Linssi-juurisellerivuoka

Kivistön uuni on ollut joitakin viikkoja rikki. Ihan tarkalleen ei tiedetä, milloin alavastukset simahtivat, mutta nyt ymmärrämme miksi kakut ja muut leipomukset ovat jääneet pohjista raaoiksi. Sen vuoksi paistoin tämänkin paistoksen ennakkoon kotona.

Linssi-sellerivuoka

Minun oli tehnyt mieli jotain linssiruokaa jo pidemmän aikaa ja oli varmasti jotain kohtalon johdatusta, että lentokentältä mukaan poimituissa ruokalehdissä oli molemmissa kivoja linssireseptejä. Päädyin tähän linssi-juurisellerivuokaan, jonka alkuperäinen resepti on brittiläisen Delicious-lehden helmikuun numerossa.

Opin lehdistä myös sen, että jos esim. de puy-linssejä liottaa n. vuorokauden ennen keittämistä, ne sulavat helpommin ja luonnollisesti myös keittoaika lyhenee ja linssit kypsyvät tasaisemmin. Liotuksen voi hyvin jättää väliin ja minäkin liotin linssejä vain n. 6 tuntia vuorokauden sijaan.

Linssi-juurisellerivuoka (4-6 hengelle)

n. 300 gr de puy-linssejä
1 juuriselleri (n. 1 kg)
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan kuori raastettuna
1/2 sitruunan mehu
2 x 400 gr tomaattimurskatölkkiä
reilu kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
2 dl kuohukermaa
n. 2 dl parmesania raastettuna
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen. Valitse korkealaitainen paistinpannu tai kasari ja kuumenna siinä tilkka oliiviöljyä keskilämmöllä. Hienonna sipuli ja lisää se pannulle. Kuullota sipuli pehmeäksi ja lisää sitten murskatut valkosipulinkynnet. Kuullota vielä hetki ja lisää sitten tomaattimurska ja anna kiehua hiljalleen n. 10 minuutin ajan.

Kypsennä sillä välin linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Liotetut linssit keittyivät kypsiksi n. 10 minuutissa, liottamattomissa menee n. 20 minuuttia. Valuta kypsät linssit ja mausta suolalla ja pippurilla. Silppua persilja ja sekoita se linsseihin. Sekoita linssien joukkoon vielä 3 rkl kuohukermaa.

Kuori juuriselleri, pilko se neljään osaan ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Lisää siivut pannulle tomaattimurskan sekaan ja kypsennä kannen alla n. vartin verran tai kunnes selleri on pehmennyt. Lisää sitten loput kermasta , sitruunan raastettu kuori sekä mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Ota iso uunivuoka (minulla pyöreä n. 30cm halkaisija, 10 cm korkea) ja lado selleritomaattikastike ja linssit vuorotellen vuokaan niin, että lopetat sellerikerroksella. Ripottele halutessasi jokaiseen kerrokseen ohut kerros parmesanraastetta ja kuorruta pinta vähän paksummalla juustokerroksella. Paista uunissa n. 20 minuuttia.

Tarjoile etikkaisen vihersalaatin kera.

Esivalmisteluja tehdessä keittiössä leijuivat sellaiset tuoksut, joita en ollut koskaan aikaisemmin haistanut. En tiedä tuliko erikoinen tuoksu tomaattimurskan ja sellerin yhdistelmästä vai mistä, mutta ruoka maistui ihan erilaiselle (täyteläiselle ja hyvälle) kuin mille se valmistettaessa tuoksui. Tuoksu ei siis ollut paha mutta jotain hieman pistävää siinä oli.

Advertisement

3 thoughts on “Linssi-juurisellerivuoka

Add yours

  1. Kiitos reseptistä, Liisa! Tein vuokaa tänään illalliseksi ja ihastuin kympillä. Sitruunaa laitoin enemmän kuin ohjeessa, mutta tällä kertaa en ruvennut soveltamaan sen enempää. Äkkiseltään linssit ja selleri vaikuttaa oudolta yhdistelmältä, mutta resepti todisti toisin.

    1. Onpa kiva kuulla! Laitoitko ihan koko sitruunan? Voin kuvitella, että ainekset kyllä “kestävät” enemmänkin happoa kuin ohjeessa.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: