Kynnenaluset mullassa

IMG_0235 kopio

Kun sunnuntaina päivä valkeni aurinkoisena, päivän ohjelma oli kirkkaana mielessä. Tänään laitettaisiin syötävä kukkapenkki kuntoon ja kylvettäisiin ensimmäiset siemenet. Vanhan perennan tilalle kasvimaan viereen tehty kukkapenkki viettää tänä vuonna kolmevuotisjuhliaan ja viime vuosista olemme oppineet jo yhtä ja toista.

Kuten että kukkapenkkimäistä kauneutta ja tuuheutta haettaessa ei kannata välittää ohjeistetuista rivi- ja taimiväleistä. Tai että riviin kylvettynä ja istutettuna syötävä kukkapenkki on vähän tylsä. Ja että suuri massa pitkäksi kasvanutta hentoista ruiskaunokkia lakoaa ensimmäisessä sateessa ja on loppukauden penkin rumistus, vaikka kimpuissa näyttääkin kauniilta.

IMG_0236 kopio

Tänä vuonna ryhmittelemme kasveja niin, että korkeille ja loppukesästä homssuiseksi heittäytyville kukille on tukea – esimerkiksi korkeaa kruunusuvikakkaraa ympäröivät erilaiset tukevat lehtikaalit. Lehtikaalit taas suojataan ötökkähyökkäyksillä keltaisella ja punaisella kääpiösamettikukalla. Ruiskaunokki saa tukea vahvoilta kehäkukilta – samalla saamme ihanan värien sekamelskan.

Hennonvihreä lehtiselleriryöpsähdys reunustetaan erilaisilla punaisilla salaateilla ja punaisella salaattisikurilla. Sen vieressä kasvaa mangoldia, jota kesän mittaan tulee todennäköisesti kaksi kylvöä, pelkkää punaista nyt pikkuisina taimina ja moniväristä siemenistä sitten myöhemmin.

Myös tilli pääsee kukkapenkkiin sipulien kanssa tiuhana istutuksena. Istukassipuleita meillä on tänä vuonna vahingossa niin paljon, että näiden on tarkoitus antaa kasvattaa kauniit kukat – katsotaan kuinka meidän käy. Krassi saa vielä hetken kasvaa taimipotissaan ja sarviorvokkeja vielä metsästetään. Muuten alkaa hallaharsoitetun kaaren suojassa olla valmista!

IMG_0234 kopio

Lehtiselleriä, mangoldia ja tilliä kävimme hakemassa paikalliselta taimitarhalta huokeina paakkutaimina. Samalla hankimme kesän rosmariinit ja silopersiljat. Ja koska hyvä taimitarhareissu vaatii heräteostokset, otimme mukaamme myös punaisen raparperin ja karhunlaukan.

Edelliselle ei ole mitään paikkaa tiedossa, jälkimmäinen ei ole koskaan vielä tontillamme menestynyt. Tälläistä impulsiivista tämä puutarhurointi meillä joskus (aina) on, joten eiköhän tuollekin raparperille saada joku penkki kaivastua!

Viime vuoden opit syötävästä kukkapenkistä löydät täältä.

Advertisement

10 thoughts on “Kynnenaluset mullassa

Add yours

 1. Punainen raparperi olisi minullakin haaveissa! Suunnitelma näyttää oikein hyvältä, laittakaahan sitten lopputuloksestakin kesemmällä kuvia. Kunpa nyt vain pääsisi edes johonkin puutarhahommiin. No, tänään lähden tutkimaan, mitä perennoja tontilla on noussut esiin, jännittävää sekin.

  1. Juu, tarkoitus raportoida myös lopputulemaa 🙂

   Oi, perennasalapoliisileikki! Toivottavasti olet saanut hyvin pidetyn, tai ainakin perennarikkaan tontin! Säästyy jumalattoman pitkä penni, kun ei tarvitse aloittaa ihan alusta.

 2. Voin kuvitella miten ihanaa on pitkän talven jälkeen päästä puutarhan kimppuun:) Täällä sen sijaan on kuun lopussa jo sadonkorjuun aika.

  1. Täällä on kevät ollut niiiiin myöhässä, että just laskeskeltiin, että omat perunat saadaan tänä vuonna ihan ennätysmyöhään. Haaveilen että joskus saisi kasvatella asioita ilmastossa, jossa vaikkapa härkäpapu on oikeasti kevään satokauden kasvi 🙂

 3. Ihana kirjoitus! Ajatus syötävästä kukkapenkistä on niin houkutteleva. Minäkin laitan tänä vuonna syötäviä kukkia enemmän kuin ennen viime vuotisen River Cottage -kurssin innoittamana. Ja tähän asti olen palstalla tehnyt aina yhden siistin kukkapenkin. Nyt aion laittaa niitä kukkia sinne tänne, useampaan penkkiin aina pätkä johonkin väliin. Minun on rikkaruohotilanteen takia pysyttävä kiltisti riveissä, mutta väriläiskiä tulee olemaan vähän joka paikassa.

  Minäkin odotan kuvia kesän mittaan, sekä penkistä että kaikesta mihin penkin aineksia käytetään 🙂

  1. Eiköhän ainakin penkkiraportointia ole luvassa! Jatkahan sinäkin raportointia kasvimaastasi, tuntuu että en saa tarpeekseni blogien kasvimaajutuista!
   Nuo kääpiösamettikukat tulevat meille myös kasvimaan puolelle antamaan väriä ja suojelemaan vihulaisilta. Samoin laitetaan kehäkukkaa ja ehkä myös krassia. Nyt tulevana pitkänä viikonloppuna päästään vihdoin kasvimaallekin, aika paljon aikaisemmista vuosista myöhässä!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: