonta jugurttia (esim. turkkilaista)
1 tl raastettua inkivääriä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl suolaa
2 rkl jeeraa
1 tl kurkumaa
1 tl savupaprikaa
1 tl cayennepippuria
0,5 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
2 rkl sitruunanmehua
lisäksi puisia vartaita

Lisukkeiksi roti-leipiä, korianteria, kevätsipulia, kotijuustoa, porkkana- tai kurkkuraitaa.

Sekoita marinadin ainekset. Leikkaa reisilihat sopiviksi annospaloiksi, noin 4-6 osaan. Laita lihat marinadiin ja sekoita niin, että kaikki lihapalat ovat kunnolla marinadin peitossa. Anna maustua jääkaapissa yön yli tai vähintään neljän tunnin ajan.

Laita puiset vartaat likoamaan kylmään veteen. Jos kypsennät vartaat uunissa, laita se lämpenemään 225-asteeseen, Jos taas kypsennät vartaat grillissä, laita se päälle riittävän ajoissa sen mukaan, minkälaista grilliä käytät. Vartaat kypsennetään grillissä suoralla lämmöllä.

Ota lihat jääkaapista ja ravistele ylimääräinen marinadi pois samalla, kun pujotat palat vartaisiin. Me käytimme n. 15 cm pitkiä vartaita ja niitä tuli tällä lihamäärällä 10 kappaletta. Grillaa vartaita n. 10 minuuttia per puoli. Jos käytät uunia, asettele vartaat joko suoraan uuniritilän päälle ja sen alle tippapelti, tai jos sinulla on ritilällä varustettu uunivuoka, käytä sitä. Paista n. 20 minuuttia.  Jos uunisi on varustettu grillivastuksilla, laita ne lopuksi päälle muutaman minuutin ajaksi, että pintaa saa kunnolla väriä.

Tarjoile lisukkeiden kera.

www.kivistossa.com

Roti/chapati (10 kpl)

5 dl durumvehnäjauhoja
n. 2,5 dl vettä
1 tl suolaa
n. 1 dl kirkastettua voita

Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Lisää kädenlämpöistä vettä vähitellen ja sekoita pyörivin liikkein. Taikina on aluksi murumaista mutta muuttuu nopeasti kimmoisaksi. Minulta jäi käyttämättä n. desin verran vettä, kun taikina oli mielestäni jo sopivan kimmoisaa. Tavoitteena on hieman tahmea mutta helposti muokattava taikina. Vaivaa taikinaa kulhossa käsin 10  minuuttia. Peitä ja anna levätä 15 minuuttia.

Rullaa taikina pötköksi ja leikkaa se 10 osaan. Litistä palat kämmenellä ja kauli kevyesti jauhotetulla alustalla pyöreäksi leiväksi, n. 20 cm halkaisijaltaan. Pidä kaulimista odottavat palat kelmulla peitettynä. Taikinaa oli helppo työstää ja sen uskalsi kaulita todella ohueksi (n. 1-2 mm) ilman pelkoa repeämisestä.

Kuumenna valurautapannu keskilämmöllä melko kuumaksi. Laita leipä pannulle ja anna paistua kunnes alapinta saa hieman väriä. Käännä leipä ja lisää lämpöä. Painele leivän pintaa keittiöpyyhkeellä niin, että ilmataskut leviävät koko leivän kokoiseksi. Käännä leipä sitten vielä kerran ympäri ja hämmästele kuinka se täyttyy kokonaan ilmalla. Ota pois pannulta ja laita keittiöliinalla vuorattuun vuokaan tai kulhoon ja voitele kirkastetulla voilla. Peitä. Toista alusta.

Marin Insta-tililtä löytyy lyhyt video leivän paistamisesta. Kurkkaa täältä. Kaikki leivät eivät meillä pullistuneet mutta maku ja rakenne olivat silti tosi hyviä.

Huom! Me käytimme kaasuliettä, jossa lämpöä on helppo säätää miedosta todella kuumaksi. Jos käytät tavallista sähkölevyä suosittelemme kahden pannun taktiikkaa, jossa toisella levyllä on pannu miedommalla lämmöllä ja toisella sitten kuumemmalla.

Advertisement

10 thoughts on “Tandoori-kanaa ja rotia/chapatia

Add yours

    1. Joo! Ihan samat mausteet mutta kurkun sijaan raastoin kaks porkkanaa. Porkkanan makeus toimii kivasti mausteisen kanan kanssa.

  1. Juuri mietin itsekin että Intialaista pitäisi tehdä kun selailin uusint Glorian ruoka&viini lehteä. Muutenkin ajatukset karkailevat siihen suuntaan kun kohta koittaa Sri Lankan loma! 🙂
    Herkullisen näköinen ateria tämä. Nam!

    1. Oi! Sri Lanka kuulostaa houkuttelevalta. Sieltä saa varmaan melkosen hyvää ruokaa, raporttia odotellessa 🙂

  2. kokeilin tuota tandoorikanaa. Meillä se jäi osittain syömättä koska oli liikaa jeeraa. Sitä pitäisi olla ehkä pari teelusikallista ruolalusikallisten asemesta. Muuten olen kyllä intialaisen ja tulisen ruoan ystävä.

    1. Kiva kun tulit kertomaan! Harmillista, että teillä tuli tästä hävikkiä. Pitää tarkistaa reseptimuistiinpanot, että onko tänne kirjatessa tapahtunut virhe.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: