Lehtivihreä lounas

Swiss chard, cavolo nero and eggs www.kivistossa.com

Tämä aika vuodesta on silkkaa fiilistelyä. Viikonlopun ruokalistasuunnittelu käsittää lähinnä yhden päivän lihan tai kalan pohdinnan, loput tarvittavat täytetään sillä, mitä löytyy kasvimaalta tai -huoneesta. Perjantai-iltana saavuttiin pihaan pelkkä siika kassissa ja lisukkeiksi nautiskeltiin kasvukauden työn antimista. Sillä kertaa noukittiin perunoita grilliin ja härkäpapuja – suolaan säilöttyjen kapristen ja basilikan kanssa tahnaksi.

Kasvimaalla näkyy vihdoin ensimmäinen ufo-kesäkurpitsa, muuten kurpitsojen sato jää aika pieneksi. Alkukesän hyytävät säät tekivät tehtävänsä. Kurkkujakin tulee vain hieman, mutta vihdoin vauhtiin päässyt vaha- ja ruusupapusato näyttää lupaavalta. Ensimmäiset tomaatit ovat kypsyneet ja kasvihuoneen viinirypäle on tänä vuonna satoisa. Perunat, sipulit ja porkkanat ovat tarjonneet satoa jo kesälomasta lähtien, ja parin palsternakkarivillisen kanssa saatamme olla pulmassa vielä.

Syötävä kukkapenkkimmekin pörhistelee satoa. Sen ehdotonta eliittiä ovat lehtivihanneksemme palmukaali ja mangoldi, joista olemme poimineet satoa jo heinäkuusta saakka. Niistä syntyi (jo yli kuukausi sitten*) nopea ja herkullinen, ravitseva lounas kolmelle. Resepti sai inspiraationsa shakshukasta, jossa kananmunat haudutetaan tomaattikastikkeessa. Vihreässä versiossa käytin sekä mangoldia että lehtikaalia, mutta tämän voi hyvinkin halutessaan tehdä vain jommalla kummalla.

Mangoldi-palmukaalipaistos

2-4:lle

3-4 palmukaalin lehteä
3-4 mangoldin lehteä (tai joko-tai)
1 varhaissipuli varsineen tai pieni vanha kepasipuli
n. 2 tl sitruunamehua
1 kananmuna/syöjä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
(sumakkia)
paahtoleipäviipaleita

Huuhtele kaali ja mangoldi ja kuivaa hyvin. Riivi palmukaalin lehdet ruodista. Viipaloi sekä mangoldi että kaali suikaleiksi ja hienonna sipuli.

Laita sipuli kylmälle pannulle oliiviöljyn kanssa, kuumenna pannu keskilämmölle ja kuullota muutama minuutti. Lisää lehtivihreät ja paista, kunnes lehtisuikaleet ovat rentoja. Mausta pippurilla, suolalla ja sitruunamehulla.

Tee kananmunille pienet kolot ja riko ne koloihin. Hauduta miedolla lämmöllä munat kypsiksi ja ripottele päälle halutessasi sumakkia.

Tarjoa lounaaksi tai brunssilla paahtoleivän päällä.

Swiss chard, cavolo nero and eggs www.kivistossa.com

*Tässä on ollut vähän vaikeuksia noiden kuvien kanssa. Niinpä omat jutut on jääneet tekemättä ja Liisa-parkakin on joutunut odottelemaan minun kamerastani kuviaan. Keveämpään ja uudempaan kannettavaan vaihdettuani tapahtui kaksi asiaa. 1. En löydä suoraan siirrettyjen tiedostojen kansiorakenteesta kuviani. Voin kyllä katsella kuvaohjelmani kautta, mutten pääse käsiksi. Turhauttavaa. ja b. Menetin vanhan version kuvankäsittelyohjelmastani ja lähdin hankkimaan uutta vain tajutakseni, että siinä on nykyään härski kuukausimaksu. Tulee harrastukselle hintaa. Te bloggaajalukijat, maksatteko kiltisti photoshop/lightroom-vuorkaa vai onko jollain joku patentti takataskussa?

Advertisement

4 thoughts on “Lehtivihreä lounas

Add yours

    1. Kiva kuulla! Mangoldi on ihanan kiitollinen kasvatettava. Ranskassa gratinoivat sitä muuten bechamelin ja juuston kanssa. Se on Fabienin lapsuusmuistojen ruoka ja tein, vaikka suhtauduinkin skeptisesti. Se oli erinomaista! Laitan varmaan siitäkin ohjeen tänne, kunhan ehdin.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: