Persialainen lammaspiiras

Pääsiäiseen on enää vain muutama viikko aikaa. En totta puhuen suonut ajatustakaan pääsiäisen ruokasuunnittelulle tätä lammaspiirasta tehdessäni. Tajusin sen sopivan tulevaan juhlapyhään vasta, kun naputtelin otsikon paikalleen.

www.kivistossa.com

Vietämme tänäkin vuonna pääsiäisen Ranskassa, joten mitään perinteistä pääsiäiskattausta ei ole tiedossa. Perinteitä kunnioittaen lupaamme nauttia viiniä ja juustoja niin, että napa paukkuu. Tällä kertaa suuntaamme viinialueiden sijaan siiderin ja calvadoksen kotiseudulle Normandiaan, joten voi olla, että paritamme juustot sittenkin siiderin kylkeen.

Persialaisen lammaspiiraan resepti on Lantliv Mat & Vinin vuoden ensimmäisestä numerosta, jota hehkutinkin jo täällä veriaplarimehu-postauksessa. Resepti on Jamie Oliverin käsialaa ja löytyy myös kirjasta Jamie – Familjens favoriter. Suluissa omat muutokseni ja lisäykset reseptiin käytössä olleiden raaka-aineiden mukaan.

Persialainen lammaspiiras (n. 6:lle)

n. 2 dl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
2 keltasipulia (2 salottisipuli + 4 kevätsipulinvartta)
2-3 sellerinvartta
1/2 tl kurkumaa
ripaus kanelia
1 tl juustokuminaa
600 gr lampaan jauhelihaa (400 gr karitsa + 200 gr nauta)
100 gr kuivattuja karpaloita tai rusinoita (60 gr karpaloita)
300 gr kukkakaalia
suolaa ja mustapippuria
2,5 dl jugurttia
(kourallinen tuoretta minttua)
(paahdettuja pinjansiemeniä)
270 gr filotaikinaa (ota paketin ohjeen mukaan sulamaan ajoissa)
juustokuminan siemeniä (unikonsiemeniä)

Laita uuni lämpiämään 180-asteeseen. Kuori valkosipulinkynnet ja siivuta ohuelti. Kuori sipulit ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Siivuta myös sellerinvarret ohuelti. Pilko kukkakaalin kukinnot pienemmiksi.

Kuumenna muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä suuressa korkealaitaisessa paistokasarissa keskilämmöllä. Lisää valkosipuli, sipuli, selleri, kurkuma, kaneli ja juustokumina. Paista 10-15 minuuttia välillä käännellen kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Kaada seos kulhoon odottamaan.

Lisää lämpöä ja ruskista samassa kasarissa jauheliha. Murustele kypsä jauheliha lastalla melko pieneksi*.  Lisää selleri-sipuliseos, karpalot, kukkakaali ja 2 dl vettä. Anna porista kunnes kaikki vesi on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita mukaan jugurtti. Maista ja lisää tarvittessa mausteita. Anna jäähtyä hetken.

Ennen kuin aloitat filotaikinan kanssa räpeltämisen (koska sitähän se tuppaa olemaan), kostuta keittiöpyyhe, johon voit kääräistä taikinarullan sillä välin, kun teet kerroksia vuokaan.

Käytin n. 20*30 cm kokoista suorakaiteen mallista vuokaa, mutta voit yhtä hyvin käyttää pyöreää vuokaa. Laita vuuan pohjalle yksi filolehti. Taikina saa tulla reilusti reunojen yli. Penslaa filolehti oliiviöljyllä. Lisää uusi kerros ja toista voitelu, kunnes olet käyttänyt ohjeen mukaisen määrän filolehtiä (minulla meinasi mennä koko 400 gramman paketti, kun paniikissa sudin menemään). Lisää vuokaan täyte ja taittele reunat täytteen päälle. Penslaa vielä huolellisesti oliiviöljyllä ja ripottele pintaan halutessasi juustokuminan siemeniä. Paista n. 40 minuuttia kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

www.kivistossa.com

Laitoin alkuperäistä ohjetta pienemmän määrän karpaloita ja ne toivat täytteeseen siltikin yllättävän paljon makeutta. Jos et siis pidä suolaisen ja makean yhdistelmästä voit hyvin jättää ne kokonaan pois. Tarjoa piiras siinä tapauksessa esim. granaattiomenansiemenillä maustetulla vihersalaatilla. Siitä saa mukavaa makean hapanta tasapainoa makuihin.

*Paistoin jauhelihan kahdessa erässä ja kaadoin pannulle kertyneen rasvan pois ennen vihannesten lisäämistä.

 

Advertisement

8 thoughts on “Persialainen lammaspiiras

Add yours

  1. Aivan mahtavaa! Minäkin yritän räpeltää ennen pääsiäistä, kunhan saan tuota filoa käsiini. Ajatukseni karkasivat Iranin naapuriin eli Irakiin, jossa vietin yhden kuuman kesän vuosia sitten.

  2. Sä olitkin fiksumpi kuin minä, kun teit isoon vuokaan. Mä käytin liian pientä, enkä älynnyt vähentää filon määrää, joten taikinaa tuli ehdottomasti liikaa. Ja makeutta tässä kieltämättä on, eli ensi kerralla kokeilen isoa vuokaa joka hajauttaa taikinan paremmin, ja taidan ropsauttaa sekaan chiliä tasapainottamaan karpaloita.

    1. Joo chili kyllä varmasti sopii tähän hyvin! Mutta oli kyllä ihan tosi hyvä piirakka, varmasti teen toistekin.

    1. Juu se sitoi täytteen muut aineet kivasti ja toi makuun täyteläisyyttä. Näistä vois hyvin tehdä myös pastejoita tai pieniä yksittäisiä piirakoita kesän piknikeitä ajatellen.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: