Suolaa ja hunajaa-blogin Jonna pohti tarvitseeko ihminen viittäkymmentä eri raparperipiirakan reseptiä jos joka vuosi leipoo vain muutaman piirakan. Muutaman piirakan leipominen hyödyntäen pelkästään Kivistön omaa raparperikasvustoa ei onnistuisi. Siinä mielessä kai kannattaisi satsata yhteen tosi hyvään reseptiin ja käyttää koko sato siihen.
Vaihtoehtoisesti voi myös päättää perustaa uuden raparperipenkin (jo kolmatta kertaa) ja ostaa raparperit kaupasta siihen asti kunnes satoa saadaan. Jos saadaan. Raparperipulasta huolimatta ajattelin tässä alkukesän mittaan testata ainakin tämän Mysi Lahtisen piirakan reseptin, jonka Annaleena julkaisi muutama viikko sitten. Voin vain kuvitella, miten hyvältä se maistuu jääkaappikylmänä.
Pahinta piirakkanälkää taltutin viime viikonloppuna tällä rukiisella raparperikakulla, jonka reseptin löysin viime vuonna Pinterestistä. Kakun juju on taikinan ruisjauhoissa ja fariinisokerissa, jotka tuovat siihen mukavan maltaista ja mausteisen paahteista makua. Kakku on melko tuhti ja on mehevimmillään leivonnasta seuraavana päivänä. Kyllä sitä tosin kehtaa syödä hieman jäähtyneenäkin vaniljajäätelön kanssa.
Rukiinen raparperikakku
Rarperperikompotti
500 g raparperia
2,5 dl ruokokidesokeria
1 appelsiinin kuori raastettuna
1 dl valko- tai roseeviiniä
Kakkutaikina
150 g voita (huoneenlämpöisenä)
1 dl fariinisokeria
1,5 dl kidesokeria
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
3/4 tl suolaa
1 appelsiinin mehu + sen verran maitoa, että nestettä on 2,5 dl
Aloita ottamalla voi (ja munat) huoneenlämpöön. Tee sitten raparperikompotti:
- Kuori raparperinvarret ja paloittele krouveiksi paloiksi.
- Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuori. Purista myös appelsiinin mehu ja laita se syrjään odottamaan.
- Laita raparperit, ruokokidesokeri, viini ja appelsiininkuori kattilaan ja anna kiehua keskilämmöllä 20-30 minuuttia välillä sekoittaen. Kompotti sakenee vielä jäähtyessään, joten tarkkaile, ettei neste haihdu kokonaan keittämisen aikana.
Tee taikina sillävälin, kun kompotti jäähtyy:
- Laita uuni lämpenemään 180-asteeseen.
- Vaahdota sokeri ja pehmeä voi vaaleaksi vaahdoksi yleiskoneella tai vatkaimella.
- Lisää munat yksitellen hyvin haarukkavatkaimella sekoittaen.
- Lisää sitten 1/3 osa jauhoista ja sekoita.
- Lisää puolet nesteestä, osa jauhoista, sekoita ja lisää sitten loput jauhot ja neste. Sekoita taikina tasaiseksi.
- Pingota 24cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi niin, että paperin reunat tulevat reilusti yli. Voitele vuoka voilla.
- Kaada taikina vuokaan, tasoita nuolijalla ja kaada päälle kompotti. Nostele taikina ja kompotti lusikalla sekaisin muutamasta kohdasta.
- Paista kakkua noin 45 minuuttia, tee tikkutesti ja paista kakkua vielä hetki jos tikkuun jää taikinaa.
Kakku sopii varmasti hyvin myös pakastettavaksi, mutta meillä ei ole vielä kertaakaan säästynyt yhtään murenaa pakkaseen laitettavaksi. Alkuperäisessä food52.com:in ohjeessa kompottiin laitettiin myös sultanarusinoita, mutta niiden kanssa kakusta tuli meidän makuumme liian makeaa. Myös kompottiin tuleva nesteen määrä oli ylenpalttinen, joten sitä olen vähentänyt ohjeessa reilusti. Jos ei halua laittaa viiniä voi sen korvata tilkalla vettä, jotta raparperit lähtevät keittymään ja sokeri sulamaan, eikä keitos pala pohjaan.
Se on tässä. Nimittäin resepti, johon aion raaskia käyttää pienenpienen raparperipenkkimme tämän kevään tuotokset 🙂 Maltaisuus ja mausteinen paahteisuus kuulostavat erinomaisen mukavalta vaihtelulta perinteisten piirakkareseptien rinnalla!
Aivan mahtavaa! Ja lohduttavaa kuulla, ettei kaikkien pihoilla ole jättimäisiä raparperipuskia 🙂
Oh my, tuo kompotti kuulostaa ihanalta! Niinq koko piirakkakin, tietty.
Tuoksu on kyllä aika huumaava, kun kompottia keittää. Ja jos ei jaksa leipoa kakkua, niin kompottia voi hyvin lusikoida jäätelön päälle 🙂