Kivistön huhtikuun suosikit

www.kivistossa.comViime kuussa ajatukset liikkuivat puutarhassa ja esikasvatuksessa. Siivottiin kevätauringossa kasvihuone kuntoon ja nikkaroitiin kattoon uudet tukipalkit tomaatteja odottamaan. Listailtiin kesän töitä. Leikattiin vadelmat, suunniteltiin perennoja ja syötävää kukkapenkkiä – viimeisestä myöhemmin lisää. Kaupungissa ikkunat täyttyvät vähitellen taimista. Näistä ympyröistä löytyivät myös huhtikuun suosikit.

www.kivistossa.comPelletit. Ihanat, helpot pelletit: kaupungissa ruokailutila ei täyty enää mullasta – ennen koulumisvaihetta. Turpeesta tehdyt pelletit turvotetaan vedellä ja niihin laitetaan 1-2 siementä itämään. Sitten pidetään pallero kosteana ja ihaillaan kasvua. Tomaatit laitoin yhdellä siemenellä ja kaikki itivät. Kuvassa olevissa pelleteissä olevia samettikukkia laitoin muutaman turvepökylää kohden – pian nyppäsen heikomman taimen pois ja koulin. Kouliminenkin on ihanaa: otetaan pelletti, laitetaan se taimetusastiaan ja lisätään multaa. Ei näpräämistä tai pelkoa liian ronskeista otteista.

Vihervalo

Kekkilän Vihervalo, jonka saimme testattavaksi. Valo auttaa pikkuisia alkuja valtavasti, etenkin alkukevään pimeydessä. Ja kaikeksi onneksi se on aika paljon kauniimpi kuin sellainen alumiinipötikkä, joka hohkaa sinistä valoaan toisella ikkunalla. Valo on päällä ajastimella tällä hetkellä 8 tuntia ja tomaatit ovat tukevampia kuin koskaan. Ne ovat päässeet jo toiselle ikkunalle, jossa ne nauttivat yksinoikeudella toisen kasvivalon hehkusta, vihervalon alla paistattelevat samettikukat, purjot ja juuri- ja lehtisellerit.

Samettikukat! Ihanat kääpiösamettikukat, jotka taistelevat kasvimaalla kasvien puolesta: tuoksu harhauttaa kaiken maailman tuholaisia ja juuristo erittää aineita, jotka torjuvat ja tappavat tuholaisia. Sen lisäksi kääpiösamettikukassa on miellyttävä sitruunainen aromi ja sekä sen kukkia että lehtiä voi syödä. Kääpiöversiota ei juuri taimikaupoista löydä, niinpä se pitää kasvattaa itse. Kukka on hiukan huono itämään ja vähän herkkis muutenkin: viime vuonna onnistuin tappamaan 60% koulimistani taimista. Mutta niistä lopuista tulikin upeat ja nopeasti kasvaneet tiheät puskat kasvimaan nurkkiin!

SamettikukkaNämä syötävät kaunottaret on tilattu työprojektia varten Mimikseltä, omia saa odotella vielä jokusen kuukauden.

Kivistö on saanut Vihervalon Kekkilältä.

Advertisement

15 thoughts on “Kivistön huhtikuun suosikit

Add yours

 1. Ovatko kaikki samettikukat syötäviä? Meidän äiti niitä idättää joka kevät ison määrän, pitääkin käydä nappaamassa muutama mukaan meillekin.

  Meillä on tuo sama valo ja se on kyllä kätevä. Samoin olen muutaman vuoden käyttänyt noita pellettejä… välineet siis kunnossa, mutta taitaa olla puutarhuri sen verran hajamielinen ja epäjärjestelmällinen, että siksi lopputulos on harvemmin oikeasti onnistunut…

  1. Juu on syötäviä, kääppäri vaan on sievin koriste! Me päädyttiin pelletteihin ensimmäisen kerran tänä vuonna ja kyllä vaan kannatti. En keksi mitää huonoa ainakaan tässä vaiheessa kautta.

  1. Niin on! Otin kuvat yli viikko sitten varastoon vieraita kuhisevan viikon vuoksi ja juuri hämmästelin, kuinka paljon ne ehtii vain viikossa kasvaa. Nyt odottelen sitä hetkeä, kun talo on huomenna tyhjä vieraista ja pääsen potittelemaan ja laittamaan uutta siementä tulille!

 2. Taimesi näyttää vallan reheviltä ja nuo pellettipotit käteviltä. Pitäisi varmaan itsekin testata niitä. Syötäviä samettikukkia pitääkin lisätä omaan kylvölistaan =)

  1. Epäilen vahvasti, että jotain vikaa niissä on pakko olla, kun ovat niin vaivattomia 😉 Katsotaan kuinka käy, tämän kasvukauden jälkeen ollaan viisaampia!

 3. Huhtikuun suosikit osu ja uppos!
  Mini- ja ryhmäsamettikukat ovat kyllä sekä tarpeellisia että kivoja, mutta mokomat eivät suostuneet tänä keväänä itämään ollenkaan. Käsittämätöntä. Ehkä koitan vielä kerran, kun en oikein uskalla olla ilmankaan enkä yhtään tykkää isoista, puutarhoilta saatavista samettikukista.

  Pelletit on kyllä kätsyjä, mutta en tykkää siitä, ettei se verkko maadu kesän aikana eikä oikein kunnolla kompostissakaan. Muuten yhdyn kyllä suosituksiin! Niitä on myös multapussia helpompi säilyttää vuoden ensimmäisiä tammikylvöjä varten – silloin ei (täällä meillä ainakaan) oikein kylvömultaa vielä myydä.

  1. Arvasin, että niissä pelleteissä on pakko olla joku huono puoli!

   Meillä oli niitä isoja samettikukkia puutarhalta haettuna pari ekaa vuotta, mutta ei ne kyllä oikein iske. Jotain hankalaa samettikukkien kasvattamisessa selkeästi on: onnistuin tappamaan kaikki keltaiset viime vuonna koulimisessa tai taimina ja nytkin itivät 50% huonommin kuin oranssit. Olen ymmärtänyt, että kääpiöt ainakin ehtivät myös suorakylvönä, ajattelin että jos näistä esikasvatetuista ainakin kasvimaalle ja koittais syötävään kukkapenkkiin vielä suorana, mikäli taimet eivät riitä.

  1. Ihan lopulliset suunnitelmat on vielä lyömättä lukkoon, mutta suunnitelmissa ovat vilahdelleet kehäkukka, samettikukka, krassi, orvokki. Kurkkuyrtin kukka on ihana, mutta kasvi vähän ruma.. Kukkien lisäksi siihen tullee mustakaalta, pinkkiä lehtiselleriä, lehtikaalta ja ehkä joitain yrttejä! Se on kukkapenkin ohella siis kasvimaan jatke 🙂 Finalisoimme ja raportoimme suunnitelmat varmaan ensi viikonlopun jälkeen!

  1. Ihmettely on ihan hyvä vaihe! Olen lopettanut apuapitääehtiikaikkimuutkinovatjokylväneet-panikoinnin ja siirtynyt askeleen kohti puutarha-zeniä 🙂

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: