Banh mi-leivät lihapullilla

www.kivistossa.com

Huh helteitä! Eilen oli tiettävästi tämän vuoden viimeinen hellepäivä ja sosiaalinen media oli täynnä kuvia ja kommentteja ihmisiltä, jotka olivat nauttimassa kukin tavallaan lämpimästä illasta. Mekin olimme ulkosalla pelamaassa muutaman erän petankkia ja nauttimassa piknik-eväistä unohdetuista lautasista, vedestä, suolasta ja haarukasta huolimatta (kyllä salaattia voi veitselläkin suuhun lappaa).

Veneretket jäivät meillä säistä johtuen kesälomalla hieman vähiin. Onneksi pääsimme kuitenkin heti loman aluksi nauttimaan helteisestä säästä rantakallioilla. Eväskassista kaivettiin tykötarpeet banh mi-leipäsiin, jotka tällä kertaa täytettiin Vietnam-tyyliin maustetuilla lihapullilla. Autenttisuudesta en mene lainkaan takuuseen mutta niin hyviä ne olivat, ettei yhtään lihapullaa jäänyt rasiaan pyörimään. Pullien ohje on Bon Appétit -lehden verkkosivuilta.

www.kivistossa.com

Banh mi lihapullat (n. 16 kpl)

400 gr porsaan jauhelihaa
0,5 dl tuoretta basilikaa silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 kevätsipulin vartta tai 1 kesäsipuli hienonnettuna
1 rkl kalakastiketta
1 rkl srirachaa
1 rkl sokeria
2 tl  maissitärkkelystä
1 tl suolaa

Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen. Sekoita kaikki ainekset kulhossa nopeasti tasaiseksi massaksi. Pyörittele taikinasta kostutetuin käsin mieleisesi kokoisia lihapullia ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista pullia n. 20 minuuttia kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Voit halutessasi paistaa lihapullat myös pannulla. Itse suosin uunissa kypsentämistä käryttömyyden vuoksi.

Pikapikkelöity porkkana

4 porkkanaa karkeaksi raastettuna
0,5 dl riisiviinietikkaa
0,5 dl sokeria
1 tl sokeria
1 rkl seesamiöljyä

Sekoita kastikkeen aineksia kannellisessa rasiassa niin kauan, että sokeri liukenee. Lisää porkkana, hölskytä sekaisin ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Tykötarpeet:

  • patonkia
  • majoneesia
  • srirachaa
  • tuoretta korianteria silputtuna

Varaa leipiä varten pullamössömäisen pehmeää patonkia. Rapeakuorinen ihanuus kannattaa  tässä unohtaa, sillä pehmeäkuorista lihapullilla täytettyä leipää on helpompi haukata. Tarjoa lihapullat vähän jäähtyneinä tai kylmälaukkukylminä tykötarpeiden kera.

www.kivistossa.com

 

Advertisement

4 thoughts on “Banh mi-leivät lihapullilla

Add yours

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: