Lupakarusellissa

Silloin, kun vielä kuviteltiin remontoivamme, varattiin vappuaattoa vapaaksi, jotta voidaan tapetoida tupaa. Nyt ajatus itkettää ja naurattaa samaan aikaan. Toukokuu alkaa kohta, mutta tässä sitä yhä ollaan. Odotellaan lupaa, jotta voidaan hakea lupaa, jotta voidaan hakea…

48101519-93c0-482c-ac03-ef229aa93cd0
Kaiken maailmaan hiippaa pukkaa, mutta puutarhurit tarpovat lupasuossa.

Paljon on tapahtunut, ja samalla ei mitään. Tonttimme sijaitsee alueella, jossa ei ole kaavaa. Ihminen, joka ei ole koskaan rakentanut yhtään uutta rakennusta, kuvitteli, että tilanne on ihanteellinen: ei kaavaa, ei tiukkoja määräyksiä, helppoa! Totuus on kuitenkin toisenlainen, valkeni sittemmin. Koska mitään ei ole ennalta päätetty, kaikkeen täytyy pyytää lupa. Tarvitaan suunnittelutarveratkaisu, purku- ja rakennuslupa, jo kerran annettu vapautus kunnan vesi- ja viemäriverkkoon liittymisestä. Pohjavesi- ja perinnemaisema-alueellakin ollaan ja talon yllä kulkee voimalinjat. Ja kylätie osoittautui valtion tieksi, joten sopassa on mukana Ely-keskus ja suuret suoja-alueet, jonka laitamille mökkimme tontilla sijoittuu.

Olemme aloittaneet suunnittelutarveratkaisusta. Päätin, etten opettele järjetöntä sanaa ulkoa, enhän edes ymmärrä mitä se tarkoittaa, mutta tässä sitä ollaan – koko projektin aloittamisen kannalta isoimman sanan äärellä. Suunnittelutarveratkaisulla todistetaan rakennusoikeus, ja sitä varten pitäisi tässä tapauksessa olla Ely-keskuksen poikkeuslupa suoja-alueelle rakentamiseen. Elyn poikkeusluvan hakemista varten taas pitäisi olla suunnittelutarveratkaisu. Hahmottuuko homman absurdius? Itkettääkö vai naurattaako? Onneksi tämäkin piirileikki saatiin selvitettyä sopivan puhelimessaroikkumisajan kuluttua, ja nyt odotellaan päätöstä (noin 3 kk). Sen jälkeen anotaan Ely-keskukselta poikkeuslupaa (emme tiedä kuinka kauan), minkä jälkeen päästään hakemaan purku- ja rakennuslupaa (noin 1 kk).

Huoh. Ja se vesiverkkoon liittyminen. Olemme saaneet siitä taannoin vapautuksen, mutta se ei enää päde, kun rakennetaan uutta, vaikka käyttötaajuus ja -tapa ovat täysin samat. Haetaan siis vapautusta uusiksi, ja tällä kertaa siihen tarvitaan myös vesinäyte, joka pitää ottaa siitä hanasta, josta vettä käytetään. Se hana on aikaa sitten purettu ja kaivovesi on seissyt kuukausikaupalla, joten ei muuta kuin puhelinta käteen taas ja selvittämään. Nyt näytteet ovat analysoitavana, mutta sitäkin edelsi kaiken maailman tuhrausta, kun kaivopumppu ei toiminut, eikä kaivoa pystynyt tyhjentämään, eikä vuokrapumppuja löytynyt, ja, eikä, ja sitten vielä.

Vesinäytettä tutkitaan noin 1 kk ja liittymisestä vapautusta tutkitaan noin 2 kk.

Huoh x 2. Puutarhakin paljastuu lumen alta ja tekisi mieli kuopsuttaa ja rapsutella. Onneksi puutarhapäiväretkiä voi tiluksille tehdä, mutta kesälomasta mökillä ei kannata haaveilla.

Ennemmin kannattaa katsoa kalenterista siinä suunnilleen pikkujouluaikaan jotain sopivaa rakoa, jossa pääsisi tapetoimaan tupaa.

Advertisement

2 thoughts on “Lupakarusellissa

Add yours

  1. Huh, byrokratia on ….. 😦
    Tsemppiä vaan kaikkeen , ei varmaankaan helppoa tuossa lupien loputtomassa viidakossa.
    Kiva oli tavata ihan oikeastikin Mari, vaikkakin vain hetken.

    1. Kiitos, saatiin positiivisia uutisia kaivovedestä ja uskotaan nyt että se oli alkusysäys helpommalle jatkolle 🙂 Oli kiva tavata!!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: