Kirkasliemistä ahvenkeittoa ja kesäterveisiä

ahvenkeitto1

Uskoisitteko, jos kertoisin että ei se aurinko aina Kivistössäkään paista? Vaikka juuri tällä hetkellä paistaakin, loman ensimmäinen 1,5 viikkoa on mennyt vaihtelevasti sadetta pidellessä. Tänä aamuna kuistilla oli 14 astetta. Se niistä lempeistä lämpöisistä fiilistelyaamiaisista, kun aurinko kurkkii kuistille, ikkuna on auki ja kärpäset surisevat ulkopuolella juhannusruusun kukkien rippeissä. Villasukat jalkaan ja kesämieltä vaikka väkisin, on reseptimme.

Eipä täällä kyllä ihan valtavasti olla maristu. Kasvimaa kasvaa, hitaammin kuin yleensä, mutta kasvaa. Tomaatit pärjäilevät kasvihuoneessa erinomaisesti, ja pelargoniat kukoistavat kauniina. Päästiin niiden muutaman hellepäivän aikana saariretkelle uimaan ja syömään eväitä, ja lähes joka päivä tarkenee ulkona istuskella ainakin jonkin aikaa. Tänäänkin pitäisi kivuta kahteenkymmeneen.

Löydettiin metsästä vähän kantarelleja ja lisää on tulossa hirmuiset määrät. Mustikoita on takanamme nousevalla harjulla paljon ja ne alkavat olla kypsiä. Käytiin Tampereella yli yön retkellä ja syötiin Huberissa hillittömän hyvät hampurilaiset. Ilon kautta.

Iloa ammensimme esimerkiksi tästä ihanasta ahvenkeitosta, jossa kala on fileinä ja varhaisperunat kokonaisina. Yrttinä on ihana anikseen vivahtava kirveli, ja hyvän kalaliemen ja kuivan vermutin ansiosta viimeinenkin tippa lientä imeytettiin leipäpalasiin. Viininä kellarista burgundilaista valkoista, emme nyt kuollaksemmekaan muista mitä niistä. Seurana 4 lomalaista. Ilta oli hauska ja keittoa tehdään ehdottomasti uudelleen.

Ahvenkeitto

4:lle

500 g ahvenfileitä ja ripaus suolaa
12 pienehköä tasakokoista varhaisperunaa
2 uutta porkkanaa
1 rkl voita
1,5 l kalalientä*
0,5 dl kuivaa vermuttia
1 uuden sadon sipuli
50 g pinaattia
n. 0,5 dl kirveliä

Leikkaa ahvenfileistä ruodot viiltämällä keskellä fileetä olevan ruotovanan molemmin puolin ja nostamalla ruodot kiilana pois. Suolaa fileet kevyesti ja nosta jääkaappiin keiton valmistelujen ajaksi.

Pese perunat ja porkkanat. Leikkaa porkkanat lanteiksi ja jätä odottamaan. Kuumenna kalaliemi pienessä kattilassa. Sulata keittokattilan pohjalla voi ja lisää perunat. Kuullota niitä matalalla lämmöllä nelisen minuuttia kattilaa välillä ravistellen. Älä anna paistua.

Lisää kattilaan vermutti ja kiehauta. Kaada sen jälkeen perunoiden päälle kuuma kalaliemi ja keitä n. 10 minuuttia ja lisää porkkanat. Keitä kypsiksi. (Jätä porkkanoille noin 5-7 minuuttia aikaa kypsyä, jos perunasi ovat kovin suuria tai pieniä, lisää tai vähennä keittoaikaa sen mukaan.)

Pilko sipuli ja riivi pinaateista ruoti, jos lehdet ovat kovin suuria. Lisää keittoon sipulin valkoinen osa ja paksuimmat varret ja pinaatti ja anna kiehahtaa vielä kerran. Maista liemi ja lisää tarvittaessa suolaa.

Nosta kiehuvaan liemeen ahvenfileet, painele ne liemen alle varovasti, laita kansi kiinni ja ota kattila pois liedeltä. Anna hautua muutama minuutti. Lisää keittoon kirveli ja silputut hennoimmat sipulinvarret ja tarjoa.

Jos haluat tarjota kauniita, aseteltuja annoksia, nosta lautaselle muutama peruna keskelle, ja viereen porkkanoita ja pinaattia. Nosta muutama ahvenfilee varovasti päälle – ne murtuvat helposti, kannattaa siis käyttää apuna lastaa ja pihtejä. Valuta lopuksi lautaselle liemi, koristele kirvelillä ja nautiskele hyvän leivän kera.

Ahvenkeitto2* Hyvä kalaliemi on tämän keiton henki, kun kermaa ei lisäillä kauneusvirheitä tasoittamaan.  Sen voi tehdä esimerkiksi ahventen ruodoista tai ostaa herkkukaupasta hyvää valmista lientä. Käytimme omaamme talvella pilkkihauesta keitettyä vahvaa kalalientä, jota laimensin vedellä ja keitin hetken maukkaammaksi sipulin, varsisellerin, muutaman tillinvarren ja mustapippurin kanssa.

Advertisement

4 thoughts on “Kirkasliemistä ahvenkeittoa ja kesäterveisiä

Add yours

  1. Herkullisen näköinen keitto. Harmittelin kun en päässyt nyt Suomessa en kalaan enkä mustikkaan (löysin 10 mustikkaa)

    1. Mustikat alkavat olla kypsiä vasta nyt ja kalaonnikin on ollut välillä kaupan tiskin varassa 😉 Toivottavasti sinulla oli kiva Suomen-loma!

  2. Hyvältä kuullostaa keitto ja kesästä nauttiminen! Samalla hengellä täällä meillä nyt Helsingissä ja viime viikolla Ahvenanmaalla.

    Ohje tulee varmasti meillä kokeiluun. Kirveli keitossa kiinnostelee.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: