Kristallipulla

Loman ekalla viikolla lähdettiin Marin kanssa sateisena päivänä mini road tripille Vääksyyn. Matkan ensisijaisena tarkoituksena oli hakea mainioita Vääksyn Myllyn tuotteita, mutta tottakai törsäsimme samalla pienen omaisuuden Vääksyn Kanavakirppikselle ja erääseen toiseen vanhan tavaran liikkeeseen.

Mari oli saanut vinkin Viipurilaisesta kotileipomosta, jonne suuntasimme päiväkahville. Siellä iskin silmäni kristallipullaan, josta olin kyllä kuullut, mutta en ollut vielä koskaan sitä maistanut. Nyt tilaisuus oli mitä otollisin, sillä leipomon yhteydessä on kahvila-leipomonpuoti ja tuotteet ovat taatusti tuoreita.

Ja niinhän siinä kävi, että jo ensi haukusta tiesin maistaneeni parasta pullaa ikinä (anteeksi vaan Äiti). Marin ottama voisilmäpullakin oli oikein makoisa, mutta tämä voisulalla ja sokerilla silattu, vaniljainen, pehmeän kierteinen unelma vei pullien taiston ihan 6-0.

www.kivistossa.com

Koska tässä vaiheessa auton takakontti oli jo lastattu yli kymmennellä kilolla Vääksyn Myllyn tuotteita, joita myös Viipurilaisessa kotileipomossa käytetään, oli selvää että kristallipullaa piti yrittämän heti mökille päästyämme. Käsite heti tarkoitti tässä tapauksessa tosin n. 15:tä vuorokautta, sillä loman alussa meillä oli ylitarjontaa jälkiruuista, eikä vatsoissa ollut pullan mentävää koloa (uskomatonta mutta totta).

Sen verran tietysti vakoilin Viipurlaisen kotilepomon pullan raaka-ainelistaa, että näin siihen laitetun vaniljakreemiä. Internetin ohjeita (joita ei muuten ole turhan montaa) selatessani huomasin, että aika monessa ohjeessa pullataikina oli leivottu vaniljakastikkeeseen sen sijaan, että taikina olisi täytetty kreemillä. Ja sillä taktiikalla päätettiin testata pullien tekoa myös meillä.

Mari keitti Kivistön luottoreseptillä minulle kastikkeen, josta käytin taikinaan 4 dl, vaikka olisi sen voinut kokonaankin voinut käyttää. Minä laitoin yhden desin maitoa kastiketta notkistamaan. Reseptiin laitoin kuitenkin tuon koko kastikemäärän, sillä ihan yhtä hyvin sen olisi voinut käyttää kokonaan vaniljakastikehävikkiä välttäen.

Kristallipulla (n. 16 kpl)

5 dl vaniljakastiketta
1 pkt hiivaa (50 gr)
1 muna
1,5-2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1,5 tl suolaa
n. 13-15 dl vehnäjauhoja
150 gr pehmeää voita

150 gr voita sulatettuna
n. 2 dl kidesokeria

Lämmitä vaniljakastike kattilassa kädenlämpöiseksi. Murenna hiivaa kastikkeeseen ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää muna, sokeri ja mausteet hyvin sekoittaen. Lisää jauhoja vähitellen. Taikina saa jäädä melko löysäksi, joten kaikkea jauhoa ei välttämättä tarvitse käyttää. Lisää pehmeä voi ja jatka taikinan vaivaamista yleiskoneen pienimmällä teholla n. 5-10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa liinalla peitettynä vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. Kaulitse taikina n. 30×30 cm levyksi. Leikkaa levystä 2-3 cm leveitä nauhoja ja pyöräytä ne vähän venyttäen kierteelle ja tee löysä solmu. Kohota pullia liinan alla peitettynä n. puoli tuntia.

Pullien kohotessa sulata voi ja kaada sokeri laakealle lautaselle. Paista pullia 225-asteessa n. 10 minuuttia. Anna pullien jäähtyä hetki ja sivele ne sitten reilusti voisulalla ja kierettele sokerissa.

www.kivistossa.com

Lopputuloksena oli todella maukas pulla, jonka Mari osuvasti kuvasi maistuvan kauttaaltaan sille, mille voisilmäpullan voisilmä maistuu. Ei siis lainkaan huono mutta toisaalta ei ihan niin hyvä kuin Viipurailessa kotileipomossa. Sen verran ihana tuo voisulan ja sokerin yhdistelmä kuitenkin on, että taidan jatkossa soveltaa sitä ihan tavallisiin pikkupulliinkin.

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: