Kukkakaali mac & cheese

Pastavuoka on hävikkiruokien aatelia. Siihen voi upottaa juuri ne pastapussien jämät, joista ei muuten tulisi tehtyä ruokaa, ja vähän nahistuneet vihannekset. Tämän mac & cheesen juttu on kukkakaalikastike, jonka valmistus on ihan älyttömän helppoa, ja joka on älyttömän hyvää myös pastan kanssa yksinään. Jos et siis jaksa kasata pastavuokaa, pyöräytä kastike lempipastasi kaveriksi.

www.kivistossa.com

Kukkakaali mac & cheese (4-6 annosta)

700-800 gr kukkakaali
1/2 prk pehmeää ricottaa
1,5 kermaa (tai 1 dl maitoa ja 0,5 dl smetanaa)
0,5 dl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
muskottipähkinää

10 mangoldin vartta lehtineen
1 maissintähkä kypsennettynä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
suolaa ja pippuria
n. 5-10 dl keitettyä pastaa*
2-3 dl juustoraastetta, esim. gruyére tai cheddar

Irrottele kukkakaalinuput ja keitä ne suolatussa vedessä kypsiksi. Aja kukkakaali soseeksi tehosekoittimessa. Lisää ricotta ja kerma ja sekoita koneessa tasaiseksi. Lisää sitruunamehu, suolaa ja mustapippuria sekä muutama hyppysellinen muskottipähkinää. Surauta vielä sekaisin ja maista tarvitseeko suolaa tai pippuria lisätä. Valmista kastiketta tulee n. 5 dl. Siirrä syrjään odottamaan.

Keitä pasta lähes kypsäksi suolatussa vedessä. Pilko mangoldin varret ja silppua lehdet. Leikkaa maissinjyvät irti tähkästä. Hienonna sipulit. Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Lisää mangoldin varret ja lehtisilppu ja paista kunnes lehdet ovat vilttyneet. Mausta suolalla ja pippurilla.

Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen. Voitele uunivuoka voilla. Aloita pastavuoan kokoaminen laittamalla pohjalle kunnon kerros kukkakaalikastiketta, lisää sitten pasta ja sen päälle mangoldipaistos. Ripottele väliin vielä maissinjyviä ja muutama kourallinen juustoraastetta. Tee toinen kerros ja kaada loput kastikkeesta päällimmäiseksi. Ripottele pintaan loput juustoraasteesta. Paista vuokaa n. 20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

*Desimäärä riippuu käyttämäsi pastan koosta, meillä oli isoa putkipastaa

www.kivistossa.com

Mangoldi on kyllä kaikissa värikirjoissaan uskomattoman kaunis ilmestys ja vielä tosi kiitollinen keittiöpuutarhan kasvatti. Vaikka hyötypuutarhurointi on meillä ollut ehkä enemmän Marin juttu, olen minäkin innostunut siitä entistä enemmän. Erityisesti nyt, kun tänä vuonna perustamamme syötävä kukkapenkki on ollut niin kaunis ja satoisa. Mari puolestaan on saanut perennakipinän saunan perennapenkkiuudistusta tehdessä, joten kohta me puutarhatouhotetaan ihan ristiin ja ties mitä siitä sitten syntyy!

Ja koska kertaus on opintojen äiti, todetaan tähän loppuun vielä, että olihan se nyt ihan älyttömän hyvää. Psst: mangoldin sijaan voit yhtä hyvin käyttää lehtikaalia ja jättää maissin pois jos sitä ei satu kaapissa olemaan.

Advertisement

2 thoughts on “Kukkakaali mac & cheese

Add yours

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: