Kaksi klassikkoa

– ranskalainen sipulikeitto ja Le Creuset’n valurautapata

Le Creuset_sipulityhteistyössä Le Creuset

Kasvimaalle sai jäädä kasvamaan enää sitkeimmät pakkasensietäjät, kun viime viikonloppuna kerättiin satoa talteen. Kasvihuone tyhjennettiin tomaateista ja chileistä ja pelargoniat pelastettiin kuistille. Muutamat kesäkukat kannettiin talvehdittamiskokeiluun navetan nurkkaan. Aamuisin sormet palelee ilman hanskoja, myönnettävä se on: kasvukausi on päättynyt.

Lauantaina oli vielä auringossa lämpöistä. Niinpä siirsimme kokkaus- ja ruokailupisteen ulos tehdäksemme tuhdin ja syksyisen ranskalaisen klassikkokeiton soupe a l’oignonin. Koska Kivistössä ollaan enemmän ja vähemmän kallellaan kaikkeen ranskalaiseen yhdestä puolisosta lähtien, klassikko keiteltiin toisessa suuresti rakastamassamme klassikossa, Le Creuset’n emalipinnoitetussa valurautapadassa.

Le Creuset_Sipulikeitto

Le Creuset viettää tänä vuonna juhlavuotta: ensimmäiset padat valmistuivat 90 vuotta sitten. Valurautapadat tehdään edelleen yhtiön valimolla Ranskassa ja ensimmäisen padan  tuttu pirteä oranssinkeltainen väri on yhä tuotannossa. Huolella valmistetut padat kulkevat kymmenien käsiparien kautta, jotka varmistavat, että maailmalle lähtee laatua.

Huolella tehdään myös ranskalainen sipulikeitto, jos mielii sellaista, millainen sen kuuluukin olla: karamellisen makea ja sopivan suolainen, tuhti ja samettinen. Keiton yksiselitteisesti tärkein raaka-aine on aika. Jos siinä oikoo, tulos on lähinnä keskinkertainen. Toiseksi tärkeintä on raaka-aineiden laatu: muutaman raaka-aineen listassa kaiken täytyy olla kunnollista, huonoa laatua ei oikein saa peitettyä millään.

Valitse siis valmis liemi hyvin tarkkaan (me käytämme nykyään lähes ainoastaan espanjalaisia liemiä, joita saa Hella&Herkusta) tai tai tee se itse. Lihaliemikuutiolla saa lihaliemikuution makuista keittoa, ja helposti liian suolaista. Jos käytät fondeja (tässä en suosittelisi edes niitä), maistele leimi itse, älä luota pullon mittasuhteisiin.

Ja miten välttyy kyyneliltä, kun pilkkoo kilon sipulia? Onhan noita niksejä, mutta minä luotan ainoastaan yhteen: kunnollinen vastateroitettu veitsi ei murskaa soluja, ja silmiä piinaavia höyryjä on vähemmän.

Le Creuset_gratinointi

Ranskalainen sipulikeitto

4-6:lle

1 kg sipulia
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl voita
1 tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria myllystä
3 rkl vehnäjauhoja
1,5 litraa liha- tai kasvislientä
2 oksaa tuoretta timnjamia
0,5 dl konjakkia

2 viipaletta patonkia/syöjä
100-150 g raastettua gruyere-juustoa

Leikkaa sipulit pitkittäin halki ja kuori. Leikkaa puolikas vielä halki niin, että sipuli jää kannastaan kiinni ja viipaloi ohueksi.

Kuumenna padassa öljyä ja voita, kunnes voi on sulanut ja lopettanut kuplimisen. Lisää sipulit ja kääntele rasvassa. Laita kansi päälle ja hauduta matalalla lämmöllä 15 minuuttia.

Sekoita pehmenneeseen sipuliin suola ja sokeri ja rouhi mukaan runsaalla kädellä mustapippuria. Hauduta ilman kantta keskilämmöllä 45-60 minuuttia, kunnes sipuli on karamellisoitunut hennon vaaleanruskeaksi. Älä missään nimessä ruskista sipulia, se tekee keitosta kitkerää. Niinpä tämän tunnin täytyy malttaa seistä padan lähettyvillä ja sekoitella tasaisin väliajoin. Jos sipulit uhkaavat tarttua pohjaan, vähennä lämpöä.

Noin tunnin päästä padan pohjalla on pehmeä ja tuoksuva sipulimassa. Sekoita siihen vehnäjauhot ja kaada päälle kuuma liemi ja timjaminoksat. Kiehauta ja anna kuplia matalalla lämmöllä kannen alla vielä yksi tunti. Lisää lopuksi konjakki ja kiehauta.

Sillä aikaa, kun keitto hautuu, lämmitä uuni 250 asteeseen. Paahda patonkiviipaleet uunissa ruskeiksi ja raasta juusto. Annostele kuuma keitto uuninkestäviin keittokulhoihin, nosta jokaisen päälle kaksi patonkiviipaletta ja runsaasti juustoraastetta. Gratinoi keittoja uunissa n. 15 minuuttia, kunnes juusto on ruskistunut. Nautiskele hyvän burgundilaisen valkoisen kanssa!

ps. Pysy kanavalla, loppukuusta tarjolla aikas ihana Le Creuset-arvonta!

Le_creuset_sipulikeitto valmis

Le Creuset’n juhlavuoden verkkosivut ja mm. ihania ranskalaisia resptejä
Le Creuset’n Facebook

Advertisement

14 thoughts on “Kaksi klassikkoa

Add yours

    1. Väri on Ocean, ja minäkin tykkään, jos kohta tykkäänkin lähes kaikista väreistä 😉

      Sipulikeitto on ihanaa ja nyt on just sopiva keli sille!

  1. Kiitos ohjeesta! Olen koko syksyn pyörittänyt sipuleita kädessä sillä ajatuksella, että kaivan reseptin esiin. Koska luotan teidän keittiöön, ohjeeni taitaa olla tässä. Nyt siis pata esiin – ja uimalasit.

  2. Sipulikeittokausi on siis virallisesti avattu 🙂 Luulenpa että syksyn eka keitto tulee tehtyä aika pian, sen verran pahasti on ensimmäiset pakkaset vanhoja luita kolottaneet…

  3. Kaunis sävy tuossa padassa! Ihanaa kun ilmat viilenee. Le Creuset kaivettiin viikonloppuna kaapista enkä meinaa laittaa takaisin ennen kuin kelit taas lämpenee 🙂

  4. Aah, mun on pitänyt jo pitkään kokeilla erästä sipulikeitto-ohjetta! Tämä muistutti siitä. Sipulikeitto on ihanaa! En ole kuitenkaan ikinä tehnyt sitä itse. Nautin siitä ehkä mieluiten Pariisilaisissa bistroissa valkoviinilasillisen kanssa pällistellen samalla ohikulkijoita 😉

  5. Hyvin harva soppa voittaa kunnon sipulikeittoa! Ja joo, se voi kuulostaa nopealta ja helpolta, mutta vaatii kyllä aikaa ja huolellisuutta. Mulla ei vielä ole omaa Creusettia, joten jään innolla kyttäämään arvontaa. 🙂

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: