Karitsapiiras libanonilaisittain

www.kivistossa.com Lebanese Lamb Tart by Delicious MagazineTämä piiras on makuhermot tyydyttävä yhdistelmä lämpöisillä mausteilla ryyditettyä karitsaa, chilin tulisuutta ja granaattiomenasiirapin happoisuutta. Helppotekoinen ja nopea piiras tehdään valmiiseen lehtitaikinapohjaan ja syödään sellaisenaan tai sitruunamehulla ja mintulla maustetun vihreän salaatin seurana.

Ohje on lähes suoraan Delicious-lehdestä, jossa piiras on tehty yhteen suureen lehtitaikinalevyyn. Piiraan täytettä ei ole sidottu millään, joten suuren piiraan leikkaaminen voi olla hankalaa. Siksi päädyin tekemään ruokailijoille henkilökohtaiset annokset pienistä lehtitaikinalevyistä.

Alkuperäisessä ohjeessa käytetään lammasta, mutta lampaan jauhelihaa on hiukan hankala näiltä leveysasteilta löytää, ja kyllä piiras karitsallakin herkulta maistui. Jos sinä satut löytämään lammasta, kokeile ihmeessä! Tuoreita yrttejä ei tässä ruoassa voi olla liikaa, ja ruukkuyrtit alkavat valitettavasti olla näin marraskuussa aika kitukasvuisia. Jos et löydä tuuheita yksilöitä, ota yrttejä suosiolla kahdet ruukut.

Karitsapiiras

4:lle

4 lehtitaikinalevyä
1 muna
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
500 g lampaan tai karitsan jauhelihaa
1 chili
2 rkl granaattiomenasiirappia (löytyy marketeista helpoimmin venäläisen ruoan hyllystä)
2 tl jauhettua maustepippuria
1 tl kanelia
25 g pinjansiemeniä
2 dl kuumaa kanalientä
1 tuuhea ruukku lehtipersiljaa hienonnettuna (jätä hiukan koristeeksi)
1 tuuhea ruukku korianteria hienonnettuna

Päälle:
granaattiomenan siemeniä
1 chili viipaloituna
lehtipersiljaa

Tee lehtitaikinalevyihin veitsellä viillot noin 1,5 cm päähän reunoista. Rei’itä keskiosa haarukalla, vatkaa munan rakenne rikki ja voitele levyt munalla. Alkuperäisessä ohjeessa varoiteltiin voitelemasta viiltojen päältä, jotta reunat pääsevät nousemaan. Minä en tietenkään jaksanut lukea ohjetta kunnolla ja huitelin reippaasti koko levyt. Ei se kohoamista estänyt, mutta jos haluat ottaa varman päälle, varo viiltoja. Paista taikinalevyjä 180 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua. Jätä odottamaan.

Paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla pannulla. Poista chilistä kanta, siemenet ja valkoiset kalvot ja hienonna. Hienonna sipuli ja kuullota chilin kanssa paistokasarissa tai suurella pannulla öljyssä. Nosta sipuli lautaselle odottamaan ja paista jauheliha muutamassa erässä. Kaada kaikki liha, sipuli ja chili kasariin ja mausta granaattiomenasiirapilla, kanelilla ja maustepippurilla. Lisää pinjansiemenet ja kuuma kanaliemi. Hauduta noin 10 minuuttia, kunnes seos ei ole enää kosteaa.

Sekoita jauhelihaan hienonnetut yrtit ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, tarve riippuu kanaliemen suolaisuudesta – minä laitoin lisää noin 0,5 tl.

Nosta jauhelihaseos neljälle taikinapohjalle ja paista 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Nosta lautasille ja koristele granaattiomenansiemenillä, chilirenkailla ja lehtipersiljalla.

Ps. Ohjeesta saa myös 8 kpl pientä piirasta vaikka pikkujoulun buffapöytään!

 

Advertisement

2 thoughts on “Karitsapiiras libanonilaisittain

Add yours

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: