Aamiaistacot

www.kivistossa.com

Kesälomat on vietetty. Olemme kaupungissa ja mietimme sydämet syrjällään, kypsyvätkö vadelmat juuri näillä muutamalla viikolla, kun kukaan ei ehdi mökille. Entä pärjäävätkö kurkut ja kurpitsat viileinä öinä vai lyövätkö ne hanskat naulaan juuri, kun olisimme vihdoin saaneet satoa? Iskeekö tomaatteihin harmaahome, kun kukaan ei ole tuulettamassa kasvihuonetta? Ne raukat eivät varmaan edes kypsy tänä vuonna, yksikään raakile ei edes vielä punerra. Huoh ja puutarha-zeniä kiitos.

Tämä lienee jotain post-mökkilomastressiä. En ole koskaan ennen viettänyt koko lomaa mökkiintyen. Kyläilytkin tein muiden mökeille – ei tarvinnut vaihtaa ensamblea, kun kumpparit, mökkifarkut, -mekot, teepaidat ja nöpärit olivat isäntäväenkin pukukoodi. On ollut aikaa silitellä kurkun alkuja, tuuletella kasvihuonetta, huolehtia viiniköynnöksistä, etsiä kantarelleja, kerätä lakkoja ja ihailla kesäkukkia (jotka nekin pistokkaasta kasvatetut hätäisesti alkoivat kukkia, kun autot kaartoivat kohti kaupunkia).

Luulisi että olisi ollut aikaa vaikka mihin, vaikkapa kerrankin oikein kunnolla blogille. Kuitenkin yhtäkkiä tajuan, että nämä aamiaistacot tehtiin juhannuspäivänä. Siis kuusi viikkoa sitten! Onneksi resepti ei ole hapantunut, laitetaan siis jakoon nyt. Salsojen ja vehnätortillojen ohjeet sekä idea on kesäkuun Kauppalehdestä, jossa oli artikkeli Texasin aamiaistacokulttuurista.

www.kivistossa.com

Säännöt pähkinänkuoressa ovat tässä: yleensä vehnätortilloja, ei maissi-. Aina kananmunaa. Paistettuna tai kokkelina, mutta munaa, ilman se on ihan tavallinen taco. Ja koska aamiainen illallisena (breakfast for dinner, eli brinner (voi hyvä luoja)) on tällä hetkellä tosi kuumaa kamaa, nämähän voi syödä myös illalliseksi. Mutta muista: jos siinä ei ole kananmunaa, et ole trendikkäästi brinnerin äärellä!

Aamiaistacot

4:lle

Vehnätortillat (8 kpl)

5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2,5 rkl öljyä
2 dl huoneenlämpöistä maitoa

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää öljy sekä neste. Sekoita taikinaksi ja vaivaa pari minuuttia jauhotetulla alustalla. Anna taikinan levätä kostean liinan alla puoli tuntia.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile palloiksi. Anna levätä vielä 10 minuuttia ja kauli sen jälkeen jauhotetulla alustalla noin 20 cm kiekoiksi.

Lämmitä valurautapannu kuumaksi ja laita tortilla pannulle. Alenna lämpöä hieman ja paista noin minuutin kunnes pinnalle alkaa nousta kuplia. Käännä tortilla ja paista toiselta puolelta noin 30 s. Toista, kunnes kaikki lettuset on paistettu. Jos syöt heti, säilytä tortillat kasassa liinan alla, näin ne pysyvät lämpiminä. Valmiiksi paistetut tai valmiina ostetut tortillat voi nopeasti lämmittää kuumalla pannulla ennen ruokailua.

Raakamakkaramunakokkeli

2 mausteista raakamakkaraa (esim. chorizo)
6 kananmunaa
0,5 dl maitoa
mustapippuria (suolaa)

Ota makkaramassa suolesta ja hienonna se. Vatkaa munien rakenne rikki maidon kanssa. Ruskista makkara pannulla ja nosta syrjään. Kypsennä munakokkeli pienessä määrässä öljyä hitaasti lähes kypsäksi koko ajan sekoittaen. Lisää makkarat ja kypsennä kokkeli loppuun. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Salsa Aguacate

1 avokado
2 limen mehu
0,5 dl vettä
1 dl korianteria
1 nippusipuli varsineen
1 pieni valkosipulin kynsi
1 jalapeno
ripaus suolaa

Kuori avokado ja poista kivi. Pilko sipuli, valkosipuli ja jalapeno. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tahnaksi. Säilytä jääkaapissa.

Pico de Gallo

2,5 dl tomaattia pieninä kuutioina, ilman siemeniä (n. 5 tomaattia)
1 pieni sipuli
1 jalapeno
1 valkosipulin kynsi
1 dl hienonnettua korianteria
2 rkl limen mehua
ripaus suolaa

Pilko sipuli ja jalapeno pieneksi ja hienonna valkosipulin kynsi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna maustua noin tunnin ennen ruokailua.

Lisäksi:
limen lohkoja
korianteria
raastettua kermajuustoa

Kokoa lämpimän tortillan päälle munakokkelia ja salsoja. Ripottele päälle kermajuustoa ja korianteria ja tirauta lopuksi hiukan limeä. Herkkua!

www.kivistossa.com

Advertisement

10 thoughts on “Aamiaistacot

Add yours

  1. Herkullisen oloista. Toivotaan, että teidän vadelmapensaanne ovat hivenen perässä meidän pensaitamme. Meillä meinaan kypsyvät vadelmat juuri nyt… Mutta meidän pihamme onkin yleensä pari astetta ympäristöä lämpimämpi, joten voi hyvinkin mennä ajoitukset paikoilleen 🙂

    1. Mustapavut toimivat varmasti! Tämän juttu on mausteinen makkara, maustaisin munakokkelin kevyesti esim jollain chilikastikkeella tai -hiutaleilla ja pieneksi leikatulla paprikalla ja sipulilla ja laittaisin pavut erikseen.

      Jos olette munattomia, kokeile hyvin maustettua tofu scramblea ja papuja tai vihanneksia! Se voisi olla kiinnostava – verkossa on tofu scrambleen (tofukokkeli? :D) paljon ohjeita.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: