Hapatettu purjo

Fermented leek - Kivistössä Food Blog - www.kivistossa.com

Purjosta saa hapattamalla lempeän makuista ja kauniin keltaista säilykettä, joka sopii täytettyihin leipiin, pitsan päälle tai herkkupalaksi keittolautaselle kirkkaan keiton keskelle.

Idean kimchi-tyyppisesti inkiväärillä, valkosipulilla ja chilillä maustettuun hapatettuun purjoon löysin viime syksynä Mainen matkalla pienestä Taproot-nimisestä independent-lehdestä, joka keskittyi luonnonmukaiseen elämään. Vaikka osa lehden artikkeleista esimerkiksi itsetehdyistä sampoista, tahranpoistoaineista ja luonnonmukaisesta lääkinnästä meni oman viitsimiskyvyn yli, lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli ja muutama ohje purjon hapattamisesta. Niinpä poimin lehden mukaani kaupan hyllystä.

Purjo ei ole yhtä voimakkaasti maustettu kuin esikuvansa kimchi, niinpä sitä voi käyttää hyvin monipuolisesti. Lisääkin tämä sietää chiliä ja valkosipulia – laita siis, jos haluat vahvoja makuja. Minä pidän siitä, että purjo kestää lisämaustamisen vaikka srirachalla, kuten eräällä lauantaisella lounaalla, jolloin pöytään katettiin herkkuleipiä varten pieniä mausteisia makkaroita, leekchiä, leipää, chilikastiketta ja majoneesia. LEEKCHI

Hapatettu purjo kimchi-tyyliin

1 litra purjoviipaleita (n. 3 suurta purjoa)
1,5 tl merisuolaa
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 rkl raastettua inkivääriä
2 tl kuivattuja chilihiutaleita
2 rkl kevyesti paahdettuja seesaminsiemeniä
pieni ripaus sokeria

Halkaise purjot ja huuhtele ne hyvin. Leikkaa ohuiksi puolirinkuloiksi, ota mukaan viitisen senttiä myös vihertynyttä osaa. Laita purjo kulhoon, ripottele päälle suola ja hiero esim. puunuijalla noin minuutin ajan, jotta nesteet alkavat irrota.

Sekoita loput ainekset purjon joukkoon, peitä kulho keittiöpyyhkeellä ja anna levätä huoneenlämmössä 45 minuuttia. Lepäämisen jälkeen seoksen pitäisi olla jo aika kosteaa ja purjon rentoa. Jos seos on vielä kuivan oloista, hiero sitä lisää käsin tai nuijalla.

Nosta purjo hyvin pestyyn ja steriloituun jäähdytettyyn lasipurkkiin (n. 0,5 l) tai pieneen hapatusastiaan. Painele se hyvin purkkiin niin, että neste nousee pintaan, eikä seoksen joukossa ole ilmataskuja. Jos käytät lasipurkkia, tee ilmalukko esim. seuraavasti: täytä isohko muovipussi vedellä, sulje ja paina se kiinni seoksen pintaan niin, että neste nousee pussin reunoja ylös. Minä tykkään käyttää minigrip-pussia, koska se on helppo sulkea ja kätevä tyhjentää tai täyttää lisää tarpeen mukaan. Nosta vielä tarvittaessa vesipussin päälle painoksi puhdas kivi, lautanen, tms.

Sulje säilöntäastia ja peitä keittiöliinalla. Jätä fermentoitumaan pöydälle viileähköön paikkaan (ei suoraan auringon valoon) 5-10 päiväksi.

Vilkaise päivittäin, että seos on oman nesteensä peitossa ja poista tarvittaessa muodostunut vaahto. Purjo on valmista, kun väri on muuttunut vihreästä kellertävänvihreäksi ja tuoksu on miellyttävän keveästi hapan. Säilytä jääkaapissa – purjo kestää säilytystä useita kuukausia, jos sitä käsitellään aina puhtain välinein.

Advertisement

2 thoughts on “Hapatettu purjo

Add yours

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: